SteelSeries Apex M750 Review - Volledige aanpasbaarheid

  In deze Steelseries Apex M750 review bekijken we het nieuwste toetsenbord van SteelSeries. Ervaren PC-gamers zullen al bekend zijn met de producten van deze fabrikant: headsets, muizen en trackpads en toetsenborden, SteelSeries richt hiermee zich al een tijd op de eSportsmarkt.

  De Steelseries Apex M750 is het nieuwste mechanische toetsenbord van SteelSeries’ Apex-lijn. De fabrikant presenteerde het toetsenbord als de nieuwste stap in de evolutie van eSports-toetsenborden. Het toetsenbord heeft zeker een opvallend ontwerp; de Apex M750 is gestroomlijnd en de kleurcodering van de toetsen springt in het oog.

  Maar je krijgt ook veel dingen niet: het toetsenbord heeft bijvoorbeeld geen extra knoppen voor mediaplayers of een polssteun. Mocht je er over denken om competitief te gaan gamen, dan zul je deze dingen niet nodig hebben, en zal de afwezigheid niks af doen aan het strakke design en de comfortabele toetsen. Maar mocht je op zoek zijn naar een keyboard voor oppervlakkiger gebruik, casual gaming en werk is het prijskaartje van 167,99 euro misschien wat hoog, Zeker vergeleken met andere toetsenborden die bijvoorbeeld wel macro- of mediaknoppen hebben.

  Helaas heeft Steelseries ook besloten de M750 te leveren met een paar verwijderbare rubberen steuntjes in plaats van de traditionele uitklapbare steunen. Deze werken prima tijdens het gamen, maar willen er bij het verplaatsen van je toetsenbord nog wel eens uitvallen.

  SteelSeries Apex M750 Review

  Design – Strak en functioneel

  Tegenwoordig is er een gigantische keuze aan toetsenborden. Fabrikanten als Razer, ROG en Corsair hebben allemaal toetstenborden die in dezelfde prijsklasse vallen met extravagante kleuren en ontwerpen. SteelSeries gaat met de Apex M750 een andere kant op. Het toetsenbord is compact en heeft een standaard aantal toetsen.

  Het is misschien wat vreemd dat SteelSeries ervoor gekozen heeft bij een toetsenbord als dit geen extra macro-toetsen toe te voegen terwijl veel concurrenten dit wel doen. Voor een op eSporters gericht toetsenbord is dit alleen zo gek nog niet; competitieve gamers hebben voor het reizen naar toernooien een compact toetsenbord nodig, en tijdens het gamen worden meestal alleen de standaard toetsen gebruikt. Het is dus belangrijker dat deze comfortabel en goed te bereiken zijn dan dat er veel extra knoppen op een toetsenbord zitten.

  Het eerste wat opvalt bij het aansluiten van het toetstenbord zijn de gekleurde lichten: de M750 geeft uit zichzelf een heuse lichtshow weg dankzij de verandering van kleuren die over het toetsenbord golft. Deze regenboog voegt nog wat meer toe dan alleen een visueel spektakel: het heeft alles te maken met de hypergevoelige aanpasbare toetsen van de M750.

  SteelSeries Apex M750 Review - design

  Knoppen – haarscherpe reacties

  De M750 gebruikt QX2 Switch knoppen. Deze knoppen zijn ontworpen voor snelheid en comfort. Dit is ook goed te merken tijdens het gebruik; de knoppen zijn zeer gevoelig voor aanrakingen en veren extreem snel terug. Mocht je met huisgenoten wonen, dan zullen zij niet blij zijn met jouw eventuele aanschaf van de M750; het is namelijk nogal een luid toetsenbord.

  Voor gamen is de gevoeligheid van de toetsen ideaal omdat ze op de minste aanraking reageren. Voor typewerk is het wat minder geschikt. Dankzij de gevoelige toetsen wordt het makkelijker om typefouten te maken. Even een voetnoot: dit kan natuurlijk ook nog komen door onwennigheid met het nieuwe toetsenbord.
  Overigens zorgt de ruimte tussen de toetsen ervoor dat je niet per ongeluk meerdere toetsen in drukt zoals bij compactere mechanische toetsenborden. Wel zijn de toetsen nogal hoog, wat er voor zorgt dat je misschien zou willen investeren in een polssteun.

  SteelSeries Apex M750 Review - knoppen

  Software – volledige aanpasbaarheid

  Het toetsenbord kun je gebruiken met de bijgeleverde Steelseries Gamesense software. Het voordeel hiervan is dat alle headsets, muizen en trackpads van Steelseries dezelfde software gebruiken. Hiermee is het mogelijk om al je gaming-accesoires op elkaar af te stemmen.

  Wat het toetsenbord betreft, dankzij de software is het mogelijk om je toetsenbord te optimaliseren voor een aantal games en programma's. Zo kun je het toetsenbord afstemmen op Counterstrike: Global Offensive en DOTA 2. Voor DOTA kun je bijvoorbeeld toetsen combinaties voor verschillende aanvallen instellen, en kun je zelfs instellen wat er gebeurt als je een toets voor een bepaalde tijd indrukt. Ook kun je al je toetsen compleet opnieuw instellen.

  Hier wordt duidelijk waarvoor de kleurencombinaties dienen. Je kunt bijvoorbeeld voor Discord een groep toetsen laten oplichten als je een bericht krijgt. Ook kun je voor games instellen dat je toetsen van kleur veranderen als de cooldown van een bepaalde aanval is afgelopen.

  SteelSeries Apex M750 Review - aanpasbaarheid

  SteelSeries Apex M750 Review - conclusie

  De Steelseries Apex M750 is zeker een comfortabel en responsief toetsenbord. Het is zeer geschikt voor precieze en pijlsnelle drukbewegingen met chirurgische precisie, maar houdt het tevens goed vol bij een paniekerige beuk op een toets. Steelseries heeft geprobeerd een minimalistisch toetsenbord te maken voor competitieve gamers en is daar bijna compleet in geslaagd. Helaas zul je apart moeten investeren in een polssteun, mocht je dit willen, en zijn de rubberen steuntjes minder geschikt voor het transporteren van het toetsenbord.

  Al met al is de M750 de 167,99 zeker waard als je er intensief en zwaar gebruik van maakt. Mocht je een wat meer casual gamer zijn, dan is het misschien een beter idee om te gaan voor een wat goedkoper mechanisch toestenbord zoals bijvoorbeeld de Razer Cynosa Chroma. Mocht je nog steeds iets anders willen? Kijk dan eens naar onze favoriete toetsenborden.

  8

  De plus- en minpunten

  • Uiterst gevoelige toetsen
  • Aanpasbare toetsen en kleurcodering
  • Compact en duurzaam ontwerp
  • Visueel indrukwekkend
  • Prijs
  • Geen macro- of mediatoetsen
  • Software ondersteunt weinig games

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.