Tribal & Error Preview - Oerend hard op weg naar een klassieker

  First Look! Dutch Game Awards! Steam Greenlight! Tribal & Error is nu al een veelbesproken game. Zijn de accolades terecht? XGN nam een kijkje bij de HKU Showcase om het nieuwe level in de game eens goed onder de loep te nemen in de Tribal & Error Preview!

  Hoewel AAA big-budget games natuurlijk supervet zijn is er een bepaalde charme aan kleine indie games, vooral als ze van onze eigen bodem komen. Het betreft hier Tribal & Error, een game gemaakt door studenten van de Nederlandse HKU waar je de neanderthalers moet redden van een zekere ondergang.

  Prehistorisch genieten

  Het wordt langzamerhand een beetje de standaard formule, een kleine game die wordt gemaakt met chiptune muziek en pixel graphics. Tribal & Error komt gelukkig met een compleet frisse blik op games met een onderwerp waar bijna nooit games over gemaakt worden: taal.

  Taal wordt door veel mensen als iets gezien wat ontzettend saai is en, laten we eerlijk zijn, dat is het ook een beetje. Gelukkig pakt Tribal & Error dit heel slim aan. In deze game moet je als een kleine robot met de grotbewoners in de oertijd communiceren om ze te redden van de ijstijd. Niet met woorden, maar met symbolen en geluiden.

  Tribal & Error Preview

  Interpreteren en combineren

  Je benadert een mannetje dat aan het bibberen is, met daarboven een teken. Betekent dit teken in de taal van de grotbewoners dat hij het koud heeft, of dat hij jeuk heeft aan zijn linker grote teen? Het is aan jou de taak deze en nog veel meer andere symbolen te interpreteren en te combineren. Het doel is dus om vuur te maken en het is aan jou de taak het aan de oermensen te leren hoe dat moet door de symbolen te combineren.

  Je geeft zelf betekenis aan de tekens, wat dus in welke taal dan ook mogelijk is. In principe zou je dus ook gewoon complete onzin erin kunnen zetten. Het punt is dat je dus de taal op jouw manier betekenis kunt geven zonder dat het 100% vast staat wat het zou moeten zijn.

  In de korte demo werd het al snel duidelijk dat de game niet je hand vast houdt- er zitten wel hints door de twee speelbare levels heen verwerkt maar er wordt niet duidelijk in beeld gezegd wat je moet doen. Er was helemaal geen tekst te bekennen. Jij moet aan alle symbolen een betekenis geven en zelfs in deze vroege versie van de game was het gevoel van euforie groot als je na een tijdje je hersens gekraakt te hebben eindelijk de oplossing van de puzzel wist te vinden.

  Tribal & Error Preview

  Tribal & Error - Oerend hard!

  Het is niet vaak dat er een game voor iedereen wordt gemaakt die geen verwaterde sport titel voor de Wii is. De enige uitdaging die nog rest voor de ontwikkelaars is het verfrissend blijven houden van de game en er voor zorgen dat de mechanics niet te snel in de herhaling vallen. Als dat de ontwikkelaar lukt met de volledige versie dan is het puur genieten.

  De versie die wij gespeeld hebben is nog een vroege versie waar ook nog wat bugs in zaten, maar de potentie was zeker te zien. Het is jammer dat de studenten stage gaan lopen waardoor het project even op pauze wordt gezet want één ding is zeker. Tribal & Error is oerend hard op weg om een klassieker te worden met zijn creatieve ideeën, uniek concept en het feit dat de game iets wat saai kan zijn in iets leuks om tovert.

  Er is momenteel nog niet bekend wanneer de game uit moet gaan komen en tegen welke prijs (vermoedelijk zo'n 15 euro), maar houd 'm in de gaten!

  Tribal & Error

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.