Google Chrome, Firefox, Edge en Safari werken samen om extensies te verbeteren

News
maandag, 07 juni 2021 om 16:30
instagram laptopf1623071548
Je ziet het niet vaak, dat alle concurrenten van elkaar slaan de handen ineenslaan. De teams achter Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Microsoft Edge gaan samenwerken om de ondersteuning van extensies te verbeteren op de webbrowsers.
De bedrijven maakten de plannen bekend tijdens het World Wide Web Consortium. De extensies in de webbrowsers moeten op een standaard worden gemaakt dat praat met alle varianten van de browsers. Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Microsoft Edge zouden om deze reden onder de naam ‘WebExtension Community Group’, de extensies van ontwikkelaars uitgeven. Microsoft Edge had door de overstap op Chromium al een voorsprong op dit besluit, maar het is goed om te zien dat alle bedrijven elkaar willen ondersteunen en ook de kleine ontwikkelaars de kans willen geven hun extensies op elk platform te krijgen.
Dit zou het makkelijker moeten maken voor andere ontwikkelaars om hun extensies aan te bieden op elke browser. Naast de verbeterde toegankelijkheid wordt er ook gewerkt aan een verbetering in de veiligheid van diverse extensies en zijn de bedrijven bezig met het optimaliseren van extensies zodat deze sneller werken.

De extensies blijven per platform los verkrijgbaar

Het is niet gelijk zo dat de webbrowsers nu een enorme overlap gaan krijgen en functies op elkaar gaan afstemmen. Het is enkel de bedoeling dat de samenwerking het gemak voor buitenstaande ontwikkelaars verbetert. Alle verschillende extensies blijven per webbrowser in hun eigen winkel beschikbaar en er komt dus geen overkoepelende online winkel.
De verschillende bedrijven blijven ook eigen controle behouden over de winkels. Google Chrome heeft zo sinds kort een update die waarschuwt dat er mogelijk een onveilige extensie wordt gedownload en het bedrijf mag deze functie dan ook geheel zelf behouden.