GTA 5 PC Review - De ultieme versie?

Review
donderdag, 16 april 2015 om 9:58
xgn google image
GTA 5 op de PC? Het klinkt haast nog als een fabeltje, maar het is toch écht eindelijk zo ver. Ruim anderhalf jaar hebben de PC-gamers moeten wachten op wat volgens Rockstar de beste versie moet zijn. Laten we kijken of Rockstar gelijk heeft en het het wachten waard is geweest! Dit is de GTA 5 PC Review.
Voor degenen die echt in een grot hebben geleefd: Grand Theft Auto 5 kwam in 2013 naar de PlayStation 3 en Xbox 360. In 2014 werd de game opnieuw gereleased voor de PlayStation 4 en Xbox One en nu in 2015 dus voor de PC. Maar Rockstar maakt geen simpele ports. Rockstar doet moeite. En op welke manier zullen we die moeite terug gaan zien in de GTA 5 PC-versie?

Same GTA 5 story, different day

GTA 5 PC brengt geen vernieuwing als we kijken naar content. De singleplayer bestaat weer uit het verhaal met Franklin, Michael en Trevor, maar in GTA Online heb je als nieuwe speler wel een voordeel. Alle DLC van de afgelopen anderhalf jaar zit er namelijk al in. Inclusief de Heists waar de consolespelers zo lang op moesten wachten.
Wel nieuw voor de GTA 5 PC-versie is de uitgebreide GTA 5 video-editor. Je kunt gameplay opnemen en vervolgens direct bewerken. Het lijkt haast op een simpele versie van Adobe. Gebruik verschillende camerastandpunten, gooi er een filter overheen, een leuk muziekje eronder en die ene stunt ziet er ineens heel vet uit.
Daarnaast is er ook de Director Mode waarin je haast je eigen film zou kunnen maken. Gaandeweg het verhaal speel je bovendien belangrijke personages vrij om te gebruiken in de Director Mode. Ben je benieuwd hoe het eindresultaat eruit kan komen te zien? Kijk dan eens naar de video Running, Man van 8-Bit Bastard.
GTA 5 PC Review - Prachtig Landschap

Je mond staat open

Waar de PC-versie van GTA 5 echt in uitblinkt, zijn de graphics. Het spel is verbazingwekkend genoeg nóg mooier en gedetailleerder geworden. Te beginnen met de enorme resoluties waar je nu op kunt spelen. Zelfs op 4k! En dan verdubbelen we ook nog even de framerate van 30 naar 60 fps. GTA 5 PC is met gemak het mooist!
Verder is er een grotere draw-distance en is de depth-of-field verbeterd. Hierdoor kun je veel verder kijken en op grotere afstand veel details zien. Denk bijvoorbeeld ook aan meer natuur, dieren en mensen op straat. Vergeet ook niet regelmatig even in de first-person modus te kruipen om de wereld van GTA 5 op een hele andere manier te bekijken.

Swingen maar!

Een ander belangrijk aspect voor velen zijn de radiostations in GTA 5. En voor GTA 5 PC is er een geheel nieuw radiostation bijgekomen, namelijk The Lab. Dj's Alchemist en Oh No verzorgen de muziek van onder andere Little Dragon, Freddie Gibbs en nog een hoop andere artiesten.
Het echte pareltje van de GTA 5 PC-versie is het tweede, optionele radiostation: Self Radio. De naam zegt het al, een radiostation met je eigen muziek. Dit brengt een fijne afwisseling op de muziek van de andere radiostations. Na anderhalf jaar hebben we de meeste nummers wel vaak genoeg gehoord. Je eigen radiostation komt ook geheel met dj en reclames.
GTA 5 PC Review - Swingen in dikke auto's

GTA 5 PC is Plug n Play, dat rijmt!

Het grootste verschil met de consoleversies is natuurlijk de manier waarop je GTA 5 speelt. Van controller naar muis en toetsenbord. Als nieuwe speler ken je het verschil niet en daar kun je maar beter blij mee zijn. Met een controller zijn veel dingen een stuk makkelijker te besturen.
Om even een voorbeeld te pakken: vliegen. Je linkerhand ligt op W, A, S en D om te gassen, remmen en sturen. Je rechterhand ligt op je Numpad 8, 4, 5 en 6 om op te stijgen, dalen en rollen. En dan heb je eigenlijk een hand te weinig voor je muis om rond te kijken. Zeker geen makkelijke opgave -Tijdens de straaljagerrace pleegden de meeste spelers ook veelvoudig 'zelfmoord'-.
Maar gelukkig kun je ook met een controller spelen. Voor de controllers van de Xbox 360, Xbox One en PlayStation 4 is er Plug n Play. Gewoon aansluiten op je computer en het werkt direct. Met andere controllers is het mogelijk dat je nog een extern programma nodig hebt.
GTA 5 PC Review - Jumping Jacks

Time to go Online

In GTA Online kun je weer heerlijk freeroamen met maximaal 30 mensen tegelijk. En zoals gezegd; alle DLC zit er al in. Gelijk de Heists kunnen spelen is voor nieuwe spelers erg fijn. Wil je zelf een Heist leiden, dan moet je wel level 12 zijn. Voor de rest biedt GTA Online op de PC alles wat we gewend zijn. Deathmatches, races, missies en ga zo maar door.
Ook op de PC is het mogelijk om alles wat je op de console hebt bereikt in GTA Online eenmalig over te zetten naar de GTA 5 PC-versie. Hierdoor behoud je al je huizen, voertuigen en wapens en kun je direct verder spelen. Maar zelfs een game als GTA 5 kent zijn minpunten en die bevinden zich ook voornamelijk in het online gedeelte.
Met enige regelmaat loop je hier tegen bugs en glitches aan -Vliegende vrachtwagens!-. Zo ben je bijvoorbeeld lekker met vrienden aan het spelen, maar ineens 'leaved' de helft van de spelers de server. Inclusief je vrienden waardoor je elkaar opnieuw moet joinen. En af en toe zijn er abnormaal lange laadtijden. Het zijn kleine probleempjes die ook op de consoles zichtbaar waren.

GTA 5 PC Review - De ultieme versie?

Toch is GTA 5 voor de PC zonder twijfel de ultieme versie. De game ziet er spectaculair uit en deze keer rijd je rond met dat nummer op de radio waar je 30 keer achter elkaar naar kan luisteren. De besturing met muis en toetsenbord maakt het je af en toe lastig, maar je kunt alles naar wens instellen of met een controller spelen. Het enige nadeel zit hem in GTA Online waar je soms bugs en glitches tegenkomt die er op de consoles ook waren. Ondanks dit, is het nu toch weer tijd om honderden uren te spelen en is GTA 5 enorm verslavend!
Cijfer: 9.5

Populair Nieuws