The Witcher 3 Blood and Wine Review - Prachtig slotakkoord

  Nog een laatste keer ga je met Witcher Geralt op avontuur. Haal je zwaarden maar weer uit de kast, want Geralt is terug! Dit keer kom je terecht in het idyllische Toussaint. Weet Blood and Wine Hearts of Stone te evenaren of zelfs te overtreffen? Je leest het in The Witcher 3 Blood and Wine review!

  Met Blood & Wine nemen we afscheid van Geralt of Rivia, het hoofdpersonage van de briljante RPG The Witcher 3. Blood and Wine staat los van Hearts of Stone en je hoeft deze DLC dan ook niet gespeeld te hebben om aan de slag te kunnen met Blood and Wine! Ben je niet minimaal level 34, dan kun je gewoon een nieuwe game beginnen en krijg je automatisch een level 34 karakter toegewezen. Ideaal, want zo kan iedereen aan de slag met Blood and Wine!

  Het leven van een Witcher is geen eitje, dat weten spelers van de originele game en Hearts of Stone maar al te goed. Geralt werd in The Witcher 3 vaak uitgefloten door de lokale bevolking en behandeld als oud vuil. Daarnaast stond hij geregeld oog in oog met de dood. Ook kwam Geralt geregeld op plekken waar je liever niet dood gevonden wil worden in Wild Hunt en Hearts of Stone. Denk aan drassige moerassen, hoge bergen en donkere grotten, maar dat is in Blood and Wine verleden tijd.

  the witcher 3 blood and wine review

  Welkom in Toussaint!

  Daar waar Geralt in Velen en Novigrad vaak in grauwe, ongure omgevingen terecht kwam op zijn avonturen, is het in Blood and Wine net een tikkeltje anders. Dit keer brengt het lot je naar het zuidelijke Toussaint, een vazalstaat van Nilfgaard. Toussaint vormt een waar contrast met de noordelijke landen uit de rest van de game. In Toussaint zijn geen stinkende moerassen, mistige bossen of krakkemikkige burchten. Nee, in Toussaint vind je wijngaarden, witte kastelen, een stralende zon en een kleurrijk avifauna.

  Toussaint doet je meteen denken aan Zuid-Frankrijk of Italië wanneer je er voor het eerst komt en alles er stralend uitziet! Toussaint is een gebied met een slogan van lang leve de lol. Het geluk lacht iedereen toe, waarna de bevolking met een kater wakker wordt. Je zou haast op vakantie willen naar Toussaint!

  the witcher 3 blood and wine review

  Niks geen vakantie

  Hoewel het dus soms voelt alsof je op vakantie bent als je door Toussaint wandelt, is Geralt dat zeker niet. Zijn bezoek aan Toussaint heeft een reden. De hertogin van Toussaint wil dat Geralt afrekent met The Beast, die inmiddels al vier slachtoffers heeft gemaakt. Je krijgt gelukkig hulp van een oude vriend dus je staat er niet alleen voor en ook later kom je Ciri nog tegen.

  Wie of wat The Beast is, is aan jou om uit te zoeken. Gaandeweg merk je dat er veel meer aan de hand is en dat Toussaint helemaal niet zo veilig is. Plottwists komen regelmatig voor in het verhaal en wie is er wel of niet te vertrouwen? Net als in Hearts of Stone en Wild Hunt moet je in Blood and Wine keuzes die drastische gevolgen kunnen hebben. Nadenken voordat je een beslissing neemt is dan ook een must!

  Iets waarin Blood and Wine verschilt van Hearts of Stone is de afwezigheid van puzzels. Daar waar je in Hearts of Stone een beetje moest puzzelen, is Blood and Wine wat meer rechttoe rechtaan. Je bent vooral bezig met sporen volgen van monsters of het neerhakken van deze monsters. Dat is helemaal niet erg, want je bent immers een Witcher die niets liever doet dan monsters doodmaken!

  the witcher 3 blood and wine review

  Nieuwe monsters

  Geralt moet in Toussaint dus net als eerder constant op zijn hoede zijn, want een gevecht is vaak onvermijdelijk en het gevaar ligt constant op de loer.

  Een van de nieuwe vijanden is de Archespore, een vleesetende plant die ook nog kan teleporteren naar een van zijn zaadjes die hij in het rond strooit. Ook de Shaelmaar, een soort kruising tussen een egel en een armadillo, kom je tegen in Toussaint en dit beest is niet voor de poes. Monsters en ander gespuis een kopje kleiner maken is dan ook iets wat je vrijwel constant aan het doen bent. Gelukkig werkt de combat nog net zo goed als in Hearts of Stone en Wild Hunt en zwiep en zwaai je al na enkele minuten weer meedogenloos met je zwaard om je heen terwijl je armen, benen en hoofden afhakt.

  the witcher 3 blood and wine review

  Nieuwe mutaties

  Ondanks dat de combat van The Witcher 3 altijd als te gek werd ervaren, waren er ook ietwat saaie aspecten aan de combat. Zo waren de mutagens, waar je bijvoorbeeld je sign intensity of attack power mee kon versterken, een optie die nogal saai aanvoelde. Je kiest er vier, plaatst ze in een bijbehorend slot en dat was het wel. Om het allemaal wat interessanter te maken, heeft CD Projekt RED wat aanpassingen doorgevoerd voor de mutagens.

  Zo kun je nu met behulp van greater mutagens en een paar ability points speciale vaardigheden ontgrendelen die bijvoorbeeld je attack damage versterken elke keer als je een vijand raakt tijdens een gevecht. Of je krijgt een automatische finisher aanval als een monster weinig hitpoints meer over heeft.

  Op deze manier kun je iets doen met je voorheen nutteloze mutagens en de ability points die je misschien niet meer op nuttige manieren gebruikte. Het geheel werkt als een tierelier en vormt een welkome nieuwe feature van de game die de combat net wat meer diepgang geeft. Jammer is wel dat je slechts één vaardigheid kan kiezen, maar anders zou Geralt helemaal niet meer te stoppen zijn en dan zou het misschien té makkelijk worden.

  the witcher 3 blood and wine review

  Net zo moeilijk als Hearts of Stone

  Over niet te stoppen gesproken: net als voorganger Hearts of Stone is Blood and Wine op sommige momenten behoorlijk uitdagend en ook de eindbazen zijn pittig. Doodgaan is een zekerheid. Soms sta je oog in oog met heel veel vijanden. Dus het is niet gek dat je voortdurend in beweging moet blijven omdat je anders hondenvoer wordt. Ja, Blood and Wine is niet voor de beginnende Witcher en een goede uitrusting is daarom van groot belang. Het is daarom maar goed dat je nu nog betere Witcher gear kan maken, want die heb je zeker nodig!

  Leuk is ook de mogelijkheid je eigen outfit een kleurtje te geven met een van de vele dyes. Zo geef je Geralts' outfit een eigen gezicht als je dat graag wil. Het is een leuke toevoeging en je kan alle kledingstukken van kleur doen veranderen. Er zijn naast dyes ook nog meer nieuwe features toegevoegd aan Blood and Wine.

  Gwent, het meest populaire kaartspelletje in het Witcher universum heeft een nieuw deck erbij. Het zijn kaarten van het nieuwe Skellige deck. De deckleader is Crag an Craite en tot de heldenkaarten horen onder andere broer en zus Hjalmar en Cerys, maar ook is er bijvoorbeeld een Berserker die in een nog sterkere beer verandert als de bijbehorende kaart ook op het bord ligt.

  Als speciale kracht legt het Skellige deck twee willekeurige kaarten uit het kaartenkerkhof op het veld tijdens de derde ronde. Je begint op deze manier de derde ronde standaard met twee kaarten uit de rondes daarvoor. Erg handig om die beslissende derde ronde alsnog te winnen!

  the witcher 3 blood and wine review

  Pimp je huis en verrassingen

  Geralt krijgt verder al vrij snel de beschikking over zijn eigen wijngaard, die je zelf kan versieren met harnassen, zwaarden aan de muur of trofeeën op je nachtkastje. Voor een flinke smak geld kun je je huis decoreren met nog meer schilderijen, zwaarden en harnassen.

  Het is leuk om je eigen huis in te richten, maar behalve het decoreren van je huis zijn er niet veel mogelijkheden. Het is dus niet iets waar je veel tijd aan wil besteden en wat betreft het belang van de wijngaard voor het verhaal valt het ook wel mee. Wél liggen er twee verrassingen voor je klaar wanneer Geralt zijn klus geklaard heeft in Toussaint, maar wat de verrassingen gaan we niet verklappen!

