Terwijl de temperatuur ver onder het vriespunt ligt, klem je met twee bezwete handen je gigantische zwaard goed vast. Klaar om toe te slaan wanneer een nog veel grotere ijsdraak met verbazingwekkende snelheid op je af komt vliegen. Welkom in Hoarfrost Reach. Lees in onze
Monster Hunter World Iceborne review of de eerste grote
uitbreiding is geslaagd.
Monster Hunter World Iceborne gaat verder waar
de hoofdgame gebleven was. Je hebt de geheimen over Zorah Magdaros ontrafeld, je eet Nergigante op als ontbijt en de overblijfselen van gevallen monsters draag je trots op je schouders. Geen monster is jou meer de baas.
Wanneer je de volgende keer op expeditie gaat in de Ancient Forest, vallen er een aantal vreemde dingen op. Het is doodstil in de jungle, alle dieren lijken met de noorderzon te zijn vertrokken en plotseling vliegen er tientallen Legiana naar het noorden toe, terwijl ze zingen. Uiteraard moet dit vreemde fenomeen onderzocht worden en trekt de Research Commission eropuit naar een nieuw en mysterieus land dat bedekt is onder een dikke laag sneeuw. Tijd om de winterkleding uit de kast te pakken en het adembenemende Hoarfrost Reach te verkennen.
Scala aan nieuwe monsters om op te jagen
Zoals in elke Monster Hunter game is het verhaal flinterdun en simpelweg een excuus om de jagers op het pad te zetten van uit de kluiten gewassen monsters. En daar slaagt Iceborne met vlag en wimpel in. Het nieuwe rooster aan monsters in de uitbreiding is divers en indrukwekkend, met nieuwe en oude monsters.
Zo is de nieuwe antagonist in Iceborne, een rol die in de hoofdgame werd vertolkt door Nergigante, de ijsdraak Velkhana. Het mag geen verrassing zijn dat een uitbreiding met een ijs-thema monsters introduceert die gemaakt zijn voor dat klimaat en Velkhana is daarin niet de enige. Banbaro is een gigantische soort buffel die zijn hoorns gebruikt om jagers te verpletteren en dennenbomen met gemak uit de grond trekt en Beotodus houdt ervan om onder de sneeuw te zwemmen en dan van onderen aan te vallen.
Naast gloednieuwe monsters worden fans ook getrakteerd met de terugkeer van een aantal klassieke monsters. Tigrex, Zinogre en Nargacuga zullen met hun snelheid menig jager gillend doen wegrennen en Brachydios zal met een flinke explosie de jacht snel tot een einde brengen. Tel daar ook nog eens diverse subsoorten van monsters bij op die hun intrede hebben gemaakt in de hoofdgame - zoals Anjanath, Pukei Pukei en Tobi Kadachi - en je zal snappen dat Monster Hunter World Iceborne je een lange tijd zoet kan houden met het aantal nieuwe vijanden.
Verrassend moeilijke gevechten
De monsters zijn bovendien ook een stuk moeilijker om te verslaan dan je gewend bent in Monster Hunter World. In plaats van High Rank-missies ga je in de uitbreiding namelijk aan de slag met Master Rank, de moeilijkheidsgraad die in voorgaande Monster Hunter games bekend stond als G-Rank.
Master Rank betekent niet alleen dat de exotische dieren die op je pad komen een stuk moeilijker zijn om te doden en veel meer schade aanrichten. De mogelijkheden die je als jager hebt worden ook ingeperkt. Status-effecten als paralysis hebben bijvoorbeeld veel minder lang effect en wanneer je teveel flash pods gebruikt tegen vliegende monsters, dan zullen ze er helemaal niet meer op reageren. Je zal de middelen die je hebt sporadisch moeten inzetten, want de jacht zal lang duren.
Slingeren door de lucht met Clutch Claw
Gelukkig is ontwikkelaar
Capcom de spelers wel een beetje tegemoet gekomen door elk wapentype nieuwe aanvallen te geven én
de Clutch Claw te introduceren. Dit betekent dat alle wapentypes in Iceborne hun
slinger kunnen gebruiken terwijl ze een wapen in hun hand hebben. Ook de mogelijkheden hiervan worden uitgebreid.
Door middel van de Clutch Claw kan jij jezelf naar een bepaald lichaamsdeel van een monster trekken, om daar gerichte aanvallen op uit te oefenen. Pas wel op, want terwijl jij je vasthoudt aan de tegenstander ben je een makkelijk doelwit. Het risico is het wel waard, want met een paar aanvallen zal het desbetreffende lichaamsdeel beschadigd raken en extra schade ontvangen van verdere aanvallen.
Daarnaast kan je met de Clutch Claw ook in één keer de resterende munitie van de slinger gebruiken. Trek jezelf naar het hoofd van een monster om in één keer alles los te laten met een explosie in zijn gezicht en de kans is groot dat hij voor een korte tijd op de grond zal vallen. Door de verminderde effectiviteit van voorwerpen zijn dit soort momenten goud waard.
Nieuwe bepantsering om de show mee te stelen
Naast de Clutch Claw en nieuwe aanvallen is er natuurlijk ook een andere manier om de kansen naar jouw kant toe te laten vallen: sterke wapens en armor. Met het scala aan nieuwe monsters is er een enorme hoeveelheid nieuwe armor sets bijgekomen om te maken en ook het aantal extra upgrades voor wapens is gigantisch. Al zal je voor deze benodigdheden wel hard aan het werk moeten.
Om de balans tussen monsters en jagers ietwat gelijk te houden zijn er daarnaast nieuwe skills toegevoegd op de stukken bepantsering. Voor gebruikers van de Lance is Offensive Blocking bijvoorbeeld een perfecte toevoeging, waarmee zij voor een korte tijd meer schade doet na een succesvolle afgeweerde aanval. En bestaande skills hebben extra niveaus gekregen om de effectiviteit te verbeteren.
Monster Hunter World Iceborne Review - Uitbreiding volgens het boekje
Monster Hunter World Iceborne doet precies wat een uitbreiding moet doen: voortbouwen op de hoofdgame op een interessante of uitdagende manier. Met een groot aantal nieuwe monsters, wapens, armors en skills is er genoeg om spelers weer tientallen uren zoet te houden. Bovendien zijn de nieuwe Master Rank missies lekker uitdagend. Tussen jouw jachten door is er ook een kleine minigame om even mee te ontspannen.
Hoewel Iceborne nog iets interessant probeert te doen met het verhaal, is het net zoals de rest van de titels in de franchise verreweg het zwakste punt. Maar fans van de serie halen Iceborne dan ook niet in huis voor een diepgaand verhaal. Wel vinden we de prijs van 60 euro ietwat hoog voor een uitbreiding. Ja, Iceborne voegt een hoop toe aan de hoofdgame, maar in de hoofdgame zelf zit nog steeds meer content als het aankomt op gebieden en monsters. Toch kunnen we iedereen die
Monster Hunter World een warm hart toedraagt Iceborne van harte aanraden.
Cijfer: 8.8