MSI Trident X Review - Klein van postuur, groot van kracht

  Als je van plan bent om een nieuwe PC te kopen, dan word je al snel aangeraden om er één te bouwen, in plaats van een pre-built aan de schaffen. Maar de kant-en-klare PC’s worden steeds beter en hebben interessante ontwerpen. Of dat ook het geval is voor MSI’s laatste PC kun je lezen in onze MSI Trident X review.

  Wanneer je de MSI Trident X uit de doos haalt, dan zal er meteen iets in het oog springen. De voorgebouwde PC is namelijk enorm smal en klein voor een computer met de specificaties die de Trident met zich meedraagt. Met een lengte van 38,2 centimeter, een breedte van 12,9 centimeter en een hoogte van 39,6 centimeter is de MSI Trident X qua grootte beter te vergelijken met een Xbox One in plaats van de gebruikelijke grote toren van een PC.

  De MSI Trident X wordt ook standaard geleverd met een extra plexiglazen paneel in de doos. Normaliter zal er aan beide kanten een metalen paneel zitten, maar binnen vijf minuutjes en met behulp van een schroevendraaier kan je het metalen paneel eraf halen en het plexiglas monteren. Dan kan je niet alleen de inhoud van de PC bezichtigen, maar ook genieten van de kleurrijke RGB-belichting.

  MSI Trident X review

  Specificaties waar je U tegen zegt

  De inhoud van de MSI Trident X verschilt op basis van welke versie je bestelt. Je hebt de keuze tussen drie grafische kaarten met de Nvidia GeForce RTX 2070, 2080 of 2080 Ti en qua processor kun je kiezen tussen de Intel i7 9700K of de i9 9900K. Daarnaast zit er 32GB aan DDR4-geheugen in, een HDD van 2TB, een SSD van 500GB en een power supply van 650 watt om de boel draaiende te houden. De versie die wij hebben binnen gekregen voor deze review huisvest een RTX 2080 en een i7 9700K.

  Dat zijn specificaties waar je U tegen zegt en waarmee je komende jaren met een grote glimlach op je gezicht games kan spelen zonder problemen en angst voor een lage framerate. Het was dan ook tijd om een 1440p-monitor aan te sluiten om te kijken wat er allemaal mogelijk is met deze specificaties in nieuwe en zware games. Daarnaast hebben we ook de MSI Trident X getest met benchmark tools van 3DMark en Unigine.

  MSI Trident X review

  De resultaten zijn binnen

  Zoals verwacht scoort de PC van MSI hoge scores bij elke game die we zijn richting op hebben gegooid. De vuurdoop was voor Battlefield V, die we meteen op de maximale settings hebben gezet en waar we tussen de 130 en 160 FPS krijgen, zelfs in de meest intense gevechten met explosies om ons heen. Ook Final Fantasy XV haalt imposante resultaten, met een gemiddelde framerate 100 frames per seconde op maximale settings, Nvidia Hairworks ingeschakeld en de overige speciale Nvidia-opties uitgeschakeld. Met alle opties ingeschakeld draait de game alsnog op een respectabele 60 frames per seconden.

  Vervolgens was GTA V aan de beurt, die berucht is om de vele grafische opties die samen een aanslag vormen op de framerate. Maar zelfs op maximale settings kwam de framerate niet onder de 60, met een gemiddelde framerate van 83 frames per seconde. Ook het nieuwe Monster Hunter World staat bekend om grafische kaarten op de knieën te krijgen, maar de RTX 2080 haalde een monsterlijke framerate van 79 frames per seconden op de maximale settings.

  Na de games waren de synthetische benchmarks aan de beurt, die de verschillende componenten van een grafische kaart zoveel mogelijk onder stress zetten. In de FireMark- en Time Spy-testen van 3DMark haalt de MSI Trident X respectievelijk een score van 26.889 en 10.326 waarmee de PC in de hoogste regionen van de markt terecht komt. Ook in de Unigine Heaven 4.0 benchmark werd duidelijk hoe sterk de PC is, met een score van 2217 en een gemiddelde framerate van 88 op de hoogste settings.

  MSI Trident X review

  Koel en stil

  Wat een stuk verrassender is tijdens het testen in de staat van de Trident X onder hoge stress. Een kleine PC heeft als voordeel dat het op meer plaatsen past en makkelijker is om mee te nemen, maar normaliter heeft het als nadeel dat hij eerder warm wordt en als gevolg meer lawaai maakt door de ventilatoren die overuren moeten draaien.

  Maar dat is bij de Trident X niet het geval. Zelfs tijdens de synthetische testen blijft de PC heerlijk koel en maakt hij minimaal geluid, enkele op twee momenten tijdens het testen hebben de ventilatoren zich voor een paar seconden laten horen. Een indrukwekkend resultaat voor zo’n kleine PC.

  Waar wij door de kleine form factor wel een beetje voor vrezen is het vervangen van onderdelen. Nu hoef je met deze specificaties niet snel meer een upgrade uit te voeren, maar als je na een aantal jaar wel iets wilt vervangen is het moeilijk om te manoeuvreren in de behuizing. Wil je bijvoorbeeld bij het moederbord komen, dan moet je eerst de grafische kaart eruit halen. Het is geen groot probleem, maar wel iets om over na te denken als je frequent bezig bent met het aanpassen van je specificaties.

  MSI Trident X review

  Je krijgt waarvoor je betaalt

  Met zulke resultaten is het dan ook geen verrassing dat de MSI Trident X een pittig prijskaartje met zich meedraagt. Welke dat precies is, is op het moment van schrijven alleen nog niet bekend en kunnen we alleen over speculeren. De adviesprijs voor de Amerikaanse markt is 2300 dollar voor de versie met de laagste specificaties, de RTX 2070 en de i7 9700K.

  Voor de versie die wij getest hebben is het dus moeilijk om te zeggen hoe duur te PC precies zal zijn, met de wisselkoers tussen euro en dollar, BTW-belasting en andere kosten in het achterhoofd. Verwacht in ieder geval een prijs die rond de 3000 euro zal gaan kosten. Een high-end PC is alleen voor de echte enthousiasteling.

  MSI Trident X review

  MSI Trident X Review - Doorbreekt het stigma van kant-en-klare PC’s

  De kleurrijke MSI Trident X is een verrassend compacte PC met specificaties waarmee je het een echte bakbeest mag noemen. De games en benchmarks verslindt de Trident X met gemak en ondertussen blijft de PC lekker koel en stil, iets wat je niet snel ziet bij zo’n kleine computer. Wij voorzien alleen wel wat ongemak bij het vervangen en upgraden van onderdelen in de toekomst en met een flink prijskaartje is de Trident zeker niet voor iedereen een mogelijkheid. Maar als je het geld hebt en geen zin hebt om zelf te gaan sleutelen, dan is de MSI Trident X een perfecte optie.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Enorm sterke performance
  • Koel en stil
  • Mooie RGB-verlichting
  • Lekker compact...
  • ...maar daardoor lastig om onderdelen te vervangen
  • Een pittig prijskaartje

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.