Sleeping Dogs - Year of the Snake Review

Review
vrijdag, 19 april 2013 om 15:00
xgn google image
Year of the Snake, de nieuwste uitbreiding op Sleeping Dogs, heeft in ieder geval één ding mee: veel slechter dan het vorige pakket, Nightmare in North Point, kan het niet zijn. XGN strafte de DLC genadeloos af door een vernietigende 3,0 uit te delen. Het eerste verlengstuk van de uitstekend ontvangen free-roaming game deed het origineel geen eer aan door met gemakzuchtige en repetitieve gameplay op de proppen te komen. Op papier lijkt Year of the Snake het al een stuk beter te doen.
De uitbreiding speelt zich direct na de gebeurtenissen van Sleeping Dogs af. Het is het Chinese nieuwjaar van 2013, en wederom kruipen we in de huid van undercoveragent Wei Shen. Na zijn acties in het slotstuk – we zullen daarover niet te veel uitweiden in verband met spoilers – heeft hij de politie handenvol geld gekost. Om die reden is Wei gedegradeerd tot een ‘normale’ politieagent en moet dus weer in het blauw de straat op. Eens bekend als de heroïsche undercoveragent, nu is Wei bezig met het patrouilleren op straten op zoek naar kleine, criminele activiteiten.
Tijdens één van zijn diensten besluit Wei een ogenschijnlijke dronkenmanrijder op de voet te volgen. Hij stuit al snel op een gestoorde organisatie die garandeert dat de wereld wordt vernietigd op het Chinese nieuwjaar. Het zijn echter geen doembeelden waar vooraf aan wordt gedacht. Wei ontdekt dat deze groepering bommen en explosieven ontwikkelt die ‘zeer spoedig’ dreigen af te gaan, vermoedelijk vlak voor het aftellen. Het is aan de voormalig undercoveragent – aan jou dus – om dit plan te stoppen en honderden, zo niet duizenden mensenlevens te redden.
Handboeien in de aanslag
Door bovenstaand plot krijgen de makers van United Front Games alle vrijheid om diepgaandere en spannendere missies te maken dan de vorige zombie-uitbreiding. Wei gaat namelijk weer undercover en dat betekent dat de missies qua opzet niet eens zoveel verschillen als die uit de originele singleplayer. Je bent aan het ‘eavesdroppen’ (ofwel afluisteren), maakt bommen onschadelijk en zorgt met je blote vuisten voor bloed en verderf. Deze vechtmissies herinneren je weer aan de verhaalmodus, met gave finishing moves en uiteenlopende vijanden. Wei heeft bovendien een nieuwe functie: hij kan voorts boeven arresteren, traangas inzetten en zijn stun gun gebruiken om ze te verlammen.
Zoals het een Sleeping Dogs-avontuur betaamt, kun je buiten het verhaal ook nog kleren en wapens aanschaffen en een aantal zijmissies voltooien, al verschillen deze helaas niet zoveel als in het origineel en blijven ook deze niet lang boeien. Dat is spijtig, want Year of the Snake zal niet langer dan twee uur in beslag nemen. Dat is een doodzonde, want spel- en verhaaltechnisch mankeert er weinig aan de uitbreiding en had het dus best een paar uur langer mogen duren. Maar goed, de prijs van 5,00 euro blijft desondanks gerechtvaardigd.
Beste uitbreiding op Sleeping Dogs
Year of the Snake is de beste downloadbare uitbreiding op Sleeping Dogs van het moment. Het biedt haast eenzelfde ervaring als het origineel met uiteenlopende missies en een Wei Shen die eindelijk zoals vanouds schittert, in tegenstelling tot vorige expansies. Zijn degradatie tot politieagent zorgt voor een frisse wending in het Sleeping Dogs-avontuur, dat hem zelfs nog een aantal extra mogelijkheden geeft. Het avontuur had best een paar uur langer mogen duren en de zijmissies hadden best spannender gekund, maar desondanks haal je met Year of the Snake een keurig pakket in huis.
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws