Top 10 beste jaren 90 films op Netflix - 90s klassiekers!

Article
zaterdag, 14 juli 2018 om 9:00
top 10 beste jaren 90 films op netflix 90s klassiekers 135682
Voor sommigen voelt het nog als de dag van gisteren: de 90s! Dit decennium produceerde allerlei iconische elementen uit onze popcultuur die we vandaag de dag nog steeds met veel plezier terugzien. Gelukkig heeft Netflix ook een prima selectie van films uit deze tijdsperiode. Dit zijn de 10 beste jaren 90 films op Netflix!

10. Army of Darkness

Voordat regisseur Sam Raimi aan de Spider-Man films werkte, maakte hij films over de knullige Ash Williams die het opneemt tegen hordes zombies genaamd Deadites. Dit allemaal nadat hij een passage uit de Necronomicon (het boek der doden) leest. Army of Darkness is het derde deel en volgt Evil Dead en Evil Dead II: Dead by Dawn op. Waar deze eerste twee films nog een delicate balans hadden tussen horror, geweld en komedie gooit Army of Darkness het over een compleet andere boeg.
De film laat namelijk veel van de horror-roots vallen en geeft ons in plaats daarvan een hilarisch avontuur. Ash is na de gebeurtenissen uit Evil Dead II terug in de tijd naar de middeleeuwen gestuurd, waar hij weer oog-in-oog komt te staan met de dodelijke Deadites. Hij heeft na twee films genoeg ervaring met het bevechten van deze ondoden, maar door zijn eigen klungeligheid maakt hij de situatie van kwaad naar erger. Deze cultklassieker moet je gezien hebben en is daarom één van de beste jaren 90 films op Netflix!
135683 1

9. Back to the Future Part III

We zijn eerlijk, Back to the Future Part III is niet het sterkste deel uit de trilogie. Wel is dit het deel dat is uitgekomen in de jaren 90, vergeleken met de andere delen die voor het eerst in de 80s op het witte doek verschenen. Eigenlijk kunnen we er ook niet omheen draaien. Back to the Future Part III blijft een klassieker en een mooie afsluiter van de verhaallijn die in de eerdere delen werd opgezet.
In Back to the Future Part II ziet Marty McFly zijn goede vriend Doc Brown voor zijn ogen weggeflitst worden naar het Wilde Westen. In Part III reist hij af naar deze tijd om ervoor te zorgen dat Doc niet vroegtijdig vermoord wordt door een bandiet. Na zijn aankomst zorgt Marty natuurlijk voor allerlei problemen die de toekomstige gebeurtenissen beïnvloeden en moet hij ook nog eens terug zien te komen naar zijn eigen tijd. Kortom, genoeg spanning en zeker één van de beste jaren 90 films op Netflix.
135684 2

8. Trainspotting

Drugs maken veel kapot. Tragisch, maar het is wel een goede inspiratiebron voor een meeslepend filmverhaal. Dit is ook het geval in Trainspotting, waar we een groep personages volgen die allemaal lijden aan een heroïneverslaving in een arm gedeelte van de Schotse stad Ediburgh. Ondanks de heftige materie heeft de film een laag van zwarte humor, wat één van de redenen is waarom de film succesvol was.
Het contrast tussen het prachtige Ediburgh en de miserabele omstandigheden van de hoofdpersonages was instrumentaal in de sfeer van de film. Net als in veel Tarantino-films wordt popmuziek gebruikt als manier om de toon in een scène neer te zetten. Typisch voor het tijdperk, alleen wordt het er daarom niet minder om. Trainspotting moet je gezien hebben en is één van de beste jaren 90 films op Netflix.
135685 1

7. Fargo

Er is iets met misdaadfilms dat mensen altijd aan weet te trekken. Of het nou gaat om The Godfather, Scarface of Reservoir Dogs, mensen blijven een fascinatie hebben bij de sinistere werkingen van de onderwereld van de maatschappij. Fargo is daar geen uitzondering op. Nadat tweedehands autoverkoper Jerry Lundegaard in de financiële problemen raakt, huurt hij twee criminelen in om zijn eigen vrouw te ontvoeren om zo losgeld te eisen van zijn schoonvader.
De film volgt politieagent Marge Gunderson die moorden onderzoekt die verbonden zijn met de criminelen en het plan om de vrouw te kidnappen. Hoe het afloopt zullen we natuurlijk niet verklappen, maar de spanning is om te snijden en de gitzwarte humor is een mooi contrast. Fargo is zeker één van de beste jaren 90 films op Netflix en het is geen wonder dat het een succesvolle serie inspireerde.

