Razer Kraken 7.1 Chroma Review - Simpelweg niet goed genoeg

  Goedkoop is duurkoop, zo luidt het gezegde. Razer bewijst met de Kraken 7.1 Chroma headset dat dat gezegde wederom lijkt te kloppen. De headset is namelijk te krijgen voor minder dan 100 euro, maar daarvoor lever je wel in. Lees hoe dit zit in de Kraken 7.1 Chroma review.

  Als je op zoek bent naar een headset, maar je neemt geen genoegen met een stereogeluid, weet je dat je een rib uit je lijf kwijt bent. Het is hierbij vaak ofwel flink dokken, ofwel genoegen nemen met een slecht geluid of een minder degelijke headset.

  De Razer Kraken 7.1 Chroma moet hier verandering in brengen. Om te beginnen heeft de headset een erg mooie prijs. Voor minder dan 100 euro staat dit ding op je bol. Maar laten we eens kijken wat je dan precies op je hals haalt.

  Kraken 7.1 Chroma Review

  Kraken 7.1 Chroma is niet de fijnste qua model

  Als je de Kraken 7.1 Chroma uit zijn doos haalt, merk je meteen een paar dingen op. Het model is geheel van kunststof gemaakt en oogt niet echt bijzonder. Sterker nog, hij is nogal lomp van uiterlijk. Nu is dat met veel headsets zo, maar hier valt het behoorlijk op.

  Dit komt doordat de headset losse oordoppen heeft die dus aan de binnenkant van de beugel zitten. Je kunt de oordoppen (dus met het beugelgedeelte) inklappen als je deze wil opbergen, maar dat gaat niet soepel. Het inklappen op zich wel, maar de oordoppen zijn dusdanig groot dat ze eigenlijk qua formaat niet lekker in de beugel passen.

  Dan de beugel van de Kraken 7.1 Chroma zelf. Hier staat bovenop groot Razer en de beugel zelf is, net als de oordoppen, voorzien van een leerachtig stofje. Dat ziet er op zich wel leuk uit voor de oordoppen, maar op de beugel zie je het stiksel zitten en veroorzaakt de curve van de headset allemaal bobbels in de stof.

  Hier is de headset dus niet echt sierlijk voor het oog. Afgezien van dat, is de headset wel buigbaar en de oordoppen draaien met de vorm van je hoofd mee. Helaas maakt dat de headset nog steeds niet erg comfortabel tijdens een lange sessie. Nee, na een uurtje of anderhalf beginnen de pijntjes al te komen en dan moet ie af.

  Niet echt comfortabel dus. De oordoppen van de Kraken 7.1 Chroma zijn verder aan de buitenkant voorzien van oplichtende Razer logo's die de Chroma headset kenmerken. Je kunt via de software maar liefst 16.8 miljoen kleuren kiezen om aan de buitenkant van je headset te tonen. Dat is dan wel weer leuk qua afwerking.

  Kraken 7.1 Chroma Review

  Alles instellen via de Razer software

  Het instellen hiervan gaat via de software die geïnstalleerd wordt zodra je de headset aansluit middels de USB aansluiting. De kleurinstelling die je hier ingeeft geldt dan ook voor de eventuele andere Razer apparatuur die dit ondersteunt.

  In de Razer software kun je ook de instelling doen voor het gewenste geluid en de microfoon. Deze laatstgenoemde zit trouwens vernuftig weggewerkt en bevat de enige knop van de headset: de mute knop. Fijn dat de headset die heeft, maar waarom zit de knop voor het muten pal op je microfoon? Beetje onlogisch Razer.

  Wat betreft de rest moet je dus alles via de software regelen. En dat is helaas niet de enige software die je moet instellen. De Kraken 7.1 Chroma headset werkt namelijk via USB (en is daarmee geschikt voor de consoles) en wordt daardoor niet als headset herkend, maar als randapparatuur. Dit met alle gevolgen van dien.

  Kraken 7.1 Chroma Review

  De Kraken brengt je bas, bas en meer bas

  Het geluid switcht dus niet automatisch van je headset naar je speakers en andersom, waardoor je steeds in Windows moet gaan zitten prutsen om alles aan te passen. Erg omslachtig en boven dat, erg frustrerend te noemen.

  Een ander frustrerend gedeelte is het geluid van de Razer. De headset is voorzien van 7.1 surround geluid, iets waarvan je mag verwachten dat dat goed geregeld is. Helaas komt eigenlijk bij iedere instelling die je middels de software dan ook maar doet de bas enorm naar voren. Zo erg dat al het andere geluid erdoor geabsorbeerd wordt.

  Dat is bij een niet zo diepgaande shooter wellicht oke, maar iedere gamer zoekt juist een headset die een beetje gebalanceerd geluid heeft. Daarbij heeft de headset wel geluidsdichte oordoppen, maar het geluid komt er knalhard doorheen. Niet echt fijn voor de omzittenden dus.

  De microfoon van de Razer 7.1 Chroma is daarentegen weer wel bijzonder goed. Deze is dusdanig helder dat je je afvraagt waarom dat niet ook even in de speakers had gekund. Daar kunnen andere headsetfabrikanten weer een puntje aan zuigen.

  Kraken 7.1 Chroma Review

  Kraken 7.1 Choma is aboluut geen aanrader

  Het lijkt een beetje alsof Razer de wereld andersom heeft bekeken met de Kraken 7.1 Chroma. De headset bevat namelijk een bijzonder slecht geluid waarin de bas altijd lijkt te overheersen, maar een bijster goede microfoon.

  Het model is ook niet erg indrukwekkend te noemen, al zijn de lampjes op de zijkanten wel erg vet, en daarnaast is de headset bij lang gebruik ook niet heel comfortabel. Al met al koop je een headset voor het geluid en het comfort en dat biedt de Razer 7.1 Chroma absoluut niet.

  4

  De plus- en minpunten

  • Bijzonder goede microfoon
  • Verlichting is subiel en oogt leuk
  • Ook te gebruiken voor PlayStation 4 en Xbox One
  • Bas overheerst alles
  • Zit niet lekker na verloop van tijd
  • Geluid komt door de oordoppen heen
  • Onderdelen voelen en ogen goedkoop

  ┬ę 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.