Super Mario Party Review - Het feestje van het jaar

  Nog brak van een hele nacht feesten in Super Mario Party starten wij de Nintendo Switch op en gaan we weer verder waar we gebleven waren. Elke fan van Mario Party weet dat je met deze games uren kan vermaken maar ook irriteren. In de Super Mario Party Review lees je waarom!

  Mario Party staat bekend om de competitieve minigames die voor veel vermaak zorgen en waardoor je elkaar af en toe niet meer kan luchten. Nintendo heeft naar de formule van deze games gekeken en het bekende concept in een ander jasje gestopt.

  Old school Mario Party

  In Super Mario Party speel je zoals gewend van Mario Party games op de traditionele manier door je character over diverse gethematiseerde traditionele spelborden te verplaatsen. Het doel van het spel is te winnen door middel van de meeste sterren te verzamelen. De sterren kan je op verschillende plekken kopen met de munten die je verdient door op speciale vakken te landen of minigames te winnen. Het verplaatsen gaat weer als vanouds met een dobbelsteen.

  Hier heeft Nintendo een leuke feature op bedacht. In plaats van één standaard dobbelsteen voor iedereen heeft elke character nog een extra eigen dobbelsteen. Deze dobbelsteen heeft bijvoorbeeld extra hoge nummers en meteen de optie om 0 te gooien (of munten te verliezen) of bijvoorbeeld drie keer het nummer vier waardoor je eenvoudiger op een bepaalde plek kan komen. Elke character heeft zijn eigen dobbelsteen en dus ook eigen nummers die hierop staan.

  Het gooien van de dobbelsteen gaat door middel van de Joy-Con omhoog te bewegen. Het voordeel van de Nintendo Switch is dat één Switch al twee controllers oplevert. Afhankelijk van de minigames gebruik je de bewegingssensor in de Joy-Con of de knoppen en de thumbstick.

  Super Mario Party Review

  Minigames

  Super Mario Party zou geen Mario Party zijn zonder de competitieve minigames. Nadat iedereen “gegooid” heeft wordt er aan de hand van de plekken waar de spelers op geland zijn een minigame gestart. Dit is net als bij de vorige Mario Party games aan de hand van de indeling. Neem je het met zijn drieën tegen één speler op? Of speel je met zijn tweeën tegen de andere twee spelers? Hier heeft Nintendo geen nieuwe elementen toegevoegd en dat is alleen maar fijn.

  Voordat je elke minigame gaat spelen, krijg je als vanouds weer uitleg over de besturing en de minigame. Hier speelt Nintendo slim op in door aan de linkerkant een kleine venster te tonen waar de spelers meteen de minigame kunnen oefenen. Aan de rechterkant staat uitleg over de besturing en het spel. Wanneer je de minigame wint verdien je munten waardoor je sterren kunt kopen bij Toadette.

  Geen ster in de minigames en pech op het speelborden? Geen probleem bij sommige speelborden is het mogelijk om sterren bij andere spelers te stelen.

  Super Mario Party Review

  Nog meer minigames

  In Super Mario Party staan de minigames duidelijk centraal. Het spel bevat namelijk meer dan 80 minigames waarbij je op verschillende manieren de Joy-Cons moet gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld een minigame waarbij je moet inbeelden dat je Joy-Con een pan is en er een lekker stuk vlees in ligt te bakken. Aan jou de taak om het stukje vlees aan alle kanten bruin te bakken door het stuk vlees om te gooien.

  De bewegingssensor in de minigames werkt uitstekend. Van het gooien van een boemerang tot het prikken van verschillende soorten fruit. Super Mario Party is gemaakt voor de Nintendo Switch en dat merk je op verschillende vlakken. Naast de standaard spel modus is het ook mogelijk om de optie partnerparty te kiezen waarin je het met zijn tweeën opneemt tegen twee andere spelers.

  Naast alle offline spelmodi is het ook mogelijk om Super Mario Party online te spelen. Uiteraard kan het spel weer offline met zijn vieren gespeeld worden maar dit keer is het ook mogelijk om online te spelen. Helaas is het nog niet mogelijk om online te spelen op het bord, maar gelukkig is het wel mogelijk om het in vijf rondes van minigames op te nemen tegen online tegenstanders. Alleen heb je daar wel een betaald Nintendo Switch Online-lidmaatschap voor nodig.

  Roeien met de riemen die je hebt

  Naast alle competitieve minigames is er in Super Mario Party ook de mogelijkheid om als team samen te spelen in de River-Survival modus. Hierbij moet je met z'n allen in een rubberbootje over een rivier varen terwijl je obstakels ontwijkt. Om naar links te varen moeten de spelers aan de rechte kant roeien door middel van een roeibeweging te maken en om naar rechts te gaan moeten de spelers aan de linker kant roeien. Onderweg kom je verschillende ballonnen tegen waar je tegenaan moet varen om een minigame te spelen.

