Spider-Man Miles Morales Review - Nieuwe generatie

  Toen in 2018 de uitstekende Marvel’s Spider-Man werd afgeleverd door Insomniac Games bleven fans achter met meerdere cliffhangers en de vraag wanneer hoe lang een vervolg uitbleef. Twee jaar later verrast de studio vriend en vijand met een compleet nieuw Spidey-avontuur met Peters protege Miles Morales in de hoofdrol. Of de jonge leerling op zichzelf kan staan in dit avontuur op de PlayStation 5, lees je in onze Spider-Man Miles Morales review.

  Miles Morales heeft de laatste jaren veel liefde gekregen van het mainstream publiek. Eerst werd hij onderdeel van het hoofd universum van de stripboeken, vervolgens kreeg hij zijn eigen film en nu is het tijd voor een compleet eigen game. Peter zit in Europa en dus heeft New York een nieuwe achtpotige beschermengel nodig.

  Familia

  Het zijn flinke schoenen om te vullen voor de 17-jarige Miles die net naar Harlem is verhuisd. Zijn krachten ontwikkelen zich nog en hij is onzeker of hij de verantwoordelijkheid wel aan kan. Logisch natuurlijk, want in een stad waar superschurken net zo vaak loslopen als dat er regen valt in Nederland, is het niet gemakkelijk om iedereen veilig te houden.

  Gelukkig krijgt hij hulp van zijn beste vriend Ganke die in dit ongeveer 12 uur-durende avontuur de rol van Mary Jane inneemt. Grote verschil is alleen dat Ganke niet zijn eigen missies krijgt, gezien deze gameplay nog al gehekeld werd in het origineel. In plaats daarvan is ruimte voor toffe dialogen die perfect aansluiten bij het tweetal. Je voelt dat de twee elkaar al jaren kennen.

  Uit de dialogen blijkt dan ook hoe goed Insomniac is in het schrijven van deze superhelden games. Miles’ avontuur draait in de kern om identiteit en zijn familie. Sommige scènes doen je een traantje wegpinken, terwijl anderen ervoor zorgen dat je het op het puntje van je stoel zit. Nagelbijtend wil je door het verhaal rammen, wetende dat het eigenlijk niet de slimste keuze is.

  Herinneringen

  Ook de tweede open world-titel zit immers vol met verzamelobjecten die het verhaal uitdiepen. Zo heeft Miles allerlei tijdcapsules verstopt door de stad die waardevolle achtergrondverhalen vertellen mits je deze opspoort. Zo zijn er nog een aantal andere soorten collectibles die het verzamelen meer dan waard zijn.

  Daar bovenop keren ook de misdaden terug die samen met korte zijmissies via een App bijgehouden worden. Een slimme keuze, gezien je hierdoor een stuk meer overzicht hebt in de missie structuur, Iets wat een beetje ontbrak in de 2018-titel. Daarbij vertellen de korte zijmissies, Activities genoemd, toffe verhaaltjes over Miles’ nieuwe woonplaats Harlem.

  Deze dragen op onwijs toffe wijze bij aan het grotere verhaal, terwijl je ook daadwerkelijk om Harlem begint te geven. De bijfiguren die je sporadisch tegenkomt blijven je heugen, waardoor je extra gemotiveerd bent om Miles’ vrienden en familie te beschermen. De stad leeft dan ook echt, iets wat mede te maken heeft met de nieuwe snufjes die next-gen met zich meebrengen.

  Thuis

  Op de PS5 maakt Spider-Man Miles Morales immers gebruik van de verbeterde resolutie waardoor native 4K wordt afgeleverd. Kleuren dansen de samba op het beeldscherm, terwijl het realisme je doet afvragen of je daadwerkelijk naar animaties zit te kijken. Ieder detail vangt blikken. Van gedetailleerde haarlijnen tot opwellende tranen.

