De 8 beste Mario games ter ere van de loodgieters verjaardag!

Article
dinsdag, 09 juli 2019 om 18:00
Vandaag is het precies 38 jaar geleden dat de Arcade-game Donkey Kong verscheen. Dat betekent dat we al 38 jaar spelen als ‘s werelds meest geliefde loodgieter: Mario! Dat moet gevierd worden, en dus hebben we de beste Mario games voor je op een rijtje gezet. (Misschien dat we er weer eens tien doen als Mario een volgend tiental behaalt.)

8. Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart is misschien wel de leukste Mario-spinoff die er is. Hoewel de echte chaotische pret pas losbarst in multiplayer zijn de games ook in je eentje uiterst vermakelijk. Over de beste Mario Kart valt te twisten, maar wij denken dat het de nieuwste nog wel eens kon zijn.
In Mario Kart 8 Deluxe valt alles precies op zijn plek. De soundtrack werkt, de banen werken, mede dankzij de mogelijkheden van anti-zwaartekracht. De personages die geleend zijn uit andere Nintendo-games werken bijvoorbeeld ook fantastisch. Misschien wel het belangrijkste: de knullige Battle Mode uit de originele Mario Kart 8 is gefixt zodat er echt vrijwel niks meer tegen de game telt.
152576

7. Super Mario Sunshine

Voor velen een favoriet, maar voor velen ook niet. Voor elk briljant idee dat Mario Sunshine heeft, heeft het ook een bizar idee of een onuitstaanbaar level. Toch kunnen we deze game zijn plekje in de lijst niet afnemen. Telkens als we aan Super Mario Sunshine denken moeten we toch een klein beetje glimlachen.
Dat komt ten dele door de vrolijke sfeer van Delfino Plaza, maar ook door de creatieve manier waarmee de game met de tropen-setting omgaat. Er is bijvoorbeeld geen tekort aan stranden in Mario Sunshine, maar toch hebben ze allemaal een andere sfeer. Een sfeer die gelukkig nooit onaangenaam is, dus ook als je niet van Sunshine houdt is het leuk om even in de game rond te rennen.
152577

6. Paper Mario: The Thousand Year Door

Wat maakt een goede Mario game? Lekker onbekommerd rondspringen zonder je al te druk te hoeven maken om een verhaal, toch? Nee natuurlijk niet! Tot ieders verbazing leent het Mario-universum zich uitstekend voor een goed verhaal en Paper Mario: The Thousand Year Door blinkt er in uit.
De oorspronkelijke Paper Mario liet al zien dat er best wat meer diepgang in Mario-personages kon zitten. Het vervolg breidt dit verder uit zodat je zelfs een computer met grote existentiële vragen tegen zult komen. Ondanks dat alles mist The Thousand Year Door nooit een gelegenheid om hi-la-risch te zijn. Deze tweede Paper Mario heeft een plekje tussen de beste Mario games verdiend.
152578

5. Super Mario Odyssey

Mario Odyssey is nog jong, maar toch komt deze game al snel voorbij als wij proberen te bedenken wat de beste Mario games zijn. Misschien komt het door de ongelofelijke bewegingsvrijheid die Mario’s moves in deze game bieden. Misschien komt het door onze nostalgie voor Mario 64, waar deze game veel inspiratie uit haalt.
Of misschien komt het juist door al het nieuws in deze game. De hele structuur van de game is omgegooid. Je hoeft niet langer terug naar de hub als je een Moon hebt gevonden. De route die je moet volgen om die Moon überhaupt te verzamelen is verrassend vaak helemaal aan jou. We hebben het nog niet eens over Cappy gehad! Het is geen wonder dat deze game zo snel één van onze favorieten is geworden.
152579

4. Super Mario Galaxy en Super Mario Galaxy 2

Welke van de Galaxy games het beste is zullen we waarschijnlijk nooit weten, dus nemen we Super Mario Galaxy en Super Mario Galaxy 2 dit keer samen. Voor Mario’s eerste ruimteavontuur voelde alles nog helemaal nieuw, terwijl in het vervolg de levels er nog meer uitsprongen en Yoshi van de partij was. Beide games hebben hun fans, en dat mag best zo blijven.
Wat in beide games staat als een huis is de besturing van Mario zelf. In een 3D-Mario voelde het nog nooit zo goed om rond te springen en ook Mario’s andere acties waren heel leuk om uit te voeren. Zet er de (voor beide games even) fantastische soundtracks onder en je hebt onvergetelijke Mario-avonturen.
152580

3. Super Mario 64

Het doet pijn om Super Mario 64 maar op de derde plek van de beste Mario games te zetten. Deze game is de basis van bijna alles waar we in 3D-Mario van houden, maar helaas is de besturing niet zo goed oud geworden. Of je nu de DS-versie of het origineel speelt, het kan knap lastig zijn om precies te doen wat je van plan was.
Toch moeten we deze game een hoog plekje in de lijst gunnen. We noemden het net al: alles (of bijna alles) waar we van houden in 3D-Mario begint bij Mario 64. Sterren verzamelen, levels met meerdere missies, noem maar op. Onder die moeizame besturing schuilt nog altijd één van de beste Mario games ooit.
152581

2. Super Mario Bros. 3

Als wij zeggen ‘2D-Mario’, waar denk je dan aan? Een wereldkaart met levels die je soms moet doen maar soms ook kunt overslaan? Iconische power-ups als Raccoon Mario? Veel elementen die je tot op de dag van vandaag terugziet in Super Mario games begonnen in Super Mario Bros. 3.
Daar heb je op zich weinig aan als de game zelf niet goed is, maar deze klassieker speelt nog altijd prima. De game reageert goed op de knoppen en Mario’s bewegingen kloppen met je verwachtingen. Bovendien ziet Mario 3 er heel goed uit voor een NES game. Een topper dus, maar er kan er maar één de beste Mario game zijn...
152582

1. Super Mario World

Alles dat je weet over 2D-Mario dat niet in Mario 3 zat, is in Super Mario World geïntroduceerd. ââIn deze game ontmoeten we bijvoorbeeld Mario’s prehistorische vriend Yoshi. De cape die we tegenwoordig vooral zien in Smash Bros. en Mario Maker komt uit deze game, net als een groot aantal van Bowsers voetsoldaten.
Daarbuiten is ook deze game gewoon bijzonder goed. De Super Mario reeks had met deze game saai kunnen worden, want aan de basis is de game niet zoveel anders dan Mario 3. Gelukkig zorgt Yoshi’s aanwezigheid voor precies genoeg variatie om de game interessant te houden. Misschien hebben we Mario’s aanhoudende succes wel aan deze game te danken.

Wat vind jij de beste Mario games?

Ontbreekt jouw favoriete Mario game in de lijst? Zou je de games die er in staan op een andere volgorde zetten? Misschien staan er games tussen die je nog nooit hebt gespeeld of hebt kunnen spelen. Misschien ben je zelf bezig met een meesterwerk in Super Mario Maker 2. We horen graag in de reacties wat jij de beste Mario games vindt!

Populair Nieuws

Laatste Reacties