6. Good Will Hunting

De jongere lezers kennen Robin Williams waarschijnlijk als acteur die zijn talenten leende aan verschillende comedyfilms, maar de beste man heeft ook kaas gegeten van rollen in meer serieuze films. Zo ook in Good Will Hunting. Hier speelt hij Dokter Sean Maguire, die het op zich neemt om de geniale Will Hunting te begeleiden. Will is eigenlijk een concierge, maar blijkt een wiskundig genie te zijn.
Jammer genoeg komt daar niet heel veel van terecht nadat Will veroordeeld wordt na het aanvallen van een politieagent. Sean helpt Will na te denken over zijn verleden, het heden en zijn toekomst van de relaties tussen hem en de mensen om zich heen. Het verhaal en de prestaties van de acteurs zijn redenen waarom Good Will Hunting zo goed uit de verf komt. Het is zeker één van de beste jaren 90 films op Netflix.
135687 1

5. Forrest Gump

Wanneer je de iconische zin “Life was like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get“ hoort, dan weet je meteen waar je aan toe bent. We hebben het dan natuurlijk over Forrest Gump. De film volgt het gelijknamige personages, die ondanks zijn goedaardige persoonlijkheid niet alles op een rijtje heeft. Zijn persoonlijkheid in combinatie met zijn uitzonderlijke talent voor rennen zorgen ervoor dat Forrest zich weet te bevinden op allerlei grote momenten in de Amerikaanse geschiedenis.
Bij release werd Forrest Gump meteen een groot succes. De film neemt je mee door een tour van de geschiedenis van de Verenigde Staten, wat het beide vermakelijk en leerzaam maakt. Ook de special effects waar Forrest in echte historische beelden wordt gezet zijn gaaf om te zien. Genoeg redenen waarom Forrest Gump één van de beste jaren 90 films op netflix is dus!
135688 1

4. The Shawshank Redemption

Je kent Stephen King waarschijnlijk van zijn horrorverhalen zoals IT, The Shining en Carrie, maar King heeft ook genoeg dramatische verhalen op zijn naam staan. Eén hiervan is het boek Rita Hayworth and Shawshank Redemption, dat in 1994 werd verfilmd tot simpelweg The Shawshank Redemption door Frank Darabont. De fim volgt het verhaal van bankier Andy Dufresne die (als we hem moeten geloven) onterecht naar de gevangenis wordt gestuurd voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Eenmaal daar raakt hij bevriend met de smokkelaar Ellis "Red" Redding en staat hij centraal in een grote witwasoperatie in de gevangenis.
De film was bij release niet financieel succesvol, maar wist daarna in videotheken groot succes te behalen. Nu zien we het als een klassieker en met goede reden. Het acteer- en camerawerk zijn van de hoogste klasse en het verhaal is meeslepend. Zeker één van de beste jaren 90 films op Netflix die je gezien moet hebben!
135689 1

3. American Beauty

Wanneer een film na release wordt overladen met Oscars, weet je dat het waarschijnlijk wel goed gaat komen. American Beauty is zo’n film. We volgen de reclamebureaumedewerker Lester Burnham, die zich op dat moment middenin de bekende midlife crisis bevindt. Hij belandt hier middenin nadat hij smoorverliefd wordt op de beste vriendin van zijn minderjarige dochter en nadat zijn vrouw vreemdgaat met een zakenrivaal.
Er gebeurt nog veel meer in de film, maar het zou zonde zijn om het allemaal voor jullie te spoilen. American Beauty is door critici hoog beoordeeld en sindsdien zijn er talloze analyses gemaakt over de symboliek in de film. Dit gaat over thema’s als (de onderdrukking van) seksualiteit en het ontsnappen uit een gevangenis-achtige situatie. Dit maakt het één van de beste jaren 90 films op Netflix die zeker de moeite waard is.
135690 2

2. Saving Private Ryan

Er zijn bijna geen andere films die de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog op zo’n brute en emotioneel aangrijpende manier afbeeldt als Saving Private Ryan. Vooral de openingsscène die de invasie bij Normandië laat zien op D-Day is nog steeds een indrukwekkend stuk film. Saving Private Ryan volgt een groep Amerikaanse soldaten die op zoek gaan naar een soldaat, Private Ryan, om hem naar huis te sturen nadat drie van zijn broers sneuvelen in de oorlog.
Regisseur Steven Spielberg wist hiermee een realistisch beeld van de Tweede Wereldoorlog neer te zetten, gecombineerd met een meeslepend verhaal. Voor iedereen die geïnteresseerd is in deze oorlog is de film echt het kijken waard. Het is in ieder geval één van de beste jaren 90 films op Netflix.
135691 1

1. Pulp Fiction

In theorie klinkt het verhaal achter Pulp Fiction misschien niet bijster interessant. De film volgt het verhaal van vijf verschillende personages, die zich allemaal aan de verkeerde kant van de wet bevinden in het zonnige Los Angeles. Het zijn namelijk allemaal criminelen die met verschillende daden op hun kerfstok. In principe niet heel origineel, maar het is de uitvoering die Pulp Fiction tot één van de allerbeste films ooit maakt.
De vijf verhalen worden namelijk allemaal uit chronologische volgorde en door elkaar gepresenteerd. Waar het dus lijkt alsof ze eerst helemaal niets met elkaar te maken hebben, blijken ze uiteindelijk geniaal met elkaar verweven. Deze unieke non lineaire structuur, de iconische dialogen tussen personages en het gebruik van gelicenseerde muziek zorgden ervoor dat Pulp Fiction dè 90s film bij uitstek is. Het is in ieder geval de allerbeste uit de jaren 90 films op Netflix.

Beste jaren 90 films op Netflix die nog ontbreken

Netflix heeft een grote selectie, maar er ontbreken natuurlijk nog veel films op de streamingdienst. Ook wordt er nog wel eens wat afgehaald. Films als Jurassic Park, Goodfellas, Titanic of Toy Story staan allemaal niet op Netflix en daarom konden wij ze ook niet in deze special verwerken. Kom op Netflix, geef ons meer 90s klassiekers!

Populair Nieuws