Captain Toad Treasure Tracker DLC Review - Speciaal boek

  Wat kun je verwachten voor zes euro? Niet veel zou je denken. Nintendo bewijst hoe je voor zo’n laag bedrag GIGANTISCH veel plezier kunt hebben. Voor 5,99 euro staat er namelijk downloadbare content in de eShop voor Captain Toad Treasure Tracker. 'Speciaal boek' klinkt iets te saai voor een avontuur dat duidelijk meer dan speciaal is.

  In 2015 verscheen Captain Toad voor de Wii U, je weet wel, die console die veel mensen hebben overgeslagen, maar desondanks een paar leuke pareltjes bevatte. Captain Toad Treasure Tracker was daar één van, waarin spelers in de huid kropen van zowel Toad, alsook de schattige roze Toadette. Dat dit avontuur nog steeds niet achterhaald is bewees de Switch vorig jaar, toen de lieve puzzelgame ook daarop verscheen.

  Wat de game biedt zijn korte levels die niet veel van je tijd in beslag nemen, dat is tenminste als je snel puzzelt en door de game rent. De game is eigenlijk een stuk minder oppervlakkig dan je zou denken, want in alle levels kunnen meerdere diamanten worden verzameld, is er minimaal één extra uitdaging te voltooien (zoals bijvoorbeeld nooit geraakt worden) én is er een meerwaarde door het gebruik van Amiibo. Na het uitspelen van de campaign op de Wii U dacht je eigenlijk meer één ding: “Ik wil meer!”

  Captain Toad Treasure Tracker DLC

  Écht co-op

  Die optie is nu dankzij Speciaal boek mogelijk en het geweldige nieuws is dat je de downloadbare content met twee spelers kunt spelen. De een kruipt in de huid van Toad, terwijl de tweede speler de dappere schoenen aandoet van Toadette. Qua schattigheid komt het ongekend dicht in de buurt van de puzzelgame Ilomilo en dat is alleen maar een compliment. Voor de mensen die de DLC niet (meteen) aanschaffen is er ook goed nieuws, want middels een update kan de gehele campaign met twee mensen gespeeld worden. Dat is nog eens klasse van Nintendo!

  Het mooie is dat de co-op dit keer ook écht co-op is. Als tweede speler ben je niet een wormvormig aanhangsel zoals in Super Mario Odyssey het geval was of bijvoorbeeld in Kirby Star Allies. Dit keer is de co-op een volwaardige co-op, precies zoals je wilt zien: samen kun je continu spelen en zijn de rollen gelijk verdeeld. Het enige wat af en toe een klein beetje roet in het eten gooit is de camera, omdat je niet met zijn tweeën tegelijk moet willen draaien. Al snel zul je merken dat communicatie de sleutel tot succes is en voor je het weet ben je met zijn tweeën met een glimlach van oor tot oor levels aan het doorlopen en puzzels aan het kraken. Ja ja, zet die hersenen aan het werk!

  Captain Toad Treasure Tracker DLC

  Samen sta je sterker

  Speciaal boek heeft 18 levels en een paar daarvan zijn moeilijker dan de hoofdgame, wat een aangename verrassing is. Immers schreven we in onze review dat de game af en toe te makkelijk was. Daar hoef je bij de downloadbare content niet bang voor te zijn, er is zelfs één level waar je misschien langer dan een paar minuten stil staat. Tof toch? En dan komt de co-op super gelegen, want twee paar ogen zien meer dan één!

  Natuurlijk kun je de DLC ook alleen spelen, maar ons advies is dit vooral lekker op de bank met zijn tweetjes te doen. Helaas ontbreekt online co-op, maar op de bank gamen is ook leuk. Samen puzzelen is een stuk gezelliger én biedt bij sommige levels ook uitkomst. Want zo zijn er levels waarbij je kroontjes moet verzamelen in een bepaalde tijd. Als je niet op tijd zo’n kroontje pakt, ben je de pisang en kun je alles opnieuw doen. Stel dat je vijf kroontjes achter elkaar moet verzamelen, sta je samen een stuk sterker én samen zie je ook sneller waar eventuele diamanten zich bevinden. Die blauwe bollen heb je namelijk nodig om volgende pagina's in het boek vrij te spelen. Zeker voor de eindbaas heb je flink wat diamanten nodig.

  Met de moeilijkheidsgraad zit het dus wel snor. Hetzelfde geldt voor de afwisseling van de gameplay. De game biedt alles wat de hoofdgame aanbiedt én meer. Zo dwaal je rond in omgevingen met Boo’s, heb je een on-rails stukje –net als de hoofdgame- in een mijnkarretje, moet je wat grotere vijanden verslaan enzovoorts. Je zult je ogen uitkijken hoeveel je herkent én hoeveel nieuwe kleine dingen je zult spotten. In de levels zitten nog posters om te verzamelen en net als in de hoofdgame kun je extra missies vrijspelen, naast de al bestaande 18 levels. En dan is er ook nog de ondersteuning van Amiibo. Kortom, de DLC biedt genoeg plezier.

  Kritiek?

  Veel minpunten zijn er dan ook niet, naast die camera waar je even aan zult moeten wennen met z’n tweeën. Het enige kleine minpuntje is dat er af en toe een uitleg ontbreekt over de besturing. Zo zijn er levels waar je vuur moet aansteken (wat een keer een extra ‘challenge' is in een level), terwijl nergens duidelijk uitgelegd wordt hoe je het vuur aanmaakt. Bij de besturing in het menu kijken helpt niet. De oplossing is eigenlijk simpel, namelijk alle vijanden in een gebied om zeep helpen. Maar dat moet je net weten of doorhebben.

  Captain Toad Treasure Tracker DLC

  Captain Toad Treasure Tracker DLC Review - Een warm bad

  Voor de rest voelt de DLC aan als een warm bad waar je niet meer uit wilt komen. De DLC is schattig, uitdagend, vindingrijk en alle levels zien er ook nog eens fantastisch uit. Net als bij de hoofdgame kun je weer eens je Amiibo afstoffen voor nog meer plezier, al biedt de DLC je zonder die poppetjes ook al genoeg opties aan. Het is te hopen dat Nintendo nog meer van deze levels uitbrengt, want wat ons betreft mag dit nog veeeeeeeeeeeeeel vaker gebeuren. Een prijs-kwaliteitverhouding die een tien verdient. Alleen door een paar kleine gebreken is het cijfer ietsje, maar dan ook echt maar ietsje lager. Nintendo verdient niets anders dan lof voor deze DLC.

  9.5

  De plus- en minpunten

  • Zeer goede prijskwaliteit-verhouding
  • Co-op (helaas niet online)
  • Uitdagende levels
  • Sommige dingen onduidelijk (zoals vuur aanmaken)
  • Camera niet altijd fijn met 2 man

  Captain Toad: Treasure Tracker

  Verkijgbaar vanaf 2 january 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.