  Toch haalt Spider-Man Miles Morales haar grootste voordeel uit de toevoeging van ray tracing. De techniek die ervoor zorgt dat licht op een realistische wijze weerkaatst steelt de show wanneer je door een stad vol reflecterende wolkenkrabbers slingert (of ultrasnel van A naar B gaat via fast travel). Dat slingeren voelt natuurlijk nog net zo heerlijk als in 2018. Misschien zelfs wel beter door het detail dat je jezelf in de glazen ruiten ook ziet slingeren in de spiegeldimensie.

  Hoewel het fantastisch is dat ray tracing zo goed toegepast wordt, is het wel jammer dat dezelfde liefde niet in de nieuwe DualSense features zit. De controller kan iedere stap die je zet extra kracht bijzetten, maar helaas zijn dit soort trucjes alleen terug te vinden in de cutscenes.

  Het is dan ook een gemiste kans dat de haptic feedback sporadisch gebruikt wordt. Gelukkig geldt het tegenovergestelde voor de adaptive triggers. De mate waarin je op precieze wijze je spinnenwebben kunt schieten is zacht gezegd indrukwekkend. Je hoeft bijvoorbeeld maar lichtelijk de trekker over te halen om webben te schieten, waardoor je wijsvingers minder snel moe worden.

  Onoverwinnelijk

  Vooral tijdens het vechten merk je dat dit lekker is. Gevechten komen in veelvoud voor en kunnen redelijk lang duren door de grote aantallen waarin vijanden op komen dagen. Gelukkig heeft Miles een scala aan nieuwe aanvallen om de slechteriken mee in elkaar te beuken.

  Miles’ krachten zijn namelijk wat meer uiteenlopend doordat hij bio-elektrische lading in zijn vuisten heeft. Hij doopt het al snel zijn Venom-aanvallen. Hiermee deelt de nieuwe Spidey dan ook rake klappen uit, terwijl Miles ook de bekende moves van Peter Parker onder de knie heeft.

  Wat Miles alleen echt uniek maakt, zowel binnen als buiten gevechten, is de muziek die op briljante wijze bijdraagt aan de sfeer. De triomfantelijke tonen zijn bewaard gebleven, maar verder uitgebouwd met Miles’ stijl in de vorm van trap beats. Het sluit perfect aan bij de tiener die zijn eigen beats mixt.

  Ook heeft Miles’ wat minder gadgets dan Peter, iets wat niet geheel onverwachts komt. Voor de release was al duidelijk dat de game korter zou zijn dan de 2018-titel. Dit klopt wel, al ben je als je alles in de game wil doen nog steeds een goede 15 tot 20 uur zoet. Opvallend is juist dat het tempo van Spider-Man Miles Morales een stuk hoger ligt en je daardoor vaker een grijns van oor tot oor hebt.

  Spider-Man Miles Morales Review - De ultieme Spider-Man

  Uiteindelijk is het totaal niet erg dat Spider-Man Miles Morales wat korter is dan de 2018-titel. Het tempo is hierdoor alleen maar beter, terwijl het verhaal wederom van de bovenste plank is. Miles staat fantastisch z’n mannetje als Spidey in een stad die dankzij de nieuwe technieken van de PS5 meer dan ooit leeft (en snel laadt).

  Jammer is wel dat het weergaloze spektakel niet compleet bijgestaan wordt door de nieuwe features van de DualSense controller. Dit zou het vechten bijvoorbeeld nog meer tot leven laten komen, terwijl deze al zo goed op weg zijn dankzij de nieuwe aanvallen van Miles en de muziek die zijn persoonlijkheid door laat schijnen. Gelukkig blijft het slingeren als Spidey als vertrouwd fenomenaal en kun je in 20 uur genieten van meer dan genoeg toffe, waardevolle side quests.

  9

  De plus- en minpunten

  • Miles als Spidey
  • Fantastische dialogen
  • Waardevolle zijmissies
  • Ongekend mooi met ray tracing
  • Briljante muziek
  • Uitstekend tempo
  • DualSense niet volledig benut

  Marvel's Spider-Man - Miles Morales

  Verkijgbaar vanaf 19 november 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.