Steelseries Apex 7 Review - Goed toetsenbord met behoorlijk prijskaartje

  Als je PC gamer bent heb je ongetwijfeld gehoord van Steelseries. Samen met Razer en Logitech is het één van de grootste fabrikanten van PC gaming accessoires. Maakt de nieuwe Apex line-up die naam waar? In de Steelseries Apex 7 review lees je wat wij van het toetsenbord vinden.

  Als normaal toetsenbord is de Apex 7 plug and play te gebruiken. Uit het toetsenbord loopt een kabel, die zich verderop in tweeën splitst. Steek de USB-stekker waar een klein plaatje van een toetsenbord op staat in je PC en je kunt aan de slag. Op die andere stekker komen we zo terug.

  Comfortabel voor je handen

  Wat direct opvalt is dat zowel de toetsen als de wrist-rest een wat stroef oppervlak hebben. Je handen en vingers blijven dan ook keurig op de toetsen liggen zonder weg te glijden, zonder dat het onaangenaam aanvoelt. Niet onbelangrijk tijdens het gamen. Overigens zit het polsplankje vast met magneten, wat maakt dat je de plank ook gemakkelijk kunt verwijderen als je er bijvoorbeeld geen ruimte voor hebt.

  De toetsen zelf reageren goed wanneer je ze indrukt. Ze zijn mechanisch, dus stil zijn ze niet, maar het is ook weer geen pokkenherrie. Misschien dat iemand in dezelfde ruimte zich aan het geluid ergert, met name bij het typen, maar met één muurtje ertussen is er niks aan de hand.

  De Apex 7 wrist rest is afneembaar

  Extra hardware

  Zonder verdere installatie kun je nog gebruik maken van wat bonushardware. Er zijn twee mediatoetsen in de vorm van volumeknop en een toets waarmee je media kunt pauzeren of overslaan. Deze werken prima en zijn een openbaring als je ze nog nooit op een toetsenbord hebt gehad.

  Daarnaast is er de USB-Passthrough. Deze kun je gebruiken door de tweede USB-stekker op je computer aan te sluiten. Hiermee wordt een USB aansluiting op je computer verplaatst naar je toetsenbord. Handig voor die poorten achterop, waar je nooit bij kunt.

  Er is ook een OLED-schermpje waarmee je enkele basisinstellingen van je toetsenbord kunt zien en aanpassen. Daarvoor moet je wel via Steelseries Engine (een besturingsprogramma voor Steelseries accessoires) je firmware up to date brengen. De display moet uiteindelijk meer functies krijgen, zoals het weergeven van welk nummer je in een ander venster draait, maar die functie werkt momenteel nog niet.Apex 7 van de zijkant

  Gaming features

  Die functies voor algemeen gebruik zijn leuk, maar je wil natuurlijk weten hoe de Apex 7 als gaming keyboard functioneert. Ook daarvoor heeft het toetsenbord de nodige features, maar om die te gebruiken moet je de Steelseries Engine op je PC (of Mac, PS4, of Xbox One) installeren. Via het Steelseries Engine-programma kun je vervolgens je toetsenbord instellen zoals jij wil.

  De Steelseries Apex 7 biedt aanpasbare RGB-verlichting, macro-keys en verschillende profielen voor je toetsenbord. Die features zijn op zich redelijk gebruikelijk voor een modern gaming toetsenbord, maar ze zijn daarom niet minder welkom. Ook de uitvoering is geslaagd.

  Snel een ander toetsenbord

  De Apex 7 heeft een aantal sneltoetsen waarmee je zonder verdere besturingsprogramma's te openen makkelijk je toetsenbord kunt aanpassen. Zo kun je met slechts een paar handelingen een nieuwe Macro instellen. Merk je dat je een bepaalde toetsencombinatie veel gebruikt? Neem even een klein momentje om hem op te nemen en je kunt hem voortaan met één druk op de knop uitvoeren.

  Ook kun je met een eenvoudige toetscombinatie snel wisselen van profiel. Als je een nieuwe game speelt en halverwege bedenkt dat die beter zou spelen met de toetsen-layout die je bij Apex Legends gebruikt bijvoorbeeld, is die wissel zo geregeld. Je hoeft je game niet te verlaten en je bent er nauwelijks kostbare speeltijd aan kwijt.

  Een eigen OLED plaatje voor Apex 7

  Engine is minder dan ideaal in het gebruik

  Alles goed en wel, maar hoe maak je überhaupt die profielen? Daarvoor moet je Steelseries Engine openen. Daar kun je je profielen maken. De mogelijkheden zijn divers: je kunt het licht aanpassen, toetsen uitzetten of toewijzen aan een andere toets en je kunt kiezen wat voor macros je gebruikt en met welke toets. Ook kun je voor elk profiel een ander plaatje maken dat op je OLED-scherm verschijnt wanneer het schermpje verder niet gebruikt wordt.

  Het zijn mooie features, maar Steelseries Engine is niet makkelijk in het gebruik. Je zal naar veel functies even moeten zoeken. Je profielen moet je op veel verschillende niveaus opslaan voordat ze daadwerkelijk werken zoals je wil. De mogelijkheid om de ‘Z’ verplaatsen naar de P-toets biedt zich in het volle zicht aan, maar de mogelijkheid om de Z-toets helemaal uit te schakelen zit verborgen in een apart menu bijvoorbeeld.

  Engine is een programma waar je echt wat tijd in moet steken om dingen uit te proberen voor je het onder de knie hebt. Dat is jammer, want wat je het liefste wil is natuurlijk je toetsenbord aansluiten, even wat profielen instellen voor je favoriete games en daarna lekker gamen. De plug-and-play factor waar we zo blij mee waren valt een beetje weg wanneer je het toetsenbord optimaal wil gebruiken.

  De Apex 7 is overigens niet het duurste toetsenbord op de markt. Het is ook zeker niet het duurste toetsenbord dat Steelseries verkoopt, maar voor 189,99 Euro is het aan te raden om de aanschaf goed te overwegen. Het gaat hier duidelijk om een toetsenbord voor mensen die intensief gamen op PC.Het menu waarin een toets uitgeschakeld kan worden in Steelseries Engine

  Steelseries Apex 7 review - Goede functies als je er tijd en geld in wil steken

  Al met al is het Steelseries Apex 7 toetsenbord uitermate geschikt voor serieuze PC-gamers. Steelseries heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat elke gebruiker het toetsenbord naar wens in kan stellen. Of elke gebruiker uit de voeten kan met Engine is helaas en ander verhaal.

  Ook werkt de prijs het toetsenbord tegen. Voor hardcore PC gamers is het misschien een mooie investering, maar voor de wat meer casual gamers, of gamers die van controllers houden is de Apex 7 wat overdreven. Je gebruikt tenslotte ook geen hamer om een punaise in een prikbord te krijgen, toch?

  Is je gaming setup nog niet compleet met alleen een toetsenbord? Je kunt hier onze reviews van de Steelseries Actis 1 headset en de Steelseries Rival 710 muis lezen.

  8

  De plus- en minpunten

  • Voelt fijn aan vingers en polsen
  • Volledig naar wens in te stellen
  • Mediaknoppen
  • Engine is soms onduidelijk
  • OLED doet nog weinig
  • Prijzig

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.