Sennheiser GSP 670 Review - De enige headset die je nodig hebt?

Review
zondag, 08 september 2019 om 12:45
sennheiser gsp 670 review de enige headset die je nodig hebt 154073
Als je ooit op zoek bent geweest naar een koptelefoon, oortjes, of andere audio-apparatuur zul je de naam Sennheiser voorbij hebben zien komen. Al jaren is het één van de bekendste merken op het gebied van audio hardware. In onze Sennheiser GSP 670 review zul je zien dat deze naam geen gebakken lucht is!
Sennheisers GSP 670 is de eerste draadloze gaming headset van het merk. Misschien dat je daarom kinderziektes in de draadloze verbinden zou verwachten, maar dat is niet het geval. De GSP 670 is namelijk Sennheisers eerste draadloze gaming headset. Met andere draadloze koptelefoons heeft het bedrijf al de nodige ervaring opgedaan.
Wij hadden dan ook geen last van synchronisatieproblemen. Alles wat we hoorden liep vrij vlekkeloos gelijk met de beelden op het scherm. Dat is een goede eigenschap voor alle headsets, maar voor gaming headsets is het vrijwel essentieel dat je dingen kunt horen wanneer ze gebeuren en niet een fractie van een seconde later.

Volledig instelbaar voor gamen

Ook belangrijk bij het gamen is dat de geluiden uit je virtuele omgeving niet overstemd worden door de muziek. Dat is meestal min of meer al geregeld vanuit de game zelf, maar sommige audio-apparatuur maakt dat lage registers enigszins overheersen. De GSP 670 verhelpt dit niet uit zichzelf, maar geeft je wel de mogelijkheid om een audioprofiel te maken dat de middelste en hoge registers benadrukt.
Overigens is een profiel voor gaming al vooraf ingesteld, onder de naam ‘eSports (treble)’. Het is een hoorbaar verschil met de andere presets (Flat, Movie en Music), maar als je nog meer nadruk wil leggen op de hogere registers kun je altijd de verhoudingen verder aanpassen. Je kunt namelijk zonder al te veel moeite je eigen audio-profielen maken en opslaan.
De Sennheiser GSP 670 van de zijkant

Multifunctionele headset

De GSP 670 wordt aangeprezen als gaming headset, maar we doen de headset tekort als we het niet even over de andere mogelijkheden hebben. Misschien had je het al door toen we het hadden over de verschillende presets, maar Sennheiser wil niet dat je naast je gaming headset nog verschillende andere koptelefoons nodig hebt. De ‘music’ en ‘movie’ presets zorgen ervoor dat alle registers de gepaste balans krijgen voor die vormen van media.
Ook de microfoon kun je instellen naar wens. Hoe hard moet jouw stem klinken? Wil je jezelf terughoren? Hoe hard moet een geluid zijn voor het opgepikt mag worden door je microfoon? Allemaal instelbaar naar eigen voorkeur.
Overigens hebben zowel de speakers als de microfoon bij alle instellingen een goede geluidskwaliteit. We hebben de headset niet kunnen betrappen op een blikkerig geluid of ruis en ook op afstand was de verbinding goed. Dankzij de noise cancelling op de microfoon is er geen sprake van toetsen, ventilatoren, of simpelweg room noise dat je medespelers te horen krijgen. Je stem zal natuurgetrouw klinken (tenzij je er natuurlijk zelf voor kiest om hem aan te passen).
De Sennheiser GSP 670 met de microfoon omhoog

Op veel vlakken gebruiksgemak, maar soms toch niet

Een headset is niet een bijster ingewikkeld voorwerp om te gebruiken. Je zet hem op je hoofd, zet hem aan, zoekt een comfortabel volume en voilà: een werkende headset. Dat geldt voor de GSP 670 ook, grotendeels. Wanneer we naar details gaan kijken zijn er toch wat problemen.
Laten we met de positieve dingen beginnen: de batterij gaat lang mee. Sennheiser beweert zelf zo’n 20 uur, een schatting die aardig lijkt te kloppen. Voor ons ging de headset ongeveer een week mee, voor intensievere gebruikers zal het wat minder zijn, maar nog steeds alleszins redelijk. Bovendien laadt de headset snel op, zodat je vanaf een bijna lege batterij misschien een uurtje nodig hebt om weer op een redelijk niveau terug te komen.
Helaas is het niet helemaal perfect. Tijdens het testen van de headset werden waarschuwingen voor lage batterijpercentages luidruchtig in onze oren geschreeuwd, wat enigszins storend was. Pas na een paar keer opladen verschenen de waarschuwingen stilletjes in beeld. Wellicht is het probleem opgelost in een firmware-update.
Hetzelfde geldt voor het wisselen van audioprofiel (of tussen stereo en 7.1 surround). Dat kan namelijk met een knopje op de rechterschelp, maar dat liet oorspronkelijk niet in beeld zien welk profiel je gebruikte. Ook hiervoor kwamen er later notificaties in beeld, wat hard nodig was aangezien het verschil in audio soms vrij subtiel kan zijn. Het blijkt dus vrij belangrijk te zijn om up-to-date te blijven met je firmware. Dat lijkt misschien een open deur, maar het is toch iets wat je makkelijk vergeet.
Een frontaal beeld van de Sennheiser GSP 670

Wakker worden

Een laatste puntje van kritiek is de verbinding na een periode van stilte. Na een vrij korte tijd (misschien 10 à 20 seconden) zonder audiosignaal lijkt de headset in een soort slaapstand of andere vorm van inactiviteit terecht te komen. Op zich is dat geen probleem, maar die paar seconden zijn vrij kort.
Tijdens het gamen zul je er geen last van hebben, maar als je video’s kijkt, of muziek luistert via YouTube zal de headset regelmatig naar deze toestand overgaan terwijl jij het volgende filmpje uitzoekt. Vervolgens valt het eerste beetje geluid weg omdat je headset nog bezig is om haastig weer actief te worden. Natuurlijk kun je gewoon weer bij het begin beginnen, maar die extra stap is toch jammer voor een headset die een anders zo perfecte draadloze verbinding heeft.

Sennheiser GSP 670 review - Is hij zijn geld waard?

We zijn er misschien veel woorden aan kwijt om ze te omschrijven, maar onze kritiekpunten zijn uiteindelijk vrij klein. De Sennheiser GSP 670 is een prima headset die een goede score verdient. De vraag is alleen of je er 349,00 euro voor neer wil tellen (een prijsklasse die overigens niet uniek is onder gaming headsets). De headset werkt goed, maar alleen met PC en PS4, wat hem voor sommige gamers ongetwijfeld direct te duur maakt. Toch kun je moeilijk om de kwaliteit en multi-inzetbaarheid heen: wie het geld ervoor over heeft komt zeker niet bedrogen uit.
Als deze headset je te duur is zijn er nog genoeg andere, goedkopere headsets waarover we een review hebben geschreven.
Cijfer: 8.9