  Over verrassingen gesproken, er is één verrassing in de game waarbij een dame in het spel is. Dacht je dat Geralt al genoeg gekke seksavonturen had beleefd, dan heb je het mis. De seksscène in Blood and Wine is zo krankzinnig, dat je letterlijk achterover valt van verbazing! Deze zie je gegarandeerd niet aankomen.

  the witcher 3 blood and wine review

  Ontdek Toussaint

  Je wil natuurlijk Toussaint verkennen vanaf het moment dat je binnenkomt! In dat opzicht zit het helemaal snor met Blood and Wine, want er is heel veel te ontdekken in Toussaint. Overal is wel een point of interest te vinden, of je nou door het bos rijdt op je trouwe paard Roach of langs de tientallen wijnvelden komt. Er is zoveel te ontdekken dat je gemakkelijk de mainquests over het hoofd ziet om eerst die ene sidequest te doen of die ruïne te verkennen.

  Bovendien zijn er ook nieuwe points of interest. Zo zijn er de zogenaamde Hanzes. Dit zijn een soort forten waar het stikt van de bandieten die ook nog eens goed gecoördineerd zijn. Als je niet oppast, heb je in een Hanze binnen no time een enorme hoeveelheid bandieten om je heen staan omdat er eentje een alarm heeft laten afgaan. Oppassen dus!

  Daarnaast wil je natuurlijk alle schematics vinden van de beste Witcher gear, die op verschillende plekken zijn verstopt. Met maar liefst vijf soorten Witcher gear is er zeker wel een outfit die bij jouw speelstijl past. Het vinden van deze schematics voelt als een echte beloning, want het gaat niet zonder slag of stoot. Je bent al met al echt wel even zoet met alle dingen die er te doen zijn en te ontdekken zijn in het wonderlijke Toussaint!

  the witcher 3 blood and wine review

  Geen dertig uur

  Tijdens het bezoek van XGN.nl aan CD Projekt RED in Warchau werd ons verteld dat de verhaallijn minimaal dertig uur zou duren. Na het doorlopen van de verhaallijn en vrijwel alle sidequests in 25 uur blijkt dat de dertig uur net niet worden gehaald. Na 25 heb je alleen nog lang niet alles gezien of gedaan. Met 25 uren op de klok biedt Blood and Wine dus ongeveer twee keer zoveel content en uren vermaak dan Hearts of Stone en in dat opzicht maakt het niet uit dat de dertig uur niet overschreden wordt.

  Wel doet Blood and Wine verlangen naar meer, veel meer. Je voelt de pijn dan ook in je hart wanneer je de laatste quest hebt afgesloten, wetend dat Geralt geen nieuw avontuur meer gaat beleven.

  the witcher 3 blood and wine review

  Een waardig afscheid

  Blood and Wine is een fantastische uitbreiding en heeft alles in huis om je het stof van je exemplaar van The Witcher 3 af te doen blazen. De uitbreiding biedt meer dan twee keer zoveel uren gameplay als Hearts of Stone en staat wat gameplay betreft als een huis. Vond je Wild Hunt en Hearts of Stone te gek, dan schaf je Blood and Wine blindelings aan. Een waardiger afscheid dan Blood and Wine had CD Projekt RED Geralt namelijk niet kunnen geven!

  Om Blood and Wine te spelen, hoef je niet per se Hearts of Stone te hebben gespeeld. Op deze manier is de laatste DLC van The Witcher 3 toegankelijk voor iedereen die de originele game heeft gespeeld. Voor ongeveer 19,99 euro haal je Blood and Wine in huis voor je PC, PS4 of Xbox One.

  9.6

  De plus- en minpunten

  • Prachtige werelden
  • Totaal anders dan de originele game en Hearts of Stone
  • Nieuwe mutations
  • Eigen wijngaard die je kan pimpen
  • Meer dan 25 uur gameplay
  • Heel veel te zien en te doen
  • Briljante afsluiter
  • Wijngaard opties wat gelimiteerd

  The Witcher 3: Wild Hunt

  Verkijgbaar vanaf 19 may 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.