Rain of Reflections verhaal belooft diepgang, drama en actie [gezien op gamescom]

Article
woensdag, 04 september 2019 om 15:44
xgn google image
Ontwikkelaar Lionbite Games maakte tijdens gamescom de releasedatum van de eerste aflevering van Rain of Reflections bekend. Wij waren erbij en gingen met het Rain of Reflections verhaal aan de slag. We gebruikten de gelegenheid direct om de ontwikkelaar aan de tand te voelen.
Verhalende games zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Life is Strange 2, Man of Medan en Detroit: Become Human zijn slechts voorbeelden. Ontwikkelaar Lionbite Games liet ons een stukje van Rain of Reflections zien waarbij we zelf de keuzes van het personage mochten bepalen. Dit element van de game is dan ook het eerste waar we graag op in gingen.

Keuzes bepalen je lot voor een deel

In veel verhalende games komen keuzes voorbij. Vaak hebben deze keuzes maar weinig impact op de rode lijn van het verhaal, maar soms verandert er ineens behoorlijk veel door jouw acties. Neem bijvoorbeeld Man of Medan die jou de controle geeft over het lot van de personages. Bij de ene keuze sterft er iemand en bij de andere keuze overleeft diegene het. Rain of Reflections zal voor een deel op deze manier gaan werken.
De game zal niet direct leven of dood van een karakter als gevolg hebben, maar wel consequenties aan je acties koppelen die het verhaal beïnvloeden. Het gedeelte tijdens onze sessie volgde Wilona uit de eerste episode van Rain of Reflections liet ons bijvoorbeeld kiezen om tijdens een gesprek met 'Mother' ineens de telefoon op te hangen. Hierna belde Mother direct gepikeerd terug en kregen we de keuze om een smoes te bedenken, de waarheid te zeggen op een vriendelijke manier of om grof tegen haar te zijn.
Alle keuzes hebben een andere uitwerking op de verloop van het verhaal vertelde de ontwikkelaar ons. In ons geval stuurde Mother een aantal soldaten naar ons toe die ons naar haar toe zouden escorteren. Dit had volgens de ontwikkelaar veel akeliger kunnen verlopen.

Een kind als proefkonijn

Mother is in de game een belangrijk karakter. Zij is het hoofd van een team onderzoekers dat proeven uitvoert op een kind. Het is namelijk het laatste kind dat op een normale manier geboren is, nadat de hele mensheid onvruchtbaar is geworden. Het kind kan dus wel eens de sleutel tot het herwinnen van vruchtbaarheid zijn. De manier waarop de proeven gedaan worden op het kind zijn alleen behoorlijk inhumaan.
De hoofdpersoon van episode 1 van Rain of Reflections, Wilona, is een van de onderzoekers die de proeven observeert, maar kan niet langer aanzien dat het gebeurt. Daarom heeft ze een plan bedacht om het kind te redden. Het plan zal alleen niet zonder slag of stoot voltooid kunnen worden. Sterker nog, er is al bekend dat er iemand bezig is om de onderzoeken te dwarsbomen, waardoor iedereen op scherp staat.

Mix van stealth, tactiek en actie

Rain of Reflections zal een behoorlijke portie spanning met zich meebrengen. Doordat er al lucht van mogelijke 'terroristische' plannen is, kan Wilona niet zomaar met het kind naar buiten wandelen. Er moet geslopen worden, maar er is ook het nodige aan actie te verwachten in Rain of Reflections.
Die actie is daarbij ook nog eens een hoog tactisch gehalte. Telkens zal je in een turn-based omgeving terechtkomen, waarbij je moet sluipen of moet vechten. Elke stap die jij maakt zorgt ervoor dat de vijand ook een stapje kan maken. Elke actie die jij uitvoert, geeft de vijand vervolgens ook een actie.
Dat kan schieten of een andere vorm van aanvallen zijn, maar dat hoeft niet. Als jij goed genoeg sluipt en tactisch nadenkt voor je een stap zet, kun je een vijand te slim af zijn. Daarbij kun je deze nog steeds uitschakelen door de omgeving te gebruiken en een vijand in de val te lokken.
Hetgeen dat wij van de game gezien hebben in de korte sessie die we hadden (we konden slechts twintig minuten met de ontwikkelaar zitten) was veelbelovend en belooft zelfs dieper te gaan dan de tactische turn based actie die we in XCOM 2 zien.

Episodische cyberpunk verhaallijn

Rain of Reflections is een game die exclusief voor PC verschijnt. Althans, er is momenteel nog niets uitgewerkt voor consoles meldt Lionbite. De studio zou dit wel graag willen, maar wil eerst zien hoe de game op PC uitpakt. Daar verschijnt de cyberpunk verhaalgedreven titel episodisch met een totaal van acht afleveringen.
Elke aflevering zal een compleet ander licht werpen op het verhaal en een andere hoofdpersoon hebben. De eerste aflevering zal draaien om Wilona en van de tweede aflevering is al bekend dat deze om een detective zal draaien die ook met het kind bezig is. Waar de volgende afleveringen over gaan is onbekend, maar dat de verhalen uiteindelijk in een enorme climax bij elkaar zullen komen deed de ontwikkelaar al uit de doeken.
Rain of Reflections komt op 20 september 2019 uit voor PC.