Deus Ex: Human Revolution werd door velen gezien als een van de beste titels van het jaar, en misschien wel de beste game binnen het sciencefiction genre. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en hebben velen van ons de game gespeeld, maar Square Enix ziet nog toekomst in de titel. Onder andere de Wii U speelt daarin een grote rol, want de ontwikkelaar heeft er alles aangedaan om de game niet alleen aangenamer te maken, maar ook volop gebruikt te maken van de Gamepad. Als dat maar goed gaat.

Achter de bad-guys aan

Het zal niet als een verrassing komen dat Deus Ex: Human Revolution – Director’s Cut hetzelfde verhaal volgt als het origineel. Nog steeds speelt het verhaal zich af in het jaar 2027, waarin je de rol van Adam Jensen op je neemt. Het verschil tussen arm en rijk is groot, en de mensheid is volop aan het experimenteren met zogenaamde ‘augmentations’ en nanotechnologie om in mensen te implementeren. De technologie maakt de drager ervan sterker en voegt nieuwe functionaliteiten toe.

Deus Ex: Human Revolution - Director's Cut

Adam Jensen, jij dus, werkt als hoofd beveiliging bij het bedrijf Sarif Industries. Dit bedrijf maakt ook nanotechnologie, maar jij wilt je daar zo ver mogelijk vandaan houden. Wanneer een onbekende organisatie Sarif Industries binnendringt, ben jij als hoofd van de beveiligingsafdeling de aangewezen persoon om de zaak op te lossen en ondertussen Megan, je ex-geliefde, te redden.

Alles loopt in het honderd, wat jouw dood tot gevolg heeft. Sarif Industries besluit je echter te voorzien van een hele lading aan augmentations, waardoor je – ongevraagd – blijft leven. Je persoonlijke missie wordt dan ook het opsporen van de daders.

Meer paden tot succes

Tijdens dit steeds duister wordende avontuur kun je diverse wegen bewandelen om je doelen tot een goed einde te brengen. De gameplay van Deus Ex is namelijk uniek in zijn soort, want je kunt namelijk op verschillende manieren iets aanpakken. Zo is er de keuze voor actie, stealth, hacken of de situatie op een andere manier op te lossen.

Deze manier van spelen voelt lekker fris aan, ook twee jaar later nog. Het laat opties open om een andere tactiek te kiezen wanneer je enkele malen bent vastgelopen, en de optie zul je bij de opzettelijk moeilijkere stukken omarmen. Het experimenteren met tactieken, en desnoods combinaties maken, loont namelijk echt!

Maar wat is er nu echt nieuw?!

Tot dusver is er nog weinig nieuws onder de zon, maar Square Enix zou de game niet zonder een flinke oppoetsbeurt uitgeven. Met name de Wii U versie is een flinke verbetering. Dit komt dankzij de Wii U’s Gamepad. Zo hoef je niet langer door menu’s te bladeren naar je inventory, map of augmentations. Deze worden nu, net als de mini-games, op het scherm van de Gamepad gepresenteerd.

De game wordt hierdoor een stuk leuker en de Gamepad is dan ook een ware toevoeging. Maar daarmee is kous nog niet af wat betreft de Gamepad. Deus Ex is namelijk ook te spelen met alleen de Gamepad. Je speelt het spel dan op de ouderwetse manier. Al met al zou je bijna kunnen zeggen dat de console van Nintendo een augmentation is.

Met de Wii U Gamepad Deus Ex spelen

Naast al dat moois zijn ook de eindbaasgevechten aangepast om meer bij de gedachte achter de game aan te sluiten. Waar je in 2011 bijna geforceerd werd om de bazen met geweren af te maken, kun je nu met stealth of hacken ook winnen. Hierdoor kun je ook echt spelen op de manier die jij voor ogen hebt.

Als laatste heeft Square Enix ook de moeite genomen om de The Missing Link DLC toe te voegen aan het pakket. Dit pakket voegt circa drie tot vijf uur extra speeltijd van de bovenste plank toe en past ook nog eens goed bij het verhaal. De DLC biedt ook genoeg variatie om fris aan te voelen.

Is het niet te laat?

De enige brandende vraag die wij tijdens het spelen hadden is of het spel niet ietwat laat is. Natuurlijk is Deus Ex altijd welkom, het is tenslotte een prachtige game, maar de kans zit er dik in dat iedereen die de game had willen spelen dat al gedaan heeft. De extra toevoegingen zijn daarmee alleen interessant voor de Wii U eigenaren. Daarnaast zijn de graphics weinig veranderd ten opzichte van 2011, terwijl andere ontwikkelaars niet hebben stilgezeten.

Beter laat dan nooit

Ondanks dat Square Enix vrij laat met Deus Ex: Human Revolution – Director’s Cut komt, kunnen we niet anders zeggen dat dit toch een geslaagde toevoeging is. De Wii U versie kent een aantal zeer welkome toevoegingen die laten zien dat de Gamepad meer is dan een schermpje voor de kaart. Heb je de game nog niet ervaren, dan heb je nu geen excuus meer. Heb je het spel wel ervaren, bewaar dan je centjes in een oude sok en hoop op een vervolg!