Deus Ex Mankind Divided A Criminal Past Review - Kort maar fris

  Pakketten als Desperate Measures en System Rift gingen de laatste DLC voor Deus Ex Mankind Divided al voor. Op 23 februari kwam eindelijk de laatste telg in de reeks van singleplayer uitbreidingen voor de game uit. Of deze uitbreiding het wachten waard is, lees je in deze Deus Ex Mankind Divided A Criminal Past review.

  De zogenaamde Jensen Stories (de verhaal DLC van Deus Ex) begon met Desperate Measures. Deze kwam standaard bij de game en stuurt hoofdpersonage Adam Jensen op avontuur in het gebouw van een privaat beveiligingsbedrijf.

  Weliswaar was deze Jensen Story erg kort (met een kleine twee uur had je alles wel gezien) maar het concept van de komende DLC was duidelijk; teruggezet worden naar een minimale hoeveelheid augmentations en je met minimale middelen door de missie te wurmen.

  Verwijzingen, spoilers en psychiaters

  De waarschuwing van Deus Ex dat de Jensen Stories de verhaallijn van het hoofdspel kunnen spoilen was ook niet onnodig. Wie de laptops door het level heen hackte, stuitte op tal van emails die te maken hadden met missies of gebeurtenissen in het hoofdspel.

  Hetzelfde geldt voor de System Rift DLC die Adam Jensen weer laat samenwerken met zijn oude collega uit Deus Ex Human Revolution; Frank Pritchard. Naast de knipogen naar de voorganger van Mankind Divided stond de DLC vooral in het teken van inbreken in het grote broertje van de bank uit de Mankind Divided storyline.

  Wie de game heeft gespeeld heeft ongetwijfeld een poging gedaan om tot de kluizen van de bank door te dringen. Afhankelijk van welke beslissingen je neemt in de game kan je daartoe zelfs worden gedwongen. System Rift herhaalt dat nog eens vrolijk met voegt daarbij de uitdaging van minimale middelen aan toe.

  Hierin verschilt A Criminal Past wel behoorlijk. Het verhaal speelt zich voorafgaand aan de gebeurtenissen van Jensen in Praag. Samen met dokter Auzenne ga je tijdens een gesprek met haar terug in de tijd om de gebeurtenissen her te beleven.

  Mankind Divided A Criminal Past review plaatje 1

  Prison Break á la Adam Jensen

  Voor zijn eerste missie bij TaskForce 29 moest Adam Jensen infiltreren in een gevangenis om contact te leggen met iemand die undercover zat bij een bende. In deze gevangenis genaamd The Penthouse zitten enkel mensen met prothesen als Adam en kent dan ook maatregelen om het gebruik daarvan tegen te gaan; de knop van augmentations gaat op 0.

  Gelukkig kent de gevangenis net als Red uit de Shawkshank Redemption iemand die je aan spullen kan helpen. In ruil voor een gunst weet Adam toegang te krijgen tot de meest basale augmentations en kan je weer rustig uitbreiden naar de ‘damage-dealer-tank-healer’ die je halverwege het hoofdspel ongetwijfeld was.

  Veel tijd om op je gemak de gevangenis te verkennen heb je niet; een opstand gooit roet in het eten en tijdens de chaos moet je nog steeds contact weten te leggen met de undercoveragent waarvoor je naar de woestijn bent gekomen.

  The Missing Link 2.0

  In deze agressieve bak met ellende komt nog een bekend element bovendrijven. Wie Deus Ex Human Revolution heeft gespeeld kent ongetwijfeld de DLC voor die game: The Missing Link. Hierin komt Jensen in een geheime basis terecht waarin experimenten op augs plaatsvinden. De gevangenis doet een poging daarbij in de buurt te komen.

  Een van de sidequests in A Criminal Past draait om een aantal vermiste gevangenen en de recente moord door een ‘defecte’ robot op een gedetineerde. Net als met sidequests uit Mankind Divided zelf is het niet verplicht op onderzoek uit te gaan, maar in dit geval zal het best van pas kunnen komen om op het einde de juiste beslissing te nemen…..

