Top 10 beste Metroid games - Samus' paradepaardjes

  De Metroid-serie bestaat al meer dan dertig jaar en in die jaren hebben liefhebbers van de games vele spellen voorbij zien komen waarin hun heldin, Samus Aran, centraal staat. Maar wat zijn nu de hoogtepunten van de vrouwelijke premiejager? Dat lees je in de top 10 beste Metroid games!

  10. Metroid

  We trappen deze top 10 beste Metroid games af met het begin van de franchise: Metroid. De eerste titel in de reeks rondom Samus Aran verscheen in 1986 op de Famicom in Japan en in Europa zagen wij de titel pas in 1988 naar de NES komen. De titel introduceert ons dan ook aan de Metroids, de eeuwige aartsvijanden van Samus, de space pirates, en de verlaten werelden waar jij ronddwaalt op zoek naar jouw volgende doel.

  Het was ook één van de eerste grote games toentertijd die een vrouwelijke hoofdpersoon had, al moest je daar wel wat voor doen. De game moest binnen vijf uur worden voltooid, waarna jij een scherm kreeg waar Samus haar helm afdoet en jij naar de lange lokken van de premiejager staart.

  Metroid is ook de titel die de atmosfeer neerzette waar de meeste Metroid-games nu bekend om staan. Een desolate wereld gevuld met wezens die je vriend of vijand kunnen zijn, terwijl een angstaanjagende soundtrack je voortduwt door de krochten van Zebes. De game had wel zijn gebreken met de vele bizarre verstopte paden en onduidelijke doelen, maar de titel verdient zeker een plek in de top 10 beste Metroid games.

  9. Metroid Prime: Hunters

  Op de negende plek vinden we Metroid Prime: Hunters, een DS-titel die in 2006 uitkwam. Het spel speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Metroid Prime en Metroid Prime 2: Echoes en draait wederom om Samus die een mysterieus bericht moet onderzoeken in de Alimbic Cluster.

  De game laat het ontdekkingselement iets meer los en richt zich meer op het first-person schieten. Hunters maakt dan ook gebruik van de mogelijkheden van de DS en op het bovenste scherm zie je alles vanuit Samus’ vizier, hoeveel ammunitie zij nog heeft en haar leven, terwijl het onderste scherm een radar is waar jij tegenstanders op kan zien.

  Daarnaast is het één van de weinige Metroid-titels die ook multiplayer heeft en daar optimaal gebruik van maakt. In die modus kan je namelijk met zijn vieren tegen elkaar strijden, want in het verhaal van Hunters komen meerdere, diverse premiejagers voorbij met ieder hun eigen krachten en wapens. Strijd tegen elkaar tot de laatste premiejager staat! Een terechte negende plek in de top 10 beste Metroid games.

  8. Metroid II: Return of Samus

  Het gebeurt niet vaak dat een game een direct vervolg krijgt die ontzettend afwijkt van diens voorganger. De verandering tussen The Legend of Zelda en Zelda II: The Adventure of Link is enorm en bij de Metroid-serie is dit ook het geval. Waar de eerste Metroid nog braaf op de consoles uitkomt, gaat één van de bedenkers, Gunpei Yokoi, experimenteren met de tweede game in de franchise.

  Metroid II: Return of Samus komt in 1992 namelijk uit voor de Game Boy. De handheld is ook een bedenksel van Yokoi en zijn team en de Game Boy-titel draait om Samus Aran die de Metroids op Planet SR-388 moet vernietigen, voordat de space pirates ze in handen krijgen.

  De titel stelt ons ook voor aan de vele elementen die wij nu associëren met Metroid en Samus. Zo is de Varia Suit, met haar bonkige schouders, geboren op de Game Boy, want Yokoi en zijn team moesten een duidelijk onderscheid maken tussen het Varia-pak en het standaard pak op het grijze kleurenpalet van de Game Boy. Mede door die impact krijgt de titel een plekje in de top 10 beste Metroid games.

