Fitbit Sense 2 Review – Het horloge dat alles kan?

Review
zaterdag, 15 oktober 2022 om 11:00
09102022 fitbit sense review 01f1665323735
In 2020 kwam Fitbit met de meest uitgebreide fitnesstracker uit haar stal. Een wearable die niet alleen je fysieke , maar ook je mentale gezondheid in kaart bracht. Nu is er eindelijk de opvolger, de Fitbit Sense 2. Het apparaat brengt de nodige verbeteringen naar je pols, mede door de overname door Google. Of dat een uitgave van 300 euro rechtvaardigt lees je in deze Fitbit Sense 2 review.
Nog niet zo heel lang geleden beoordeelden wij de Fitbit Sense in onze review met een dikke 9. De healthwatch deed al met de concurrentie wat Napoli onlangs in de Cruijff Arena met Ajax deed en zat barstensvol sensoren en programma’s om je gezondheid goed te meten. De opvolger van de Sense doet hier nog een schepje bovenop, om te beginnen met een verfijnd ontwerp.

Iets afgevallen

De Fitbit Sense 2 is met minder dan 12 mm iets afgevallen ten opzichte van zijn voorganger. De kast is daarbij iets kleiner doordat de randen om het display smaller zijn geworden. Het zijn slechts kleine veranderingen, maar die hebben er wel (mede) toe geleid dat de smartwatch nog maar 24 gram weegt. Dat is een hele sprong vooruit ten opzichte van de 33 gram die de Sense op je pols legde. De Sense 2 lijkt hiermee ontzettend veel op de nieuwe Versa 4 die ook dunner is geworden ten opzichte van het vorige model en net zoveel weegt als de Sense 2.
Een ander element dat deze twee smartwatches gemeen hebben is de fysieke knop op de linker zijkant. De Sense had hier een touch-knop zitten die niet altijd even snel reageerde. De nieuwe knop reageert een stuk beter en doet niets af aan het model dat hiermee ook gewoon waterdicht blijft tot 50 meter.
De rest van het design is onveranderd wat wederom resulteert in een stijlvol rechthoekig horloge zonder poespas. Het duidelijke 1,58 inch touchscreen op de bovenkant wordt aangevuld met een speaker aan de rechterkant die nagenoeg niet opvalt. De onderkant is geheel gereserveerd voor de magnetische oplader en natuurlijk de nodige sensoren die bijhouden wat je (lichaam) allemaal uitspookt.
09102022 fitbit sense review 04f1665323755

Bomvol sensoren

En dat zijn er nogal wat. De Sense 2 heeft zoals de gemiddelde smartwatch bluetooth en GPS aan boord en laat je bellen en berichten lezen. Daarnaast meet de smartwatch je activiteit met de ingebouwde stappenteller, hoogtemeter en calorieënteller. De Fitbit herkent daarbij automatisch activiteiten zoals wandelen, fietsen of fitness. In totaal zijn er 40 activiteiten beschikbaar die vanzelf gemeten worden. Zodra je bijvoorbeeld een paar honderd meter loopt, zal je Fitbit melden dat er een wandeling gedetecteerd is. Ontzettend handig, want je hoeft er zo zelf niets voor te doen voordat je aan de slag gaat.
Het horloge houdt verder, net als de Sense, je slaapritme, hartslag, het zuurstofniveau in je bloed en je stressniveau bij en giet dit in handige overzichten die via de app inzichtelijk zijn. De Sense en de Charge 5 hadden hiervoor al de nodige tools aan boord zoals de electrodermal activity (EDA)-app die in dit nieuwe model terugkeren. De Sense 2 doet hier alleen met de nieuwe Body Response-sensor nog een schepje bovenop. Deze sensor meet continu wisselingen in je huidtemperatuur en geeft je zo veel betere inzichten in stress en daarmee ook mogelijke factoren die stress veroorzaken. In combinatie met het nieuwe (polshartslag) PPG-algoritme en je huidtemperatuur meet de healthwatch ook meteen of er tekenen van fibrillatie zijn.
Dit is een enorme aanvulling op de, al in de Sense aanwezige elektrocardiogram (ECG)-app, waardoor vroegtijdige detectie van hartproblemen mogelijk wordt. Het is niet meer dan een advies dat Fitbit aangeeft, maar wel een waarmee je bij de dokter aan kunt kloppen voordat het misschien écht mis gaat. Fitbit geeft hiermee wederom de concurrenten het nakijken, want zelfs op de meest uitgebreide Apple Watch Ultra van bijna 1000 euro is deze functie niet te vinden.
09102022 fitbit sense review 05f1665323774

