SteelSeries Rival 5 Review - De ideale alles-in-één gaming muis?

  De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van gaming muizen, maar ook veel specialisaties. SteelSeries gooit het nu over een andere boeg met de Rival 5, die geschikt moet zijn voor alle genres. Of het ook echt een jack of all trades is geworden lees je in onze SteelSeries Rival 5 review!

  Terwijl de markt van gaming muizen een lange tijd relatief stil heeft gelegen, zijn fabrikanten de laatste jaren ineens bezig met veel nieuwe technologieën en nieuwe trends. Zo worden gaming muizen een flink stuk lichter en moeten kabels zo flexibel mogelijk zijn.

  Wanneer je voor het eerst de SteelSeries Rival 5 uit de doos haalt, dan zal waarschijnlijk meteen opvallen dat SteelSeries ook met deze trends heeft meegedaan. Met een gewicht van 85 gram kan je de muis namelijk met gemak over je muismat vliegen. Hij is niet zo licht als bijvoorbeeld SteelSeries eigen Aerox 3 - die slechts 57 gram weegt - maar je hebt ondertussen wel een heel scala aan knoppen en features. De grootste concurrent op dat gebied is de Logitech G502 en die kan bijna een baksteen worden genoemd met een gewicht van 121 gram.

  De kabel is ook flink verbeterd ten opzichte van de bekabeling die SteelSeries een aantal jaar geleden gebruikte. Ondanks dat we muizen hebben gezien met flexibelere kabels, zal met het vernieuwde ontwerp de kabel niet meer blijven hangen achter elk object op je bureau. En met een mouse bungee is het al helemaal geen probleem meer.

  Leger aan knoppen binnen handbereik

  Het aantal knoppen op de SteelSeries Rival 5 benoemen we niet zonder reden. Het is namelijk het aspect waardoor de gaming muis volgens SteelSeries gebruikt kan worden voor alle genres. In tegenstelling tot de meeste muizen heeft de Rival 5 namelijk niet twee side buttons, maar telt het maar liefst vijf. Samen met de knoppen bovenaan de muis komt dat neer op negen knoppen die je naar hartelust kan programmeren.

  De side buttons zijn bovendien op een slimme manier geplaatst. Je hebt namelijk de gebruikelijke twee knoppen naast elkaar, maar ook een grote flipper die je naar boven en onder kan bewegen en een grote knop aan de voorkant. Voor je duim zit er ondertussen een groot oppervlakte waar je de vinger kan rusten, zonder dat je één van de knoppen per ongeluk indrukt.

  Toch zijn er wel een aantal aspecten die wij anders hadden willen zien aan de SteelSeries Rival 5. De knop aan de voorkant zit bijvoorbeeld wel erg ver naar voren, waardoor wij onze hand in een onnatuurlijke positie moeten buigen om hem in te kunnen drukken. De twee side-buttons zijn daarnaast net iets te stijf naar onze smaak, waardoor je net een fractie van een seconde te laat kan zijn in competitieve games. De grote flipper is wat ons betreft alleen perfect ingesteld en een feature die we graag op meer gaming muizen zien verschijnen.

  Comfort voor de hele dag

  Zoals eerder gezegd biedt de linkerkant van de muis een grote oppervlakte waar je je duim kan laten rusten. Dit gedeelte van de muis is bovendien iets meer ingedrukt, waardoor je hand meteen een natuurlijke houding aanneemt op de Rival 5. Op het eerste gezicht lijkt de muis een ambidextrous ontwerp te hebben - waarbij de vorm symmetrisch is aan beide kanten - maar stiekem is het dus een ergonomische muis. Ons hoor je niet klagen, want de SteelSeries Rival 5 is hele dag comfortabel te gebruiken.

  De gaming muis is alleen niet voor elke grip even geschikt. Door het ontwerp zal je hand al snel geforceerd worden in een palm grip, hoewel een claw of een hybrid grip ook mogelijk is. Ben je alleen een fingertip-gebruiker, dan wordt het wel een uitdaging om de gaming muis goed vast te houden, zeker als vrij kleine handen hebt. De Rival 5 is namelijk relatief groot met een lengte van 128.8 millimeter en een breedte van 68.15 millimeter.

  Alles naar smaak aanpassen

  Aan de kabel van de SteelSeries Rival 5 hangt een labeltje om je eraan te herinneren om de SteelSeries Engine software te installeren. Dat is geen overbodige tip, want de software zorgt ervoor dat je alles naar hartelust kan aanpassen. Zo hebben alle knoppen out-of-the-box een bepaalde functie toegewezen gekregen, maar voor alles kan je een andere functie aanwijzen - of uitschakelen als je dat zou willen.

  Met het scala aan opties die je daarmee binnen het bereik van je duim hebt, is de Rival 5 niet alleen handig bij het gamen, maar ook bij andere werkzaamheden. Zo is het geen geheim dat gebruikers van bijvoorbeeld Photoshop graag een aantal shortcuts gebruiken.

  Natuurlijk kan je met de software ook de RGB-belichting van de muis aanpassen. De kleurrijke LED-strips hebben tien verschillende zones om te customizen, met de vele opties die we vandaag de dag gewend zijn.

  SteelSeries Rival 5 doet wat het belooft

  SteelSeries heeft met de Rival 5 een gaming muis willen maken die geschikt is voor elk genre en wat ons betreft is de fabrikant daar zeker in geslaagd. De extra knoppen zorgen voor veel extra opties in games die erom vragen, zonder in de weg te zitten in games waarbij het niet nodig is. De side-buttons hadden wat ons betreft iets minder stijf kunnen zijn, maar dat zal per smaak verschillen.

  De muis ligt daarnaast zeer comfortabel in de hand en is voor bijna elke grip en hand geschikt, tenzij je vrij kleine handen hebt en een fingertip-gebruiker bent. Tel daar de vele opties die de software mogelijk maakt, het relatief lage gewicht en de flexibele kabel bij op en je hebt een dijk van een gaming muis - en dat alles voor maar 69,99 euro.

  8.8

  De plus- en minpunten

  • Slimme positionering knoppen
  • Comfortabel, ergonomisch ontwerp
  • Relatief laag gewicht
  • Aantrekkelijk prijskaartje
  • Side-buttons iets te stijf
  • Kan te groot zijn voor kleine handen
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.