  7. Metroid: Samus Returns

  Op de zevende plek in de top 10 beste Metroid games vinden we weer Samus II. Deze keer draait het om een reimaging van de oorspronkelijke Game Boy-titel. Jouw taken blijven hetzelfde op Planet SR-388, maar Samus heeft nu meer trucjes in haar bezit, wat de strijd op de planeet een stukje makkelijker maakt.

  Zo is er een counteraanval die Samus kan doen met haar wapen, waardoor inkomende monsters een ferme tik krijgen en de premiejager niet raken. Daarnaast kan je ook vrij rond schieten op de Nintendo 3DS, iets wat niet mogelijk was op de toentertijd beperkte Game Boy.

  Het maakt de game niet per se makkelijker, maar wel toegankelijker dan Metroid II. Voor liefhebbers van de Metroid-franchise is het dan ook zeker waard om Metroid: Samus Returns te spelen. Een titel die niet mag ontbreken in deze top 10 Metroid games.

  6. Metroid Prime 3: Corruption

  De derde Metroid Prime-titel van ontwikkelaar Retro Studios siert de zesde plek en zou oorspronkelijk de afsluiter zijn van de Prime-trilogie. Inmiddels weten wij hoe dat precies in elkaar steekt, want tijdens de E3 van 2017 kondigde Nintendo de nieuwste Metroid Prime-titel aan, Metroid Prime 4.

  In Metroid Prime 3: Corruption krijg je wederom te maken met het gevaarlijke goedje uit de voorgaande Prime-games: Phazon. Samus wordt besmet door het buitenaardse spul en ook haar collega-premiejagers raken geïnfecteerd met het materiaal. Je strijdt in Corruption dan ook niet alleen tegen jouw duistere kant, Dark Samus, maar ook tegen jouw besmette collega’s.

  De titel maakte volop gebruik van de Wii toen zij uitkwam in 2007. Met de Wii Remote en de Nunchuck beweeg je, richt je en spring je door de diverse levels heen en moet jij proberen te overleven. Het leverde de game een 9 in de review op.

  5. Metroid Prime 2: Echoes

  In de top vijf van deze top 10 beste Metroid games is de tweede Prime-game te vinden, Metroid Prime 2: Echoes. Na het enorme succes van Metroid Prime, zowel commercieel als kritisch, vraagt Nintendo aan ontwikkelaar Retro Studios om aan de slag te gaan met een direct vervolg. De studio wil niet teveel elementen van Prime recyclen en bedenkt nieuwe wapens, modellen en features voor Echoes.

  Zo zijn de screwattack en de wall-jump aanwezig in Echoes en draait de game om een duister tegen licht principe dat bijna rechtstreeks uit The Legend of Zelda: A Link to the Past komt. Daarnaast is de titel ook de eerste kennismaking met Dark Samus en zal jij meerdere keren strijden tegen jouw duistere doppelgänger.

  De game weet een goede balans neer te zetten tussen de duistere wereld op planeet Aether en de lichte wereld, maar heeft wel een ontzettend hoge moeilijkheidsgraad waardoor velen de credits niet over hun scherm zien rollen.

  4. Metroid Fusion

  We hebben al gezien dat Metroid-games ook op de handheldconsoles van Nintendo verschijnen en Metroid Fusion is daar een schoolvoorbeeld van. De game verschijnt in 2002 tegelijkertijd met Metroid Prime, alleen is Prime gemaakt voor de GameCube en Fusion voor de Game Boy Advance.

  De titel doet iets wat op dat moment revolutionair is voor de Metroid-reeks. Je start de titel namelijk met al je upgrades en krachten en zwerft vrij door de gangen van het BSL-ruimtestation, maar binnen de kortste keren worden al jouw upgrades weggenomen en ben je bijna weerloos. Dat betekent rondsluipen en wederom de vele upgrades die Metroid kent opsporen.

  Verder moet jij vaak op de vlucht voor een nieuwe, dodelijke vijand genaamd de SA-X, een parasiet die jou heeft gekopieerd en vele malen sterker is dan jij. Het voegt een nieuw element toe aan de Metroid-reeks, want niet langer ben jij de stoere premiejager die elk probleem oplost, maar moet je nu vluchten en verstoppen voor de SA-X. De titel verdient daardoor een vierde plek in deze top 10 beste Metroid games.