Iets minder flexibel dan zijn voorganger

Jammer genoeg is niet alles aan de Fitbit Sense 2 uitgebreider geworden ten opzichte van de Sense. De menu indeling is namelijk behoorlijk onder handen genomen en een stuk minder flexibel geworden dan het eerste model. Bij de Sense was het zo dat je met apps aan de bak kon en bijvoorbeeld een spelletje of de Philips Hue app kon installeren, maar van die optie neemt de Sense 2 afscheid. In plaats daarvan werkt de Sense met ‘Tegels’. Deze kun je wel aanpassen door een vooraf bepaalde tegel toe te voegen of juist te verwijderen uit je menu, maar apps van derden zijn niet meer te installeren.
Wel kun je nog steeds de klok aanpassen naar eigen wens. Je kunt tot maximaal vijf klokken installeren op de Sense 2 en het aanbod aan verschillende modellen is ontzettend groot. Er zijn wijzerplaten die zich puur op de tijd focussen, maar natuurlijk ook designs die zich juist op je hartslag, fitness, SPo2, gezette stappen of een combinatie daarvan richten. Het een wordt door Google of Fitbit aangeboden, terwijl het ander door een onbekende partij gemaakt is. Bovendien heb je dit keer een heel aantal modellen die het Always On-display ondersteunen.
Dit voordeel heeft ook zijn nadeel, want de klokken kun je voortaan alleen nog maar veranderen via de Fitbit app. Als je eenmaal een leuke wijzerplaat hebt geselecteerd, heb je hier gelukkig geen last van. Samen met het ontbreken van de mogelijkheid om externe apps te installeren levert dit uiteindelijk ook wat meer zekerheid over de accuduur op. De accu in de Sense 2 gaat ongeveer 6 dagen mee, afhankelijk van het gebruik. Doordat je geen extra apps installeert die mogelijk energie zuigen, kun je hier bij dit model een stuk beter van op aan. En als de klok dan leeg dreigt te raken, is deze binnen 10 minuten weer opgeladen dankzij fast charging.
09102022 fitbit sense review 03

Fitbit Premium is een must voor fanatiekelingen

Bij de Fitbit Sense 2 krijg je zoals bij veel modellen uit de Fitbit stal, een aantal maanden gratis Premium. Na de gratis maanden betaal je 8,99 euro per maand of 6,67 euro per maand bij een jaarabonnement (79,99 euro per jaar). Het is wat prijzig, zeker als je bedenkt dat je al 300 euro voor het horloge hebt mogen neertellen. Het abonnement wordt je gelukkig alles behalve verplicht, maar als je alles uit je healthwatch wil halen is dit een must have.
Fitbit Premium maakt in combinatie met de Sense 2 namelijk een soort van ultieme gezondheidscoach die je om je pols bij je draagt. Fitbit Premium zorgt er namelijk voor dat je uitgebreide analyses krijgt op basis van je slaapgedrag, waaronder snurken en meer. Daarnaast zorgt het abonnement ervoor dat je een gezondheidsrapport kunt opvragen en dagelijks indicatie krijgt hoe goed je lichaam klaar is voor fysieke activiteit (herstelscore) en je kunt zelfs een analyse over je menstruatiecyclus krijgen via het horloge. Het abonnement levert je verder in één klap toegang op tot scala aan mogelijkheden, van extra klokken tot complete workouts en uitdagingen, zoals Yoga, High Intensivity trainingen, ademhalingsoefeningen en meer.

Fitbit Sense 2 review – je gezondheid uitgebreid in kaart gebracht

Of je nou voor Premium gaat of niet: de Fitbit Sense 2 is niet voor niets het vlaggenschip uit de stal. In die kleine, stijlvolle kast zit een kracht waar Hercules bang van wordt. Het horloge kent wat nadelen, zoals de mindere flexibiliteit en het redelijk prijzige Premium abonnement. Maar voor dit geld meet je de healthwatch je workouts, je stress en je hartslag uitgebreider en houdt daarbij met al haar sensoren en rapporten je gezondheid scherper dan ooit in de gaten.
Cijfer: 8.5