Life is Strange Review Before the Storm Episode 3 Review

  Opeens zie je je vader zoenen met een ander. Maar dan blijft die ander niet zomaar een ander te zijn, maar je biologische moeder. Wat? Was je moeder, door wie je opgevoed bent, niet je eigen moeder? Kennelijk niet. Dit is de Life is Strange Review Before the Storm Episode 3 Review.

  De vorige aflevering beoordeelden we met een magere 6.5. De episode stelde vies teleur na het goede begin van episode 1. Na het uitspelen van de derde, en tevens laatste episode van Life is Strange Before the Storm is één ding duidelijk. De drieluik is geweldig en zal bij een ieder emoties losmaken.

  Episode 2 was duidelijk een ‘tussenepisode’. En dat is het nadeel van een game in verschillende episodes uitbrengen. Want Life is Strange Before the Storm had deze beter als één game in één keer uitgebracht kunnen worden.

  Overeenkomsten

  Jeetje, wat is episode 3 goed! Life is Strange Before the Storm gaat over de relatie en vriendschap (en misschien wel meer) tussen Rachel en Chloe, waarbij de speler in de huid kruipt van Chloe. De twee dames lijken in het begin totaal niet op elkaar, maar hoe verder je in de game komt, hoe meer overeenkomsten er blijken te zijn.

  Waar Chloe duidelijk in elke episode worstelt met het gemis van haar vader, die ooit bij een auto-ongeluk is omgekomen, blijkt Rachel nu opeens voor een onaangename verrassing te staan. Haar moeder is haar echte moeder niet en ergens op de planeet loopt haar biologische moeder rond.

  Life is Strange Review Before the Storm Episode 3 Review

  Jij bent de regisseur

  Wat een verhalende game als Life is Strange zo goed maakt, is de regie die de speler toegewezen krijgt. Want als speler ben jij verantwoordelijk voor belangrijke keuzes in het spel die de verloop van het verhaal vertellen. En in episode 3 zijn de keuzes die Chloe voorgeschoteld krijgt allesbepalend.

  Niet eerder zat je zo op het puntje van je stoel! Want Rachels vader doet zijn verhaal uit de doeken over het verleden en vraagt jou min of meer de situatie te laten rusten om Rachel rust te gunnen. Zijn hele leven doet hij namelijk alles om zijn kleine meisje te beschermen.

  Maar Chloe worstelt duidelijk met deze vraag omdat zij als geen ander weet hoe het is om een dergelijke ouder in je leven te missen! Dus wat doe je als speler? Ga jij als beschermengel optreden voor je goede vriendin of ben jij niet bang voor de waarheid? Wat misschien wel een kille waarheid kan worden en alles wat je eigenlijk niet hoopt?

  Life is Strange Review Before the Storm Episode 3 Review

  Speelt goed op emoties in

  Life is Strange Episode 3 weet in ieder geval duidelijk op de emoties in te spelen en alle vage lijntjes uit de vorige episode vallen nu als puzzelstukjes op de plek. Diverse personages in bijrollen passeren de revue en hebben een toegevoegde waarde aan het overkoepelende verhaal. Daarbij is de game prachtig gemaakt met een mooie combinatie van sterke dialogen die afgewisseld worden met kleine puzzelstukjes.

  Ondertussen voelt de game zo ‘echt’ aan. Als voorbeeld: als je ooit in Hollywood hebt rondgelopen weet je dat er allemaal souvenirshops zijn met beeldjes die voorzien van allerlei teksten. De beeldjes zijn in de vorm van een Oscar. In episode 3 is Chloe op een gegeven moment in iemands kantoor en heeft al snel zo’n nep Oscarbeeldje in haar handen met daarop de tekst ‘Best dad of the world’.

  Door dit soort elementen word je flink in de game getrokken. Tevens is dit dé episode waarin het nog meer loont om te exploreren. Waar je normaal gesproken altijd de rode draad van een episode kan volgen en niet te veel random zaken aandacht kan schenken, wat neerkomt op interactie hebben met de omgeving, loont dat nu ontzettend.

  Life is Strange Review Before the Storm Episode 3 Review

  Exploreren loont

  Want door flink de omgeving te exploreren kom je op één locatie bijvoorbeeld meer te weten over hoe Rachels echte moeder naar haar dochter Rachel kijkt. Chloe heeft daarvoor het verhaal gehoord van Rachels vader en moet aan de hand daarvan keuzes maken, maar als je de keuze hebt om oude brieven te lezen van Rachels moeder, is dat zeker handig. Het is geen verplichting, maar maakt de game tien keer waardevoller.

  En het is belangrijk met een latere essentiële keuze in de game. Het is toch wel handig om te weten vanuit moedertje lief wat de intenties zijn om in Rachels leven op te duiken. Is het moederliefde die spreekt of is er meer aan de hand? Zoekt, en gij zult vinden!

  Episode 3 is geweldig. En de band tussen Rachel en Chloe komt ook goed tot zijn recht. Elke dialoog is raak en je bent meer dan ooit betrokken bij de personages. Bovendien krijg je mooie kleine verwijzingen naar de eerste Life is Strange die uitkwam met Max in de hoofdrol.

  Life is Strange Review Before the Storm Episode 3 Review

  Einde had langer mogen duren

  Daar had Chloe helemaal blauw haar al. In episode 3 verft ze nu één plukje haar alvast blauw en heeft ze het een paar keer over Max. Die subtiele verwijzingen laten zien hoe goed er nagedacht is over deze serie.

  Het enige wat aangeduid kan worden is dat het échte einde gepresenteerd wordt als lange cutscene. Als speler vraag je je af waarom je dat niet zelf hebt mogen spelen. Het voelt afgeraffeld aan en een vierde episode had er zeker in gezeten.

  Life is Strange Review Before the Storm Episode 3 Review - De moeite waard

  Dat neemt niet weg dat Life is Strange episode 3 zeer de moeite waard is, waarin verder weinig negatiefs valt op te merken. Als je houdt van meeslepende verhalen, dan moet je jezelf niet eens de vraag stellen of je dit moet spelen. Dan moet je dat vooral doen.

  De game laat zich kenmerken door twee fantastische meiden, Rachel en Chloe, die gaandeweg steeds hechter worden en met wie jij als speler ook steeds meer een band opbouwt. En op het einde zul je dan ook echt even met een dilemma zetten wat je in hemelsnaam moet kiezen. Want je hebt wel het beste voor met je vriendin. Een must om te spelen!

  9

  De plus- en minpunten

  • Prachtige laatste aflevering
  • Zeer geloofwaardig
  • Mooie scenes
  • Extra exploreren loont
  • Einde iets te snel afgewerkt

  Life is Strange: Before the Storm

  Verkijgbaar vanaf 31 august 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.