  Deze minigames bestaan uit verschillende samenwerkspellen of minigames waarbij de scores van iedereen bij elkaar worden opgeteld. Aan de hand van de score krijg je een waardering. Afhankelijk van de waardering krijg je extra tijd die je nodig hebt om op tijd bij het einde van de rivier te komen. Extra seconden zijn te behalen door middel van gezamenlijk te juichen na een minigame.

  Super Mario Party Review

  Baas B(eat)

  Naast River-Survival zit er in Super Mario Party ook een spelmodus genaamd Beat Baas. In deze modus draait alles om ritme. Er komen verschillende minigames aan bod waarbij jij het ritme moet volgen om de minigame te winnen. Zo komen er bijvoorbeeld vlekken op een flat die jij op het ritme weg moet poetsen.

  Of er komt bijvoorbeeld een boot voorbij die verschillende soorten fruit naar je toe schiet (op het ritme natuurlijk) en aan jouw de taak om deze stukken fruit op de beat aan je zwaard te rijgen. Het is een leuke extra spelmodus die je zeker voor een paar uur zoet kan houden. Is het ritme te langzaam? Kies dan voor de remix mogelijkheid of de optie moeilijk waarbij de snelheid wordt opgevoerd en je nog sneller de minigames moet voltooien.

  Ben jij de baas van de beat? Zo niet, dan heeft Nintendo nog een extra spelmodus genaamd Toad’s Rec Room.

  Super Mario Party Review

  Toad’s Rec Room

  In Toad’s Rec Room maak je gebruik van twee Nintendo Switches om één spel te spelen. Door twee Switches op een tafel (of platte ondergrond) te leggen en tegen elkaar aan te leggen kan er één speelveld gecreëerd worden. Door middel van een veeg over beide schermen bevestig je het speelveld en kun je aan de slag. Het leuke hieraan is dat jullie zelf bepalen waar en hoe jullie tegen en met elkaar spelen.

  In de minigame Shell Shock Deluxe bestuur jij een tank met de Joy-Con waarmee je de tegenstander van het speelveld schiet. Door de Switches ieder potje op een andere manier neer te leggen ziet elk potje er anders uit. In de minigame Banana split maak je weer op een andere manier gebruik van hetzelfde concept.

  Voor Banana split heb je geen Joy-Con nodig. Op de twee Switches worden afgesneden bananen getoond. Aan de speler de moeilijke taak om de juiste delen van de bananen bij elkaar te zoeken en dan de Switches (bananen) aan elkaar te koppelen en de keuze te bevestigen door middel van een streep te trekken over de twee Switches.

  Super Mario Party Review

  Compleet plaatje

  De verschillende speelmogelijkheden zijn erg leuk en zorgen voor veel variatie. Alleen is het plaatje niet compleet als een game er grafisch niet leuk uitziet. Gelukkig heeft de Nintendo Switch genoeg capaciteit om Super Mario Party de grafische pracht te geven die het verdient. De minigames zien er leuk uit en zijn voorzien van veel mooie details.

  Super Mario Party ziet er levendig uit, heeft leuke speelborden en voelt aan als een mooie complete game. Zelfs in de modus River-Survival heeft Nintendo aan alle leuke en kleurrijke details gedacht. Drijvend over de rivier zie je bijvoorbeeld Toad bij de afstandsborden staan. Deze kleine toevoeging (zowel in de minigames als in de verschillende speelmogelijkheden) zorgt ervoor dat Super Mario Party compleet aanvoelt.

  Super Mario Party Review

  Super Mario Party Review

  Super Mario Party is terug! De leuke minigames, gecombineerd met de prachtige graphics zorgen ervoor dat dit misschien wel de leukste Mario Party ooit is. Voor de liefhebbers van de oude Mario Party games zijn er veel minigames en het oude vertrouwde manier van spelen. Toch heeft Nintendo een paar features toegevoegd die de game toch vernieuwd aan doen voelen.

  Van een extra dobbelsteen tot aan de nieuwe spellen Toad’s Rec Room, River-Survival en Beat Baas. Super Mario Party heeft het allemaal. Het grootste nadeel aan de game? Uhm, wij willen nog meer minigames! Dat is uiteraard puur een minpunt omdat de game zo ontzettend leuk is om samen te spelen!

  Super Mario Party is vanaf 5 oktober verkrijgbaar. Trommel jij jouw oude vrienden(rivalen) weer tevoorschijn voor een ouderwets feestje?

  9.5

  De plus- en minpunten

  • Klassiek met een nieuwe touch
  • Leuke nieuwe features
  • Niet één, maar twee dobbelstenen
  • Nieuwe manier van gamen (Toad's Rec Room)
  • Altijd een feestje!
  • Wij willen nog meer minigames!

  Super Mario Party

  Verkijgbaar vanaf 5 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.