SteelSeries Prime Wireless Review - Ideale gaming muis voor e-sporters?

  SteelSeries is zeker geen onbekende als het aankomt op gaming muizen, maar met de Prime Wireless wil het bedrijf de concurrentie aangaan met de beste draadloze muizen van Logitech en Razer. Is dat SteelSeries gelukt met haar gloednieuwe line-up? Check het nu in onze SteelSeries Prime Wireless review!

  De technologie voor draadloze muizen heeft de laatste jaren een aantal enorme sprongen gemaakt. Voorheen zou je als gamer - laat staan een e-sporter - niet dood gevonden willen worden met een laggy draadloze muis, maar de laatste jaren zijn wireless muizen zelfs sneller geworden dan de conventionele, bedrade tegenhangers.

  Het hoogste segment van de markt wordt wel gedomineerd door Logitech met de G Pro Wireless Superlight en Razer met de Viper Ultimate. SteelSeries wil daar nu ook tussen kruipen en heeft met de Prime Wireless dan ook gekozen voor een alternatieve aanpak, die meteen duidelijk wordt wanneer je de muis uit de doos haalt: het is een ergonomische muis.

  Dat niet alleen, de SteelSeries Prime Wireless is ook iets kleiner, waardoor hij voor een groot aantal gamers heerlijk in de hand ligt. Door de ergonomische houding zal je al snel met een palm grip gaan spelen, maar ook een claw grip is ook zeker mogelijk. De vorm vonden wij persoonlijk niet heel fijn voor fingertip, maar dat kan ook puur een kwestie van smaak zijn.

  Vliegen over je muismat

  Dat de Razer Viper Ultimate en de Logitech G Pro Wireless Superlight zo populair zijn, komt niet alleen doordat je niet meer vastgebonden zit aan je PC, maar ook doordat ze vederlicht zijn. De muis van Razer weegt 74 gram, terwijl die van Logitech slechts 63 gram aantikt.

  De Prime Wireless is wat dat betreft ietsjes zwaarder met 80 gram, maar kan zich nog ruimschoots onder de lichtgewicht muizen scharen. Dat is bovendien hetzelfde gewicht als de normale G Pro Wireless, die opvallend genoeg iets zwaarder voelt wanneer we hem over de muismat laten vliegen.

  Dat laatste kan ook komen door de feet onder beide muizen. De G Pro Wireless maakt namelijk gebruik van normale voetjes, terwijl die van de SteelSeries Prime Wireless compleet gemaakt zijn van PTFE. Die samenstelling zorgt ervoor dat er minder weerstand is tussen de muismat en de muis, waardoor je zonder enige moeite de muis kan controleren. Iets wat natuurlijk ideaal is voor competitieve games.

  De hele week lang gamen

  Eén van redenen waarom fabrikanten muizen steeds lichter weten te maken, is doordat SteelSeries geen losse batterijen gebruikt voor de Prime Wireless. De muis maakt gebruikt van een accu, die je met de bijgeleverde USB-C kabel moet opladen als de accu leeg is - of je kan de muis bedraad gebruiken.

  Je hoeft je alleen geen zorgen te maken dat de muis plotseling leeg raakt tijdens het spelen van een game. Volgens SteelSeries gaat een volle accu ongeveer 35 uur mee met de RGB-verlichting aan, terwijl hij zelfs 100 uur gebruikt kan worden zonder actieve lichtjes. Uit onze eigen test blijkt ook dat je de hele week de muis kan gebruiken. Wanneer je de muis aan de kabel hangt wanneer je klaar bent met gamen of werken, dan hoef je je al helemaal nooit zorgen te maken.

  De USB-C kabel kan je tegelijkertijd ook gebruiken als verlengstuk voor de dongle, waarmee de muis verbinding maakt. Op die manier kan je de dongle vlak voor je muismat zetten, zodat je zeker weet dat de verbinding feilloos is. Wij hebben tijdens het gebruik van de muis dan ook geen enkel moment gehad dat de verbinding problemen had of de muis laggy aanvoelde. Let alleen wel op dat de kabel ook eindigt in een USB-C aansluiting, dus dat je die wel nodig hebt in je PC.

