Razer Huntsman Elite Review - Veel hoop voor nieuwe schakelaar

  Innovatie is belangrijk en Razer weet daar natuurlijk alles van. Onlangs heeft het bedrijf namelijk twee nieuwe high-end toetsenborden uitgebracht, waarbij de opties van de luxere versie hier in de Razer Huntsman Elite Review uitgezet worden

  In tegenstelling tot een hoop andere merken doet Razer nooit te extreem met z’n toetsenborden als het gaat om design. Voor de Razer Huntsman Elite geldt dan ook dat er geen wilde vormen, fletse kleuren of in het oog springende emblemen aan te pas komen. Het stevige toetsenbord is zelfs sober, strak en aan de kleine kant te noemen. Dat stoort totaal niet, en is zelfs een rustgevend iets, als je in gedachten houdt dat Razer altijd een feature achter de hand heeft die zelfs de meest gewone keyboards nog omtovert tot een bijzonder product.

  De Huntsman Elite vormt, net als andere High-end keyboards als de Blackwidow Chroma, een lichtpunt in de duisternis voor de RGB-fanaat. Verwacht, mocht Razer geloofd worden, maar liefst 16 miljoen mogelijkheden voor het instellen van al jouw favoriete kleurpatronen. Alhoewel dit niks bijdraagt aan de functionaliteit van het toetsenbord, zorgt het wel voor een spektakel dat vooral in contrast met de vormgeving eruit springt. Zelfs de wrist pad, waar later dieper op ingegaan wordt, is geheel omringd door backlighting.

  Razer Huntsman Elite Review

  Omschakelen naar de Huntsman

  Uiterlijk is alleen niet het enige waar een high-end toetsenbord op beoordeeld mag worden om een prijs van 210 euro te rechtvaardigen. Een feature die wel een belangrijke hand heeft in de totstandkoming van de waarde, is een vrij nieuw soort schakelaar. Zo maakt de Huntsman Elite gebruik van de zogeheten opto-mechanische switch dat het beste van twee werelden vormt. Dat mag je letterlijk nemen, want er zijn maar weinig keyboards op de markt die zo verfijnd aanvoelen tijdens het indrukken van de toetsen.

  De nieuwe opto-mechanische schakelaars zijn een mix tussen mechanische en lichtgestuurde switches. Zo behoudt de toetsaanslag het klikkende geluid en de lichte tegendruk van de mechanische productlijn, terwijl de daadwerkelijke interactie door de computer opgemerkt wordt door middel van lasertjes die onder de knoppen verscholen zitten. Deze hybride schakelaar werkt in één woord heerlijk, zonder het gevoel van een vol mechanisch toetsenbord te verliezen.

  Bovendien is er in tegenstelling tot de klassieke switch minder kracht nodig om een knop tot het punt van signalering te krijgen. Met slechts 45 gram wordt het licht al doorgelaten ten opzichte van de metalen contactpunten die op zo’n 50 tot 60 gram aandrijfkracht werken. Bovendien belooft Razer dat de duurzaamheid van de schakelaar twee keer zo lang is als die van standaard mechanische schakelaars, wat al snel 100 miljoen toetsaanslagen is. Tel daarbij op dat er knoppenstabilisators opzitten om irritant wiebelen tegen te gaan en je hebt een zeer fijn, snel en accuraat toetsenbord in handen.

  Razer Huntsman Elite Review

  Alles voor de gebruiker

  De opto-mechanische schakelaars geven het al een beetje weg, maar de Huntsman Elite lijkt het hoogtepunt van ergonomie op het gebied van keyboards. Zo zitten er veel meer vernuftigheden op en aan om een zo prettig mogelijke ervaring voor zowel korte als lange computersessies te bieden. Hierbij is te denken aan een handig muziekpaneeltje dat bestaat uit een pauze-, volgende-, vorige en volumeknop. Tevens is er goed gekeken naar een ander Razer toetsenbord dat z’n best deed het gebruiksgemak te verhogen.

  Er wordt hier gesproken over de (los te koppelen) polsondersteuning die de Chroma V2 een hebbedingetje maakte. Ook de Huntsman Elite maakt gebruik van het foam kussentje dat het geheel wat gebruiksvriendelijker doet aanvoelen. Afgezien de verbazing dat Razer zijn logo alleen in dit opzetstukje verwerkt heeft, is het ook het vermelden waard dat het comfortabele onderstel bijdraagt aan het creëren van de lichtshow. Zo kent deze toevoeging rondom verlichting om bij te dragen aan jouw game-ervaring.

  Andere features die het vermelden waard zijn, vallen onder de opties die met een duik in de instellingen te vinden zijn. Een game-modus, waarmee verkeerde knoppen indrukken niet gelijk resulteert in een andere programma openen, en de zogeheten hyperfunctie, welke een nieuwe set aan snelknoppen toevoegt, zijn mogelijkheden die je terug kan vinden. Ook het in elkaar flansen van profielen en macro’s is geen overbodige luxe en draagt bij aan wat je van een kwaliteitsproduct verwacht.

  Aparte keuzes

  Toch is er een aantal punten aanwezig die je niet zou verwachte van een toetsenbord met desbetreffend prijskaartje. Vooral voor gaming is de absentie van een aparte set macro-toetsen een behoorlijk gemis, ook al heeft Razer de software voorzien van vervangende middelen. Het programma dat voor het instellen hiervan gebruikt wordt laat, in ons geval, ook flink te wensen over. Zo was het vooral veel stoeien met vastlopers binnen de Razer Synapse 3 software wanneer de RGB-instellingen veranderd werden.

  Een andere kleine misstap is het reserveren van twee USB-poorten om naast de basisfuncties de RGB-verlichting te gebruiken. Het is te begrijpen dat het toetsenbord aardig wat energie kan vergen, maar dat er gelijk twee poorten voor de voeding bezet worden voelt wel wat overdreven.

  Razer Huntsman Elite Review

  Een nieuwe favoriet

  Na het uitgebreid testen van de Huntsman Elite is er te stellen dat maar weinig schakelaars weten te tippen aan de opto-mechanische switches die het typen tot een feest maken. Bovendien zitten er genoeg opties op die, op wat onlogische keuzes na, naar behoren werken en het begrip high-end rechtvaardigen. Het zal al snel het favoriete toetsenbord van menig gamer worden, maar voor het zover is moet er in ieder geval wel flink in de buidel getast worden. Voor de actieve PC-gebruiker zal de Huntsman Elite het prijskaartje meer dan waard zijn.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Opto-mechanische switches
  • Ergonomisch (door polsondersteuning)
  • RGB-verlichting en opties blijven leuk
  • Stevige kwaliteit en nette uitvoering
  • Twee USB-poorten
  • Geen aparte macro-toetsen
  • Synapse Software conflicteert

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.