Steelseries Arctis Pro Wireless Review - Meesterlijk draadloos

  Draadloos gamen heeft zo z'n nadelen, maar gelukkig zijn er ook genoeg voordelen. Vrij om te bewegen bijvoorbeeld zonder vast te zitten aan kabels; wie wil dat nou niet? Steelseries heeft het ultieme antwoord in de vorm van de nieuwe telg in de Arctis familie. In onze Steelseries Arctis Pro Wireless Review nemen we een kijkje naar deze ambitieuze headset!

  De Steelseries Arctis Pro Wireless headset is een koptelefoon met veel grote beloftes. Een draadloze geluidsverbinding zonder kwaliteitsverlies, functionaliteit op pc en PlayStation 4 én de allerbeste ingebouwde microfoon. Weet deze dure headset van 350 euro de beloftes waar te maken? Het korte antwoord is bijna volledig ja, het lange antwoord kan je hieronder lezen.

  Steelseries Arctis Pro Wireless Review

  All your base

  De Steelseries Arctis Pro Wireless begint bij wat Steelseries zelf de Transmitter Base Station noemt; een kleine vierkante basis dat in ontwerp veel weg heeft van een Apple TV. Dit is waar de meeste functies van de headset aanwezig zijn. Hier vind je de volumeknop, USB-aansluiting, optische ingang en het display waar je verschillende opties kan kiezen. Denk aan een equalizer waar het geluid op verschillende niveaus aan te passen is (bas, mid, high).

  Elke stand is geschikt voor een ander soort geluid. Je kan kiezen voor een ‘Performance’ stand voor gamen met meer basgeluid, of een muziekstand die je wat minder middeltonen geeft. Dit kan kan vervolgens makkelijk veranderd worden via de Base Station of met de SteelSeries Engine software op pc.

  De navigatie in de menu’s van de Base Station is een beetje klungelig, alhoewel het functioneel is. Wij hadden al snel de voorkeur om de instellingen te veranderen via het programma op de pc. Hier heb je ook wat meer controle, zoals het instellen van specifieke geluidsinstellingen bij het gebruik van bepaalde applicaties. Bijvoorbeeld automatisch de ‘Performance’ stand wanneer je PlayerUnknown’s Battlegrounds opstart.

  Steelseries Arctis Pro Wireless Review

  Goed voor elkaar

  Belangrijker is de headset zelf en dit is waar Steelseries het echt goed voor elkaar gekregen heeft. We zullen er niet omheen draaien, de Arctis Wireless Pro is één van de allerbeste gaming headphones die wij ooit konden proberen. Allereerst zitten de headphones zelf fantastisch. Dit komt omdat er is gekozen voor een over ear ontwerp, waardoor de speakers comfortabel over je oren heen zitten en zelfs la lange tijd niet vervelend gaan zitten.

  Omdat ze draadloos zijn, merk je ook meteen dat alle essentiële besturingsopties aanwezig zijn op de headset. De volumeknop zit op de linker oorschelp en komt van pas als je snel het volume moet aanpassen. In de linker oorschelp zit ook op een geniale manier de microfoon verbogen. Je trekt deze als het ware eruit en schuift die weer terug na gebruik, waardoor wij geen last hadden van de microfoon als we het niet gebruikte.

  Uiteindelijk draait het bij een headset om het geluid en gelukkig stelt de koptelefoon op dit gebied niet teleur. Het geluid is kraakhelder en wij merkten geen hoorbare ruis als het stil was, of haperingen en vervormingen bij veel lawaai. Tijdens het gamen krijg je door de virtuele surround (bij games die dit ondersteunen zoals Overwatch of Wolfenstein II) een geweldig gevoel voor je omgeving, films hebben de nodige kick en bij muziek is elk instrument duidelijk hoorbaar. Bij gaming headsets heb je soms het gevoel dat je het alleen voor gamen kan gebruiken, wat hier gelukkig niet het geval is.

  Steelseries Arctis Pro Wireless Review

  Gebruiksgemak

  Ongeacht of je een draadloze headset voor gaming of muziek gebruikt, kan het een groot irritatiepunt zijn dat je steeds moet opladen als de batterij leeg is. Geen probleem als je de headset toch even niet gebruikt, maar als je middenin een speelsessie bent, heb je eigenlijk geen zin om toch nog aan een kabel verbonden te zijn. Of in een andere situatie waarin je niet de mogelijkheid hebt om op te laden.

  Steelseries heeft hier een slimme oplossing voor bedacht. In plaats een enkele batterij, komt de Arctis Pro Wireless standaard met twee accu’s. De accu laad je op via de Base Station en de ander neem je gewoon in gebruik. Als de accu dan na zo’n tien uur leeg is kan je wisselen met de andere accu die helemaal opgeladen is. Nog steeds vervelend als dit middenin een match gebeurt, maar het zorgt er wel voor dat je nooit gedwongen aan een oplaadkabel vastzit.

  Het bereik is om u tegen te zeggen. Wij ondervonden geen merkbaar kwaliteitsverlies toen we naar een andere kamer liepen, of zelfs naar een andere verdieping gingen. Even naar de wc gaan zonder dat je groepschat onderbroken wordt? Het is niet aan te raden, maar het kan.

  Steelseries Arctis Pro Wireless Review

  Dunnetjes en blikkerig

  Niets is perfect, zo ook de Arctis Pro Wireless. Te beginnen met de Steelseries Engine Software die je gebruikt om bepaalde aspecten van de koptelefoon aan te passen (dit kan ook via de Base Station, maar het menu is wat klungelig). Net als veel andere producten van Steelseries kan je profielen en aanpassingen instellen op basis van welke game je speelt. Jammer genoeg is de ondersteuning hiervoor matig en is er nauwelijks officiële ondersteuning voor de meeste grote games.

  Nog teleurstellender is de microfoon in de headset. In online games ben je prima verstaanbaar voor je teamgenoten, maar over het algemeen laat de geluidskwaliteit hier flink wat te wensen over. Het geluid is blikkerig, dunnetjes en niet bepaald beter dan andere veel goedkopere headsets. Ingebouwde koptelefoons zijn nooit echt geweldig en voor een prijs van 350 mag toch een flinke upgrade verwacht worden

  Over de prijs gesproken: die is flink hoog. Je bent gemiddeld zo’n 350 euro kwijt voor deze koptelefoon, niet niks voor een headset waarvan je veel van de features (zoals de equalizer of 7.1 surround) niet kan gebruiken zonder de Base Station. Ook is het fijn dat je de Arctis Wireless Pro op PS4 en pc kan gebruiken, maar hoe zit het met Xbox One? Voor een hoge prijs verwachten wij een product dat breed inzetbaar is.

  Steelseries Arctis Pro Wireless Review

  Steelseries Arctis Pro Wireless Review - Duur, maar de moeite waard

  De hoge prijs en matige microfoon zijn nadelen, maar mocht je de euro’s er voor willen neertellen dan is de Steelseries Arctis Pro Wireless één van de beste headsets die je kan aanschaffen. Het geweldige geluid, hoog gebruiksgemak en alle extra features zorgen ervoor dat je nooit meer terug wil naar een normale koptelefoon. Wij raden de Arctis Pro Wireless zonder twijfel aan.

  Wij konden recent ook aan de slag met andere Steelseries producten. Check ook onze SteelSeries Apex M750 Review en Steelseries Rival 310 review.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Geweldig geluid
  • Comfortabel
  • Handig oplaadsysteem
  • Geen kwaliteitsverlies
  • Groot bereik
  • Werkt op PS4 en pc
  • Werkt niet op Xbox One
  • Matige microfoon

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.