  Knoppen die je niet stuk krijgt

  Een ander aspect waar spelers veel waarde aan hechten bij een kwalitatieve gaming muis zijn natuurlijk de knoppen zelf. Je wil snel genoeg kunnen reageren wanneer je een vijand in je crosshair krijgt, maar een knop moet tegelijkertijd niet licht genoeg zijn dat je elke vijf meter per ongeluk de trekker overhaalt.

  Wat dat betreft zit het wel goed met de SteelSeries Prime Wireless. De knoppen zijn iets zwaarder dan de Logitech G Pro Wireless, maar ongeveer even zwaar als die van de Razer Viper Ultimate. Net zoals Razer maakt de Prime Wireless bovendien gebruik van optische switches, in plaats van standaard, mechanische switches. Dat betekent dat de accuation niet gemaakt wordt door een mechanisch onderdeel, maar door een laser-signaal dat wordt doorbroken.

  Het voordeel van de optische switches is dan de SteelSeries Prime Wireless maar liefst 100 miljoen clicks meegaat, wat een stuk meer is dan ‘slechts’ 20 miljoen clicks van een mechanische, Omron switch. Je zal bovendien nooit last krijgen van vervelende dubbele clicks.

  De side-buttons en de scroll wheel voelen ook heerlijk aan, waarbij de feedback duidelijk is, maar de weerstand nooit in de weg zit tijdens het gamen. Dat kunnen we alleen niet zeggen dat de click van de scroll wheel. Die is wat ons betreft iets te zwaar en niet fijn in te drukken wanneer de nood het hoogste is.

  Naar eigen smaak aanpassen

  Zoals vandaag de dag vrijwel standaard is, kan je voor de SteelSeries Prime Wireless ook software gebruiken om de muis naar eigen smaak aan te passen. Voor SteelSeries is dat de bekende SteelSeries Engine, die gebruikt wordt voor bijna alle accessoires van de techfabrikant.

  Je hebt in de software alleen wel wat minder opties als bij bijvoorbeeld de feature-rijke SteelSeries Rival 5 gaming muis. Heel verrassend is dat ook niet, want SteelSeries heeft de muis zo geoptimaliseerd mogelijk gemaakt voor e-sporters. Zo bestaat de aanwezige RGB-verlichting alleen uit een ring in de scroll wheel. Je kan wel de DPI aanpassen en aantal andere zaken, maar je zal waarschijnlijk niet veel tijd besteden in de software na de initiële set-up.

  SteelSeries Prime Wireless gaat de concurrentie aan

  Het high end-segment van de muizenmarkt is geen makkelijke op te veroveren, maar SteelSeries heeft met de Prime Wireless een waardige uitdager gemaakt. De muis voelt heerlijk aan in de handen, de optische knoppen zijn precies goed qua weerstand, de accu gaat enorm lang mee en de feet zijn uitstekend. Als je een draadloze, ergonomische muis in huis wil halen, dan is de SteelSeries Prime Wireless één van de beste opties.

  Die strijd met Razer en Logitech is niet alleen merkbaar op het gebied van features, maar ook ergens anders: het prijskaartje. Met een prijs van 139,99 euro is de Prime Wireless namelijk allesbehalve goedkoop, maar dat is de concurrentie dan ook niet. Wil je de crème de la crème hebben, dan zal je daar ook voor moeten betalen.

  9

  De plus- en minpunten

  • Heerlijke ergonomische vorm
  • Accu gaat heel lang mee
  • Pure PTFE voetjes
  • Optische knoppen
  • Lichtgewicht...
  • ...maar ietsjes zwaarder dan de concurrentie
  • Behoorlijk prijskaartje
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.