Civilization 6 Switch Review - Word een ware wereldleider in Civilization VI

  Even ben je Alexander de Grote. Met een klein leger krijg je de onmogelijke taak om een hele kaart vol vijandig gebied te veroveren. Tijdens de Civilization 6 Switch review zaten we flink te zweten om dat voor elkaar te krijgen. Maar als je dan steeds verder komt, dan wordt je enthousiaster om al die landjes in te pikken.

  Alexander de Grote, het Japanse rijk van Hojo Tokiimune, Teddy Roosevelt of Victoria van Engeland. Wie je ook bent, er zijn voldoende opties. Met Civilization 6 Switch kom je regelmatig in aanraking met weer een nieuw wereldleider. En het leuke: niet alleen spelen ze allemaal net een tikkeltje anders, ook geeft het spel je over al die leiders een klein beetje achtergrondinformatie. Tof als je toch ergens van geschiedenis houd.

  Wordt een grootmacht

  Met Civilization 6 Switch stap je in de wereld van grootmachten. Je wordt een historisch leider die met behulp van tactische zetten zoveel mogelijk land moet veroveren. Dit doe je op een gigantische kaart waar heel veel vijandelijk volk zit. Terwijl de lust van een groot imperium voor grootheidswaanzin begint te zorgen, heb je te maken met omliggende steden en volken die ook de drang volgen om hun rijk uit te blijven breiden. Hierdoor kun je niet voorkomen dat je vroeg of laat iedereen in een ingewikkeld turn-based spel van de kaart wil vegen. Dit zorgt voor lange maar spannende potjes waarin je een ware wereldleider bent.

  Civilization 6 is nu echt een spel waarvoor je normaal gesproken urenlang voor je computer zit om ook maar een paar beurten verder te zijn. Een klein halfuurtje zal weinig voldoening geven en pas wanneer je een hele nacht door hebt gespeeld zul je pas merken dat je echt voortgang hebt geboekt. Het veroveren gaat langzaam en vergt ontzettend veel tijd. Dit deed het op de PC-versie van dit spel al en al helemaal op de Nintendo Switch. Het is dan ook een gewaagde keuze om dit spel op een handheld uit te brengen omdat het spel zich niet echt leent om elke keer maar een klein beetje te spelen. Als je dit spel op de bus zal spelen, dan is de kans groot dat je jouw halte over het hoofd ziet.

  Civilization 6 Switch Review

  Verdwaal in de opties

  Er zijn honderden opties en Civilization 6 is vrij lastig om in te stappen. Voordat je ook maar een beetje een idee hebt wat je nu eigenlijk aan het doen bent, heb je al een bijna een anderhalf tot twee uur durende tutorial achter de rug. In die tutorial krijg je de basis te horen, maar zelfs daarna ben je nog niet klaar voor het echte grote werk. Wanneer je namelijk per direct aan het spel begin dan zul je helemaal niet voorbereid zijn op de grote hoeveelheid opties die er zijn en het is dan ook niet gek als je helemaal onder de voet wordt gelopen door barbaren omdat je helemaal geen idee hebt wat je nu eigenlijk doet.

  Toch is Civilization 6 een verslavend spel omdat je telkens weer nieuwe dingen blijft ontdekken en er een hele tactische kant aan zit. Dit verslavende heeft Civilization op de PC al voor duizenden gamers bewezen en op de Nintendo Switch zal dit niet anders zijn. Uiteindelijk blijft het namelijk tof om je eigen rijk op te bouwen, relaties met buren te onderhouden en uiteindelijk een proberen om als iedereen je vertrouwd ze alsnog met een enorm leger onder de voet te kunnen lopen. En zelfs als je voorstander bent van eendjes voeren, in plaats van het voeren oorlog, zijn er nog tal van andere manieren om een overwinning binnen te halen. Door de beste cultuur te hebben, de meest religie te verspreiden, in te zetten op wetenschap of gewoon veel punten te scoren kom je ook ver.

