Teufel Cinebar Lux Review - Bioscoopgeluid in je woonkamer?

Review
zondag, 09 augustus 2020 om 11:00
xgn google image
Als het aankomt op de beste audio, dan word je al vaak verwezen naar een speakerset. Tegenwoordig maken soundbars ook grote stappen in de audiomarkt, zoals de Teufel Cinebar Lux. Is deze lange soundbar de ultieme all-in-one oplossing? Lees dat nu in onze review!
Toen wij de doos binnenkregen met de Teufel Cinebar Lux, waren we meteen onder de indruk van de lengte van de soundbar. Met een breedte van 1,14 meter zal je misschien wel even afvragen of het apparaat zal passen onder je televisie. Gelukkig kan je de Cinebar Lux ook ophangen aan de muur als je televisiemeubel echt te klein is.
Voor de rest scoort het apparaat op gebruiksgemak heel hoog. Er zijn talloze manieren om de Teufel Cinebar Lux aan te sluiten op je televisie, console, USB-opslag en zelfs platenspelers met een ingebouwde voorversterker. Stop er simpelweg de juiste kabel is - zoals een HDMI- of optisch kabel - en de soundbar herkent meteen wat voor apparatuur er is aangesloten. Een kind kan de was doen.

Hoogwaardig geluid en separation

Met het gebruiksgemak zit het dus wel goed, maar het belangrijkste aspect bij een soundbar is natuurlijk het geluid. Bij de eerste test hebben we meteen een indrukwekkende actiefilm opgezet, Mad Max: Fury Road om precies te zijn, om het uiterste van de Teufel Cinebar Lux te testen. Terwijl de explosies om de oren vliegen en de soundtrack van Junkie XL door de soundbar knalt, blijven de dialogen opvallend helder, gebalanceerd en afgescheiden. Dat komt dankzij de twaalf drivers en negen versterkers in de Cinebar Lux, die het achtergrondgeluid door de zij- en bovenspeakers laat lopen, terwijl dialogen via de centerspeaker in de woonkamer terecht komen.
Die separation klinkt in eerste instantie vrij apart, maar wanneer je gehoor er gewend aan is, wil je niet meer anders. Helemaal wanneer je muziek afspeelt van de soundbar met een goede mastering. De stem van Jack White verwent je oren, terwijl de andere muzikanten van The Raconteurs duidelijk te onderscheiden zijn. Je kan bijna horen waar de artiesten hebben gestaan in de opnamestudio. Zet je anderzijds pop- of elektronische muziek op, dan zal je zelfs daarin meer lagen horen dan via een goedkoop speakersetje of oordopjes.
De Cinebar Lux heeft daarnaast ook een ingebouwde subwoofer die moet zorgen voor de subbass. Voor een ingebouwde oplossing is het zeker geen slechte subwoofer, zo zal je van de eerder genoemde soundtrack van Junkie XL geen enkele noot missen. We missen alleen wel wat impact en de zal het geluid nooit in je onderbuik voelen. Gelukkig kan je er altijd nog heel gemakkelijk een externe subwoofer en surround sound speakers op de soundbar aansluiten, als je iets in het geluid mist.

Veel opties via de app

Als we het over muziek hebben, is er ook genoeg ondersteuning voor de bekende streamingdiensten. Via Bluetooth kan je je lijsten op Deezer, Qobus en Apple Music gemakkelijk afspelen. Daarnaast heeft de Cinebar Lux ondersteuning voor Spotify Connect en Teufels eigen Raumfeld app. Met laatstgenoemde kan je muziek afspelen van Tidal, Soundcloud en Tune-In.
De Raumfeld app is ook nodig als je aanpassingen wil maken aan het geluid. De applicatie heeft een visuele equalizer, waarmee je handmatig de bass, middentonen en treble aan kan passen naar hartelust. Je bent daarmee alleen wel gebonden aan de app. De afstandsbediening zelf heeft ook een aantal presets, maar die zijn wat ons betreft een beetje karig. Zo is er de preset Pure dat simpelweg de normale afstelling is, Voice dat het geluid van stemmen meer naar de voorgrond brengt en tot slot Night, dat de dynamic range verlaagt, zodat je ‘s nachts niet ineens het halve huis wakker maakt. Wil je dus meer controle hebben over het geluid, dan moet je de Raumfeld app gebruiken.

Teufel Cinebar Lux Review - Kan de concurrentie aan met speakers

Ben je op zoek naar de ultieme muziekervaring in je woonkamer, dan is de Teufel Cinebar Lux is het prijssegment ongetwijfeld een aantrekkelijke optie. De soundbar heeft natuurlijk minder mogelijkheden dan een complete speakerset, maar is tegelijkertijd wel een stuk goedkoper, makkelijker in gebruik en een stuk minder afhankelijk van je kamer. Binnen een paar minuten kan je genieten van geweldig geluid. Alleen de subbass kan wat ons betreft wat meer kick gebruiken. Gelukkig kan je later altijd nog externe (draadloze) speakers of een subwoofer in een handomdraai aansluiten.
Qua aansluitingsmogelijkheden en streamingdiensten valt er ook niks te klagen. Wil je alleen echt controle hebben over het geluid, dan ben je wel gebonden aan de Raumfeld app. De bijgeleverde afstandbediening heeft een stuk minder opties om je ervaring mee aan te passen. 800 euro voor een soundbar is niet bepaald goedkoop, maar daarmee ben je wel vrijwel in één keer klaar met een all-in-one oplossing en heb je ruimte om uit te breiden in de toekomst.
Cijfer: 9

Populair Nieuws

Laatste Reacties