  Mankind Divided A Criminal Past review plaatje 2

  Minder nadruk op stealth

  A Criminal Past heeft een belanrijke stap gezet na de kritiek op de voorgaande Jensen Stories. Stealth was ontzettend belangrijk in Desperate Measures en System Rift. Niet alleen voor een gewilde achievment, maar ook omdat het een stuk makkelijker werd als je grote gevechten vermeed.

  In de gevangenis van A Criminal Past breekt de hel toch al los waardoor de focus op aanvaringen vermijden totaal niet aan de orde is na de introductie. Wie betrapt wordt door een paar bewakingsrobots kan zich simpelweg terugtrekken naar de kantine waar de gevangenen de dienst uit maken. Scheelt een hoop gedoe met ventilatieschachten die voorheen een toevluchtsoort waren.

  Waar wel kritiek op kan worden gegeven in de verschuiving naar hacken als belangrijkste prothese. Wie zijn praxis kits niet direct in de hack-augmentations stopt zal in veel gevallen een lange weg met te veel sterke vijanden moeten belopen. En dat is jammer. De balans om op verschillende manieren van A naar B te komen zonder iedereen overhoop te moeten knallen is weg.

  Adam Jensen staat er alleen voor

  Een behoorlijk punt van kritiek op Deus Ex: Mankind Divided was de geforceerde aanwezigheid van Adam Jensen. Waar hij in Human Revolution het verhaal droeg, ontbrak dat in het vervolg. Het tegenovergestelde gebeurd in A Criminal Past.

  De personages uit deze DLC stellen dermate weinig voor dat de vraag kan worden gesteld of het niet beter was geweest terug te vallen naar een enkele mysterieuze stem ui The Missing Link. De slechteriken en semi-vrienden van Jensen voelen zo slecht uitgewerkt dat hij zelf het sterkste personage is.

  De manier van vertellen met het commentaar van dokter Auzenne als gesprek met Jensen is dan wel weer leuk gedaan. Vindt je een bepaalde aanwijzing, dan wordt dat ook behandeld in het commentaar op de achtergrond. Zo niet, dan krijg je het verwijt dat je niet grondig genoeg bent geweest.

  Mankind Divided A Criminal Past review plaatje 3

  Deus Ex: Mankind Divided part 2?

  Square Enix gaf al aan dat A Criminal Past de laatste singleplayer DLC zal zijn voor Mankind Divided. Met de terugkeer van Frank Prichard in System Rift was de hoop even dat de laatste DLC zou focussen op de oude liefde van Jensen, dokter Megan Reed.

  Het verhaal van deus Ex is namelijk nog lang niet afgelopen. De mensen achter de schermen bedreigen de samenleving nog steeds en ook de invloed van dokter Reed dook op tijdens Mankind Divided.

  Deze laatste DLC beëindigt dat verhaal dus nog niet. Het gerucht dat Mankind Divided op het laatste moment in twee delen was gesplitst was al langer bekend, maar geacht werd dat deze DLC misschien de overgang zou zijn tussen de twee games. Grote kans dus dat er binnen niet al te lange tijd een Mankind Divided twee aan zal komen.

  Dikke voldoende

  Deus Ex: Mankind Divided: A Criminal Past is niet alleen een mondvol op papier, de inhoud is vergeleken met Desperate Measures en System Rift ook nog eens stukken beter gevuld. Het verhaal steekt ondanks slappe personages prima in elkaar en de verkenbare gebieden zijn groot genoeg om zo nu en dan te verdwalen.

  Afgezien van een redelijk abrupte overgang van gewone gevangenis naar opstand met overal schietende mensen, weet de DLC voldoende te overtuigen dat ie het wachten waard was. Nu maar hopen dat het vervolg op Mankind Divided niet te lang op zich laat wachten.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Toffe nieuwe omgeving
  • Uitdagend door minimale augmentations
  • Sidequests hebben nut
  • Nieuwe personages hebben weinig diepgang
  • Doet erg denken aan The Missing Link
  • Hacking augmentations dragen de DLC vrijwel volledig

  Deus Ex: Mankind Divided

  Verkijgbaar vanaf 23 august 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.