  Civilization 6 Switch Review

  Prima console-versie

  Uiteindelijk zijn er een heleboel manieren om de gameplay naar je hand te zetten. En laten we eerlijk zijn, die gameplay doet eigenlijk helemaal niet onder aan de PC-versies. Waar het vaak gedoemd voelt om dit soort spellen met een controller te moeten spelen in plaats met de vrijheid van je muis (neem bijvoorbeeld The Sims 4 dat op PC prima kan, maar toch minder vlot op een console bestuurd), komt Civilization 6 er eigenlijk prima mee weg. Soms is wat stroef om via je Joy Cons een heel groot menu door te moeten scrollen, maar uiteindelijk went dit wel. Mocht je het echt niks vinden dan kun je het spel nog altijd undocked spelen en gewoon het touchscreen gebruiken om je mannen te commanderen.

  Maar maakt het voor de ervaring dan echt niet uit of je de PC-versie of de Switch versie uiteindelijk speelt? Jawel. Want hoewel de vertaling naar de Switch redelijk vlekkeloos is verlopen, voelt de Civilization 6 Switch niet als de meest complete versie van de game aan. Je kunt het spel co-op en multiplayer spelen mits iedere speler een exemplaar van het spel en een eigen Nintendo Switch heeft. Daarentegen zijn de mogelijkheden om dit uit te proberen bijzonder beperkt omdat je ook nog eens enkel lokaal op hetzelfde draadloze netwerk verbonden moet zijn. Er is verder geen Hot-Set-optie mogelijk (een stand waarbij je via dezelfde console om de beurt de controllers doorgeeft) wat best een gemiste kans is.

  Civilization 6 Switch Review

  Heel veel spelopties

  Maar als je alleen speelt is er in ieder geval voldoende om te verkennen. Niet alleen kun je gewoon direct in een urendurend spel stappen waarbij je tal van instellingen naar je eigen hand kunt zetten (je leider, de moeilijkheidsgraad, de grote van de map, welk tijdperk je start, wat de overwinningsvoorwaarden zijn etcetera) maar ook kun je ervoor kiezen om tal van scenario's te spelen. Zo kun je op pad met Alexander de Grote of kun je bijvoorbeeld proberen om Polen te beschermen tegen indringers. Ook start je standaard met onder andere de Australia, Poland, Persia en Macedon downloadbare content.

  Alhoewel er honderden opties zijn en uren gameplay al in de game zit, blijft Civilization 6 Switch wel nog veel downloadbare content van de PC-versie missen. Dit is voornamelijk jammer voor mensen die de console versie zullen aanschaffen om naast de PC-versie te spelen. De vraag is of downloadbare content zoals Rise and Fall later wordt toegevoegd. Vooralsnog is dit de uitgeklede Civilization 6.

  Civilization 6 Switch Review

  Civilization 6 Switch Review - Uitgekleed maar gaaf

  Uiteindelijk is Civilization 6 Switch een gaaf spel dat niet veel onder doet aan de PC-versie. De besturing is eigenlijk prima vertaald naar een console-game en met gemak stop je uren in dit spel. Als je daarentegen de PC-versie ooit al hebt gespeeld dan is dit toch een stap terug. Niet alleen is er geen online multiplayer, ook mist het spel andere content die wel voor de PC-versie beschikbaar is. Desalniettemin, die heb je niet per se nodig. De draagbare versie geeft je een toffe en tactische singleplayer ervaring.

  8

  De plus- en minpunten

  • Veel wereldleiders
  • Goed naar een console vertaald
  • Uren aan gameplay
  • Erg verslavend
  • Vraagt de nodige tactiek
  • Draagbare versie van een goed spel
  • Mist online multiplayer
  • Geen HotSeat-functies
  • Uitgeklede variant van PC-versie

  Sid Meier's Civilization VI

  Verkijgbaar vanaf 16 november 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.