Planet Alpha Review - Alsof je Limbo in de ruimte speelt

  Voor de Planet Alpha review hebben we flink moeten kruipen. Overval lag gevaar op de loer en regelmatig moesten we rennen voor robots die ons van kant wilden maken. Maar gelukkig is er altijd een uitweg. Terwijl een dinosauriër zich ook met de achtervolging bemoeid zwiept hij per ongeluk de robots met zijn staart kapot.

  Al tijdens onze eerste minuten spelen op de Switch, wekt Planet Alpha herinneringen op naar andere Indie games die we al hebben gespeeld. Zo wekt de gameplay associaties op met Limbo en Inside, want ook dit keer ben je een gek mannetje dat zonder ook maar enige context ergens wordt gedropt. Deze keer is dit dan niet de diepste krochten van de hel, maar een gekke planeet waar je in een 2D-sidescroller te maken krijgt met een heleboel puzzels en talloze keren moet vluchten voor monsters die je willen vermoorden.

  Alsof je Limbo opnieuw speelt

  Wie ooit Inside of Limbo heeft gespeeld, snapt precies de gameplay van dit spel. Waar je bij Inside nog op de vlucht slaat voor bloeddorstige honden die je aan flarden willen scheuren, sla je deze keer op de vlucht in een heelal waar dinosauriërs op mysterieuze wijze nog leven en waar robots de orde van de dag bepalen. Regelmatig moet je vijanden te slim af zijn door ongezien langs ze te sluipen of moet je met voorwerpen slepen die je vervolgens weer als opstapje kunt gebruiken om zo een hoger platform te bereiken.

  Je wordt ondergedompeld in een wereld vol interessante puzzels. Zo moet je onder andere de metalen klauwen van een metershoge vijand gebruiken om een rots doormidden te zagen. Deze rots kan vervolgens onder een stel boomwortels getrokken worden waarna jij je pad kan vervolgen. Daarnaast zijn er veel spannende momenten waarbij een gigantische dinosauriërs bijvoorbeeld elk moment zijn lompe poten op je kan zetten.

  Jouw enige manier om dit te overleven is dan om op het juiste moment onder het bakbeest door te lopen. Het valt niet te ontkennen dat dit voor uiterst vermakelijke en tevens spannende gameplay zorg. Toch is er een stemmetje dat zegt: 'dit komt mij bekend voor.'

  Planet Alpha Review

  Dag en nacht

  De nieuwigheid in Planet Alpha komt voornamelijk om de hoek wanneer het spel haar eigen gameplay-elementen in de strijd gooit. Met een druk op de knop maak jij het verschil tussen dag en nacht, wat je erg zal helpen tijdens het voltooien van puzzels. Zo zijn er bijvoorbeeld planten die in de nacht plat op de grond liggen, maar overdag open zijn waardoor je ertussen kunt schuilen voor vijanden.

  Het dag- en nacht-systeem zorgt voor aangename puzzelelementen, maar het is opvallend dat juist dit vrij schaars wordt ingezet. Door de loop van het avontuur wordt het meer gebruikt, maar het blijft een beetje onderbelicht. Juist als de makers dit concept nog wat meer hadden uitgewerkt, dan had dit ervoor gezorgd dat de gameplay zich toch wel enigszins had kunnen onderscheiden van andere games die in dit straatje passen.

  Planet Alpha Review

  Sfeervolle omgevingen

  Gelukkig onderscheidt de game zich ook op basis van de spelwereld. Je rent tijdens je Planet Alpha avontuur door een heleboel gevarieerde speelplekken die allemaal een apart hoofdstuk vormen in binnen het verhaal. De artwork van het spel ziet er er gelikt en gedetailleerd uit. Gaaf is om te zien hoe al die omgevingen van bijzonder veel detail zijn voorzien.

  Zowel de voor- als achtergrond zijn prachtig en staan vol kleurrijke low polygon-objecten. Deze worden door het dag- en nachtsysteem van een mooie schaduw voorzien. Al moet wel worden opgemerkt dat in handheldmodus van de Switch de wat donkerdere spelomgevingen minder goed tot hun recht komen.

  Dit valt voornamelijk te merken op momenten dat het nacht wordt. Wanneer alles kleurrijk is valt alles prima te onderscheiden, maar wanneer het juist donkerder en grimmiger wordt lijkt is het raadzamer om het spel gewoon op een groot televisiescherm te spelen omdat je anders een heleboel details zult missen.

  Planet Alpha Review

  Spanning en sensatie

  Je wil die details ook niet missen, want deze zetten een spannende en levendige sfeer in de game neer. Telkens wordt je getriggered om verder te komen in een level. Dit komt doordat op de achtergrond ook al vijanden actief zijn die je geen kwaad kunnen doen.

  Toch wordt duidelijk dat die nieuwe planeet geen veilige plek is om op te leven. Zo is er zelfs een moment dat jij wegrent terwijl de kogels om je oren vliegen. Op de achtergrond is dan namelijk een ware oorlog ontketend waarbij de robots op alles schieten wat los en vast staat.

  De spanning in de game wordt ook goed ondersteund door de muziek en de geluiden van dit spel. Op de achtergrond zal regelmatig een onheilspellend zacht deuntje spelen, terwijl je de bladeren hoort ritselen van de planten waar je doorheen kruipt. Met bliepende geluiden geven robots aan dat ze iets hebben ontdekt en dat de kans groot is dat jij dat bent. Net als games als Little Nightmares durft het spel ook zo hier en daar stiltes te laten vallen.

  Planet Alpha Review

  Planet Alpha review - Niet vernieuwend, vermaakt wel

  Planet Alpha heeft alles in zich om een toffe game-ervaring te leveren. De game zit vol sfeer, details en een heleboel gave puzzels en gameplay-momenten. Alhoewel het spel aan de vrij korte kant is, maar je zult al snel worden gegrepen door alle charmes die dit spel heeft. Het concept van het spel zelf is niet per se vernieuwend, want op veel fronten ontstaat het idee de gameplay al vaker te hebben gezien. Toch is deze game perfect voor mensen die na hun portie Limbo en Inside toch op zoek zijn naar een soortgelijke ervaring.

  8

  De plus- en minpunten

  • Toffe platformelementen
  • Bordevol interessante puzzels
  • Volgestopt met details
  • Grafisch erg mooi
  • Erg sfeervolle game
  • Bekend concept
  • Vernieuwt niet echt
  • Soms te donker in handheldmodus

  PLANET ALPHA

  Verkijgbaar vanaf 4 september 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.