Swords & Soldiers Review

  De RTS-game Swords & Soldiers is niet nieuw. De game uit de stal van de Nederlandse ontwikkelaar Ronimo Games verscheen al op diverse andere platformen zoals de PC en Wii, maar nog niet op de Wii U. Een slimme zet, want voor 2.99 haal je een verslavend en bovendien hilarisch spelletje in huis.

  Swords & Soldiers is een 2D strategiegame, zo'n typisch geval van: begint makkelijk en later moet je flink bikkelen om verder te komen. Het is goed dat de moeilijkheidsgraad in ieder geval geleidelijk oploopt. Zodra je begint met spelen kun je kiezen uit drie campagnes: Viking, Azteken, Chinezen. Dus wie kies jij?

  Welk leger voer jij aan?

  Vervolgens ga jij in een campagne diverse kleine levels uitspelen. De levels zijn kort en als je niet te lang je tijd verdoet, kun je binnen een aantal minuten zo'n leven spelen. Dat maakt Swords & Soldiers uitermate geschikt om tussendoor te spelen.

  Normaal gesproken speel je strategiegames met een aanzicht van bovenaf. Swords & Soldiers pakt het heel anders aan: daar speel je van links naar rechts. In het begin is dat wennen, maar ach, met die Gamepad 's avonds in bed, is dat best wel geinig om te doen.

  Mannetjes aansturen via touchscreen

  Het is een kwestie van het touchscreen gebruiken en mannetjes op pad sturen. De cartoony stijl is bovendien om van te genieten. Als aanvoerder van een heel leger moet je op meerdere dingen letten. Niet alleen moet je de vijand verpulveren, ook moet je geld verdienen, valt er mana binnen te loodsen en kun je je leger continu een soort van upgraden.

  Een level spelen ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit: vrouwtjes op pad sturen om geld te verzamelen, sterke Vikingen uitzoeken en naar het strijdveld sturen en daarna ga je smijten met leuke dingen. Want met magie kun je de vijand treffen met bijvoorbeeld bliksem of pijlen. Hartstikke effectief. Maar wees je er wel van bewust dat de vijand ondertussen jouw mannetjes in de pan hakt en die kunnen alleen maar naar rechts lopen. Je kan ze niet weer even terug naar links sturen, ook niet als ze flink klappen krijgen.

  Multitasken is een pre in Swords & Soldiers

  Dat betekent dat als de vijand sterker is, je iets moet doen met je legertroepen. Want binnen de kortste keren zijn ze allemaal dood en haal je een level niet. Wat je dan dus bijvoorbeeld zou kunnen doen is ze af en toe genezen, want zonder gezondheid red je het niet.

  Het punt is alleen: je moet op zoveel dingen tegelijk redden. Multitasken is een pré. Niets voor mannen dus deze game zou je zo zeggen (grapje!). Als er geen geld binnen blijft komen, kun je niet weer nieuwe mannetjes kopen. Dus je bent continu aan het bedenken wat de volgende stap is die je zet. En soms wemelt het van je eigen troepen en de vijanden op die kleine GamePad, alsof je naar een stel mieren kijkt. Dan moet er wel (snel) gehandeld worden.

  Vrolijke stijl

  Het is onhandig dat je zo weinig invloed hebt op de game, dat de mannetjes automatisch lopen. Maar het is bijzonder om te zien hoe snel je Swords & Soldiers eigenlijk een warm hart toedraagt. Misschien komt dat wel door de hele uitstraling van de game: complete knokpartijen alsof je in de oorlog ziet, maar dan wel in een vrolijke jasje en omringd met grapjes.

  2,99 euro?! Gewoon kopen!

  Daarbij zijn de levels steeds weer anders en vind je steeds weer nieuwe updates om gevechten in te gaan. Bijzonder om te zien hoe zo'n goedkoop spelletje eigenlijk nog een hoop lol en content weet te brengen. Terwijl het wachten is op een nieuwe Swords & Soldiers game is dit eigenlijk de must have voor Wii U bezitters met een zeer, maar dan ook zeer zacht prijsje. Pure fun voor 3 euro!

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Bizar goedkoop
  • Leuke aankleding
  • Verslavende gameplay
  • Weinig invloed op je legertje

  Swords & Soldiers

  Verkijgbaar vanaf 22 may 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.