The Escapists Review - Gevangenisje spelen

Review
vrijdag, 05 juni 2015 om 19:00
xgn google image
The Escapists is begin dit jaar al uitgekomen voor de Xbox One en de PC, maar nu is de game eindelijk ook voor PlayStation 4 verkrijgbaar. In deze game ga je de bak in en mag je er op eigen houtje weer uit zien te breken. Lees in de The Escapists review hoe wij onze gevangenisontsnapping ervaren hebben.
Iedereen zal Escape Plan intussen wel gezien hebben, waarin Sylvester Stallone zichzelf vrijwillig in de bak laat slingeren. En dat alleen maar om er vervolgens weer doodleuk uit te breken. Een prima idee voor een film, maar zeker ook voor een game. In The Escapists is dit precies wat je moet doen: simpelweg uit de nor proberen te komen.

Zes keer de bak in

Mouldy Toof Studios heeft in The Escapists een zestal gevangenissen voor je klaarstaan waar je uit mag breken. De eerste is natuurlijk de makkelijkste en de zesde is de grootste uitdaging. Je komt in al deze gevangenissen terecht en kunt vervolgens zelf kiezen hoe je wilt ontsnappen.
Maar voordat het zover is, mag je kiezen welk personage je bent. Daarbij kun je een aantal gevangenen en agenten aanpassen zoals jij dat wilt. Dit doet verder vrij weinig, behalve dat je er in de gevangenis een beetje leuk uitziet. Wel zo fijn.
Twee dingen hebben alle gevangenissen met elkaar gemeen. Allereerst de 8-bit stijl: de game lijkt op oude NES-spellen zoals Zelda. Je ziet alles van bovenaf en dat oogt eenvoudig, maar is ook erg leuk. Er zitten wel enkele minpunten aan de stijl die het spel erop na houdt. Zo kun je hierdoor de gevangenen en agenten niet allemaal herkennen, wanneer je naar een specifiek iemand zoekt.
Het tweede dat alle gevangenissen met elkaar gemeen hebben, is het feit dat je tussen vier muren die omgeven zij door een hek opgesloten zit. Maar verder zijn alle gevangenissen compleet anders. Je begint in Central Perks, zeg maar een vakantieoord voor gevangenen, waar ontsnappen nog makkelijk is.
The Escapists Review

Steeds meer tactieken nodig

In Central Perks kun je bij wijze van spreken zo naar buiten lopen. Verder in The Escapists kom je echter grotere uitdagingen tegen. Er zijn gevangenissen met elektrische hekken, betonnen vloeren en metaaldetectors. Die zijn wat lastiger achter je te laten en dan komt er een behoorlijke hoeveelheid tactiek en planning aan te pas, wil je hieruit ontsnappen.
De bewakers worden ook veel alerter en zijn in grotere schaal aanwezig. Waar in de eerste gevangenis nog maar een bewaker of vijf rondliep, loopt er in de laatste een klein leger rond. Hier komt wel een bug naar voren in The Escapists: de bewakers hebben namelijk een bijzonder wisselvallige intelligentie.
De ene keer weten ze alles te vinden en de andere keer kun je bijna naast een bewaker uitbreken. Tenminste, als je de juiste spulletjes bij je hebt. En daar kom je niet zomaar aan. Je begint in The Escapists met niets anders dan je kloffie en zult á la Minecraft voorwerpen moeten maken met gevonden of gekochte spullen.
The Escapists Review

Genoeg te doen naast uitbreken

Als je spullen wilt kopen, heb je wat geld nodig en daar kom je aan door te werken of door missies te voltooien. In de gevangenis zitten natuurlijk meer gevangenen, die allemaal hun eigen kwaliteiten en mening over jou hebben. De één is een handelaar waarbij je spullen kunt kopen, terwijl de ander je een missie geeft.
De missies zijn over het algemeen simpel van opzet. Een gevangene vraagt je bijvoorbeeld om een voorwerp of om iemand in elkaar te meppen. Elke keer is er een beloning in de vorm van wat geld, maar verandert ook de mening van die gevangene over jou. Als je genoeg mensen te vriend hebt, kun je zelfs een gigantische rel veroorzaken; een van de manieren om te ontsnappen.
Aan de andere kant kun je ook een willekeurig iemand een paar muilperen verkopen, waarna deze knock-out gaat (ze slaan wel terug, vooral de bewakers!). Dan kun je die persoon beroven en zo voorwerpen krijgen. Verwacht alleen wel dat de gevangenen wraak nemen als ze eenmaal bijgekomen zijn. Dan krijg jij weer een paar klappen.
The Escapists Review

Vreselijk veel verkennen

Geld is ook niet het belangrijkste in The Escapists. Dat is namelijk het verkennen en daar ligt ook meteen een minpunt. Je moet iedere gevangenis grondig verkennen voordat je weet waar de zwakke punten zitten. Je moet de routes van de bewakers in de gaten houden, de plattegrond van de faciliteit inprenten en daarnaast ook steeds aan de dagelijkse routine meedoen, anders ben je gelijk verdacht.
Probeer je dan na flink verkennen uit te breken en word je daarbij gesnapt, ben je allereerst alles kwijt. Daarnaast ben je dan ook verdacht en moet je weer helemaal opnieuw beginnen met verkennen en dingen verzamelen. Al dat verkennen gaat je op een gegeven moment de keel uithangen.
Het is natuurlijk een stukje van de game, maar er gaat zoveel tijd in het verkennen zitten dat het saai wordt. Er kunnen in-game dagen voorbijgaan zonder dat je eigenlijk iets ontdekt. Je staat dan op, eet, koopt eventueel iets, werkt, eet weer en gaat slapen om te saven. Als er dan gedurende een dag waarbij je wel vorderingen maakt iets misgaat, heb je alles van die dag voor niks gedaan. Fijn, hoor.
Aan de andere kant is het wel steeds weer een uitdaging om zoveel mogelijk te verkennen en toch bij alle activiteiten aanwezig te zijn, zonder daarbij gesnapt te worden. Het verkennen is dus zowel een plus- als een minpunt.
The Escapists Review

Kan niet ontsnappen aan een sleur

The Escapists is een erg leuke game, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Het bijzondere aan de game is dat je in de bak gegooid wordt en zelf mag uitzoeken hoe je eruit komt. En daar zijn genoeg mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld dingen maken en moet altijd tactisch te werk gaan.
Helaas zijn er ook een aantal kleine bugs, die vooral in de AI te vinden zijn. Daarnaast is er ook sprake van een sleur die in iedere gevangenis terugkomt. Je moet namelijk verkennen, maar tegelijkertijd ook bezig blijven met de dagelijkse dingen in de bak. Dat zorgt enerzijds voor wat uitdaging, maar eveneens voor een sleur. Toch is het zeker een fijne game om eens te spelen!
Cijfer: 7