  3. Metroid: Zero Mission

  We trappen de top drie van deze top 10 beste Metroid games af met Metroid: Zero Mission. Waar Metroid: Samus Returns nog een reimaging is van de tweede Metroid-titel was, daar is Zero Mission een remake van het origineel, maar met vele nieuwe toevoegingen die de oorspronkelijke titel veelal verbeteren.

  Zo heeft Nintendo goed gekeken naar Metroid Fusion en vele features uit die game overgenomen voor Zero Mission. Niet alleen heeft Samus een uitgebreider arsenaal aan wapens dan in de titel waar het allemaal mee begon, ook kan ze nu richels vastpakken en zijn essentiële wegen niet meer belachelijk goed verstopt.

  Bovendien heeft Zero Mission zelfs nieuwe gebieden, andere monsters en ligt de nadruk nog meer op het ontdekken van de wereld. De vele eindbazen die je treft zullen dan ook het uiterste van jou eisen, maar Samus kan haar vrouwtje nu staan!

  2. Metroid Prime

  Op de tweede plek staat het commerciële succes en kritisch geliefde Metroid Prime. De game kwam in 2004 uit voor de Nintendo GameCube en ging een compleet andere kant op ten opzichte van diens voorgangers. Ontdekken en het verzamelen van power-ups staat nog steeds centraal, maar in Metroid Prime doe je dit allemaal vanuit ­first-person.

  Vele Metroid-fans waren dan ook bang dat Prime een first-person shooter zou worden, maar ontwikkelaar Retro Studios maakte een first-person actie-avonturen titel waar tot op de dag van vandaag nog steeds over wordt gepraat. De game introduceerde een verlaten wereld die jij alleen moet ontdekken en bevat ook vele Metroid-elementen die je al kent, zoals de morph ball en het Varia-pak.

  Het verkennen en uitpluizen van de Tallon IV is dan ook het belangrijkste element in Prime en met de scan visor moet jij uitzoeken wat de zwakheden van jouw vijanden zijn om ze uit te schakelen. Het levert één van de beste Metroid-titels op en verdient dan ook een plekje in deze top 10 beste Metroid games.

  1. Super Metroid

  Er kan er maar eentje de beste zijn en dat is toch Super Metroid. De titel kwam in 1994 uit op de SNES en velen maakten toen pas kennis met de premiejager Samus Aran, de Metroids en de ellendige space pirates. Het is bovenal een game die atmosfeer boven alles stelt en jou compleet meeneemt in een duistere, onontdekte wereld die smeekt om verkend te worden.

  De wereld van Zebes heeft dan ook vele geheimen, maar geen enkel geheim is veilig voor Samus en haar attributen. In meerdere gebieden moet jij op zoek naar de volgende power-up om verder te komen, maar het komt ook vaak genoeg voor dat jij een flink stuk terug moet om verder te komen in de game.

  Super Metroid is dan ook één van de eerste titels in de Metroid-franchise die het principe van backtracking volledig gebruikt en benut. Het voelt sensationeel om de mentale notities die jij hebt gemaakt van een bepaald gebied wat ontoegankelijk was, te gebruiken als jij terugkeert naar het desbetreffende gebied. Nergens voelt het vervelend om te dwalen door Zebes en Super Metroid is misschien niet de meest benaderbare Metroid-game, maar het duwt je wel in de ontdekkingstocht die jij wilt voeren of je dat al wist of niet.

  Dit zijn de beste Metroid games!

  Met Metroid Prime 4 in ontwikkeling is het goed mogelijk dat die game eventueel ook aan deze lijst wordt toegevoegd, maar voor nu is dit de lijst met de top 10 beste Metroid games. Ben jij het eens met de lijst? Wat is jouw favoriete Metroid-game? Laat het ons weten in de reacties!

  Super Metroid

  Verkijgbaar vanaf 12 october 2007

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.