Grand Theft Auto 5 Next-Gen review - Is de remaster het opnieuw waard?

Review
donderdag, 24 maart 2022 om 17:30
gta 5 headerf1648131237
Grand Theft Auto 5 is ondertussen alweer ruim acht jaar geleden uitgekomen, maar Rockstar heeft nu een verbeterde versie uitgebracht voor de next-gen consoles. Is de remaster de upgrade waard? Je leest het nu in onze GTA 5 next-gen review!
Het is geen geheim dat Grand Theft Auto 5 een enorm succes is geweest voor Rockstar. Eerder dit jaar heeft de game namelijk de mijlpaal van maar liefst 160 miljoen verkochte exemplaren bereikt, waardoor het de op één na meest verkochte game ooit is. Dat GTA 5 nu voor de tweede keer een remaster heeft gekregen, is dan ook niet helemaal een verrassing. Maar is de next-gen upgrade het waard als je de game al hebt gespeeld?

Make-over voor GTA 5

De grootste verandering die de next-gen remaster van Grand Theft Auto 5 met zich meebrengt is natuurlijk de grafische upgrade. De versie voor de PlayStation 5 en Xbox Series X/S ondersteunt onder andere een 4K resolutie, een framerate van 60 fps en Ray-Tracing. Het is alleen helaas niet mogelijk om tegelijkertijd van al die verbeteringen te genieten.
Je krijgt namelijk de keuze uit drie verschillende modi, te weten Fidelity Mode (native 4K met alle toeters en bellen aan), Performance Mode (60 frames per seconde en focus op stabiliteit) en Performance RT Mode (60 frames per seconde gecombineerd met Ray-Tracing). De twee Performance Modes hebben geen native 4K, maar worden wel omhoog geschaald naar 4K vanaf 1440p.
Onze voorkeur gaat zonder twijfel uit naar de Performance Modes. Het verschil tussen native en upscaled 4K is op de PlayStation 5 niet echt te merken, omdat de sprong van 1440p naar 4K normaal ook al niet enorm is, in tegenstelling tot de sprong vanaf 1080p. Het verschil in framerate tussen Fidelity en Performance is ondertussen wel goed merkbaar. Met Performance RT kan je bovendien genieten van Ray-Tracing, waardoor Los Santos er nog een stukje realistischer uit komt te zien. Met name wanneer de zon aan de hemel staat.
Ongeacht voor welke modus je kiest, Rockstar heeft knap werk geleverd door een acht jaar oude game er zo goed uit te laten zien. Toch worden de rimpels van GTA 5 af en toe wel zichtbaar. Zo zien de animaties van de karakters er anno 2022 nogal lomp uit en hebben niet alle gebouwen een even mooie make-over gehad. Over het algemeen zijn we alleen zeer verrast door de grafische upgrade van de next-gen versie van GTA 5.
2022 03 07 gta v 2f1646560464

Niet meer eeuwen wachten

Een ander punt waar de next-gen versie verbetering in moet brengen is de laadtijden Die waren voorheen namelijk zonder twijfel één van de grootste pijnpunten van Grand Theft Auto 5. Elke keer dat je de game opstartte, het loodje legde of in de huid wilde kruipen van een ander personage, dan moest je lange tijd naar een laadscherm kijken.
Gelukkig hebben de next-gen consoles een snelle SSD in de behuizing hangen, waardoor er eindelijk een einde is gekomen aan de lange laadtijden. Het inladen van de Story Mode op de PlayStation 4 duurt namelijk ruim anderhalve minuut, terwijl onze timer op de PlayStation 5 net stopte onder een halve minuut. Dat is meer dan drie keer zo snel. Ook in andere gevallen waren de laadtijden vele malen sneller, wat een verademing is tijdens het spelen, helemaal als je geregeld wil wisselen tussen de personages.
gta 5 los santosf1648131512

Geen nieuwe content

Het verhaal van GTA 5 is precies hetzelfde gebleven in de next-gen versie van de game. Zo zal je nog steeds het verhaal beleven van Michael, Trevor en Franklin, terwijl ze proberen te overleven in de criminele wereld van Los Santos. Het verhaal is dan ook nog steeds sterk, maar geen verrassing voor spelers die de missies nu al één of meerdere keren hebben doorlopen.
Ook op het gebied van gameplay is er door Rockstar niks toegevoegd aan GTA 5. Waar de remaster voor de PlayStation 4 en Xbox One bijvoorbeeld nog de mogelijkheid toevoegde om de game als first person shooter te spelen, heeft de nieuwe versie dat niet. Iets van een extra toevoeging had niet misstaan om de next-gen versie van Grand Theft Auto 5 meer dan alleen een technische upgrade te maken.
Wel heeft Rockstar nog wat extra functies toegevoegd die exclusief zijn voor de PlayStation 5. Er zijn namelijk een aantal features voor de PS5 DualSense controller. Zo zullen sommige elementen in de wereld zorgen voor haptic feedback en zal het overhalen van een trekker realistisch aanvoelen door de druk op de triggers.
gta 5 karaktersf1648131627

Grand Theft Auto 5 Next-Gen Review - Voor de fans

Met de nieuwe versie van Grand Theft Auto 5 had Rockstar een duidelijk doel voor ogen: een technisch verbeterde versie van de succesvolle game afleveren. Daar is de ontwikkelaar dan ook zeker in geslaagd. Door de grafische upgrade ziet Los Santos er een stuk mooier uit en de verhoging naar 60 fps is zeer welkom. Soms wordt alleen wel de leeftijd van de game goed duidelijk, maar dat komt gelukkig niet vaak voor.
De grootste verbetering komt in de vorm van snellere laadtijden, die in veel gevallen drie keer zo snel zijn als in GTA 5 op de vorige generatie consoles. Het is alleen jammer dat er niet veel meer met de remaster is gedaan op het gebied van gameplay of content, op wat features voor de PS5 DualSense controller na.
Als je Grand Theft Auto 5 al eerder hebt gespeeld, dan is het de vraag of je opnieuw het verhaal weer wil doorlopen. De next-gen versie is dan ook voornamelijk voor spelers die de game nooit hebben gespeeld of echte fans, die het verhaal nog een keer willen beleven of nog steeds dagelijks te vinden zijn in GTA Online. Gelukkig is een next-gen upgrade tijdelijk wel extra goedkoop, een aanbieding die er niet was voor de vorige remaster.
Cijfer: 8