Bordspel: Ben ik Napoleon? Review

Review
zondag, 16 januari 2011 om 17:00
xgn google image
Hoeveel woorden, filmtitels of personen kunnen jij en je team raden in 90 seconden? Dat is de grote vraag die centraal staat in het spel Ben ik Napoleon?
Eerder al kwamen we met de recensie van het bordspel 30 Seconds waarin raden het essentiële werkwoord was. Dat geldt ook voor Ben ik Napoleon? Alleen dit spel heeft een stoere elektronische woordgenerator. Zet jij die maar eens op je hoofd!
Ben ik Napoleon?
Type: bordspel
Aantal spelers: 4-16 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Duur: ca. 45 min.
Uitgever: Jumbo
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 25,-
Woordgenerator activeren en teams maken
Ben ik Napoleon? wordt dus geleverd met een elektronische woordgenerator, ook wel de Guesmo genoemd. Voordat je begint met spelen, moet je er eerst even batterijen in doen, maar dit kan iedereen. Het mooie aan de Guesmo is dat deze zichzelf uitschakelt als deze drie minuten niet gebruikt worden, dus heel snel zullen de batterijen niet leeg raken.
Het tweede wat je moet doen, voordat je kunt beginnen, is het maken van teams. Dit bordspel kun je spelen met maximaal 16 spelers en je hebt minimaal vier mensen nodig. De teams zelf bestaan uit twee tot vier spelers. De bedoeling is dan dat iemand de Guesmo op zijn of haar hoofd zet en dan is het de Guesmo aanzetten en raden wat je bent.
Twee mogelijkheden om te spelen
Nu zijn er twee mogelijkheden en hier is waar het speelbord om de hoek komt. Voordat je de Guesmo aandoet, moet er namelijk eerst een teamgenoot aan de draaipijl draaien van het speelbord. Deze kan stoppen op 'Alles mag' of 'Eén woord'. Bij Alles mag mogen de teamleden met zoveel mogelijk woorden van alles roepen, zingen, gebaren om degene die aan de beurt is te helpen raden wat op het display (op diegene z'n hoofd!) staat. De andere variant, Eén woord, is een stuk lastiger. Hier mag namelijk maar één speler uit het team raden en hij mag maar één woord geven als hint. Verder mag diegene je alleen maar op weg helpen door te gebaren of mimiek te gebruiken.
De regels
Welke ronde je ook speelt, uiteraard zijn er wel regels aan gebonden en mag je dus niet alles doen. Zo mag je niet een woord of gedeelte van het woord dat op het display staat noemen, een woord vervoegen of in het enkelvoud of meervoud noemen. Je mag niet een woord omzetten in een afkorting, in initialen of een woord spellen. En je mag, logischerwijs, niet meerdere woorden noemen, als er met de pijl gedraaid is en deze blijft steken op 'Eén woord'.
Wat wel mag is een van de hoeken op het speelbord aanwijzen, op elke hoek staat namelijk een hint: bekende personen, dieren, films en dingen. Verder mag je zingen en zoveel geluiden maken als je maar wilt en tot slot mag je rijmwoorden noemen.
Te makkelijk
Er zijn dus tig mogelijkheden en dat is dan ook meteen een valkuil van het spel. Elke ronde heb je 90 seconden de tijd om te raden wat op je hoofd staat, op de Guesmo dus. Helaas wijst de praktijk uit dat het veel te makkelijk is. Ongeacht of je nou alles mag roepen of niet, je zult merken dat je team dusdanig snel in staat is om jou hints te geven, dat jij binnen no time weet wat jij bent. En dat is jammer. Het spel kent wel variaties en het handigste is dan ook, om die maar meteen te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld de hoeken van het bord niet. Want het is te simpel als jij al weet of je een bekend persoon bent, een dier, een film of een ding. Haal deze optie weg en het wordt ietsje lastiger.
Maar dan nog weet je binnen 90 seconden het antwoord wel. Het is dan ook jammer dat de ronde voorbij is en het volgende team aan de beurt is. Om verder te komen op het speelbord, zou het handiger zijn als er in de 90 seconden meerdere opties geraden zouden mogen worden. Dit is vergelijkbaar met 30 Seconds, maar het maakt het wel uitdagender. Eén keer per ronde iets raden schiet niet op en neemt dus de uitdaging weg. Tenzij je met kleine kinderen speelt, is ons advies dan ook, druk door op de Guesmo zodra je het antwoord weet en ga naar de volgende optie. Eens zien hoeveel jouw team kan raden in 90 seconden.
Guesmo is niet goed leesbaar
Wat wel goed is aan het bordspel, zijn de opties om te raden wat je bent. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat jij Johnny Depp bent, Death Wish, een kroonluchter, een ruitenwisser of Jude Law. De Guesmo werkt hierbij vlekkeloos, na 90 seconden houdt die gewoon op en het rode LED-lichtje gaat zelfs branden met geluid erbij als je nog maar 15 seconden hebt. Dit is goed geregeld. Het enige grote nadeel is dat de woorden die op de Guesmo verschijnen erg slecht leesbaar zijn en dat is dan ook frustrerend. Op afstand bekijken wat er op de Guesmo staat wil niet, dus je zult al snel dichterbij moeten komen. Jammer dat het zo moet, maar het is niet anders. Want zonder de Guesmo te lezen, kunnen er geen tips gegeven worden.
Niet helemaal geslaagd
Al met al ziet Ben ik Napoleon? er dus leuker uit dan het daadwerkelijk is. Het spel geeft zoveel opties in de handleiding om te mogen raden dat er uiteindelijk bijna niets meer te raden valt. Binnen 90 seconden weet je al lang wat je bent. Daarnaast is het jammer dat je maar één keer per ronde wat mag raden en dat de elektronische woordgenerator niet duidelijk leesbaar is. Wil je toch wat leuks halen uit Ben ik Napoleon? Zorg dan dat je direct wat spelregels skipt, desnoods je eigen samenstelt. Dat is de enige manier om uitdaging te hebben en er nog wat leuks uit te halen.
Pluspunten:
+ leuke opties om te raden
+ met veel mensen te spelen
Minpunten:
- te makkelijk
- maar één ding per ronde raden
- elektronische woordgenerator niet goed leesbaar
Cijfer: 6

Populair Nieuws