Pre-orderbonussen - Leuke extra's of irritante verkooppraatjes?

Article
zaterdag, 06 juni 2015 om 8:10
xgn google image
We zien het hier bij XGN steeds vaker: pre-orderbonussen. Met allerlei exclusieve content proberen spelontwikkelaars ons over te halen hun games te kopen voordat deze uit zijn. Omdat dit steeds vaker tot ergernis leidt, lijkt het ons een prima moment om de voor- en nadelen van pre-orderbonussen op een rijtje te zetten.
Bij grote games zoals Batman: Arkham Knight of Assassin’s Creed Syndicate kun je tegenwoordig niet meer om deze bonussen heen. ‘Reserveer nu en speel als Harley Quinn!’ ‘Pre-order nu om een speciale missie met Darwin en Dickens te kunnen spelen!’

Toegevoegde waarde?

Allemaal leuk en aardig, maar heeft zo'n extra personage echt zoveel toegevoegde waarde? En als je een gereserveerd spel eenmaal binnenkrijgt en het blijkt enorm tegen te vallen, wil je dan überhaupt aanvullende missies spelen? Het blijft altijd een beetje gokken.
Daarmee komen we aan bij de nadelen van pre-orderbonussen. Deze staan op de volgende pagina.
72577

Nadelen

Het eerste grote nadeel van pre-orderbonussen: het is klantenbinding, hoe je het ook went of keert. Je reserveert een spel, betaalt van tevoren en kan geen reviews lezen, omdat deze nog niet geschreven zijn. Zodra de ontwikkelaars je geld hebben, zijn ze binnen.
Als genoeg mensen een spel van tevoren kopen, kan een game in theorie al winst maken voordat hij in de schappen ligt. De daadwerkelijke kwaliteit van het spel doet er voor de verkoper dan niet meer toe.
Daarnaast is het verschillende aanbod aan bonussen soms frustrerend. Door een pre-order te plaatsen voor Batman: Arkham Knight kun je in die game als Harley Quinn spelen, maar slechts één winkelketen biedt ook het speelbare personage Red Hood als pre-orderbonus.
Als je per se met Red Hood wil spelen, maar Arkham Knight bij die ene winkel duurder is dan elders, dan ben je als koper in het nadeel. Of helemaal frustrerend: een complete edition met alle ‘exclusieve’ content, die uitkomt nadat je een gereserveerde game hebt ontvangen.
Het laatste nadeel aan pre-orderbonussen is dat de extra gameplay soms weinig of helemaal niets voorstelt. Als je een extra missie al na een kwartier hebt uitgespeeld, voegt het niet veel toe aan de complete spelervaring (tenzij het een erg meeslepend kwartier is).
Gelukkig kan pre-ordercontent ook voordelen hebben. Welke dat zijn, lees je op de volgende pagina.
72578

Voordelen

Zoals we eerder al zeiden, is het bij pre-orderbonussen altijd een beetje gokken. Maar als die gok goed uitpakt en de extra content daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft, dan heeft het reserveren van een spel ook echt zin gehad.
Dat goede pre-ordercontent bestaat, hebben verschillende games wel bewezen. Batman: Arkham City is hier een goed voorbeeld van. Door dat spel te reserveren, kon je als Robin in alle challenge maps spelen. Ook kregen spelers toegang to twee exclusieve challenge maps.
Nu klinkt dat niet wereldschokkend, maar de inhoud van die maps was absoluut de moeite waard: in deze uitdagingen achtervolg je schurk Black Mask op een goederentrein, terwijl je zijn handlangers uitschakelt. Als geheel vormen deze missies een hele spannende ervaring.
Daarnaast hadden Black Mask en Robin maar een kleine rol in de verhaalmodus, dus zeker voor fans was het een genot om deze personages in actie te zien. Dat onderstreept wat een goede pre-orderbonus moet zijn: een geslaagde extra in een goede game.
Want als je toch al zeker van je zaak bent en een game wil reserveren, dan is pre-ordercontent in het slechtste geval een onbenullige bijkomstigheid en in het beste geval de kers op de taart.
Want die taart is waar het uiteindelijk om draait: een slechte game met leuke extraatjes is minder leuk dan een goede game met slechte (maar optionele) onderdelen. Een game moet je sowieso nooit alleen kopen vanwege een pre-orderbonus.
Wat vinden jullie van pre-orderbonussen? Laat het ons weten!