Foto: Alcon Entertainment

De originele Blade Runner (1982) wordt tegenwoordig gezien als een klassieker. Toch is dit niet altijd het geval geweest, aangezien de film het niet enorm goed deed toen hij op het grote scherm verscheen. Door de jaren heen kreeg Blade Runner de herkenning die hij verdiende. Nu, ongeveer vijfendertigjaar later, brengt regisseur Denis Villeneuve ons het vervolg: Blade Runner 2049.

Blade Runner 2049 Review

De moderne Blade Runner

Ryan Gosling stapt in de rol van agent K, een Blade Runner met de taak om oude 'Replicants' te elimineren. Meteen aan het begin van Blade Runner 2049 komen we achter een aantal verrassingen wat betreft zijn personage. Dit geeft agent K meteen een interessante invalshoek waar de film zich op kan focussen.

Na het elimineren van een oude replicant worden onverwachten ontdekkingen gedaan. Dit mysterie leidt naar de terugkeer van voormalige Blade Runner Deckard (Harrison Ford). Deckard is na de gebeurtenissen uit de originele Blade Runner ondergedoken en heeft een hoop meegemaakt.

Een nieuwe en oude generatie

Zowel Ryan Gosling als Harrison Ford weten een diepe impressie achter te laten met hun ingetogen acteerwerk. Blade Runner 2049 zet Goslings agent K centraal. De ontdekkingen die agent K doet en zijn persoonlijke conflicten maken zijn personage humaan. Agent K is een waardige vervanger voor het hoofdpersonage uit het origineel, Deckard.

Over Deckard gesproken, Harrison Ford toont ons dat hij maar al te graag in de schoenen stapt van zijn oude personages en deze rollen wederom eer weet aan te doen. Eerst keerde de acteur terug als Han Solo, nu in de rol van Deckard en binnenkort voor de vijfde keer als Indiana Jones.

De film blijft trouw aan de originele Blade Runner en bevat een mysterieuze sfeer. Blade Runner 2049 is soms wat langdradig, maar dit lag in de lijn ter verwachting met zo'n lange speelduur. Desondanks weten de uitgediepte personages en het interessante verhaal je volledig in de greep van de film te houden.

Blade Runner 2049 Review

Nederlands trots

De originele Blade Runner bevatte Nederlandse acteur Rutger Hauer in de rol van Roy Batty. Deze traditie wordt hervat, aangezien Blade Runner 2049 een actrice van eigen bodem bevat: Sylvia Hoeks. Haar personage krijgt een prominante rol, voornamelijk in de tweede helft van de film.

Sylvia Hoeks speelt een dienaar van Wallace (Jared Leto). Om even kort over Jared Leto door te gaan: Leto verschijnt maar in een handvol scènes en moet de grote 'vijand' voorstellen, maar laat geen diepe indruk achter. Zijn personage Wallace krijgt ook geen mooie afronding, waardoor je achterblijft met de vraag wat zijn personage toevoegde aan de film. Iets wat zonde is voor de Oscarwinnaar.

Gelukkig doet Hoeks het beter. Haar personage, genaamd Luv, is een dienaar van Wallace en maakt ook de handen vuil. Luv begint kalm, maar gooit in de tweede helft de remmen los. Luv is meedogenloos, krachtig en maakt de meeste indruk in de actiescènes.

Tijdens een interview met Sylvia Hoeks kwamen wij erachter dat de actrice zeven kilo aan spieren moest aankomen voor haar rol in Blade Runner 2049. Na het zien van de film en haar personage is te begrijpen waarom. Ondanks de zachtaardige naam is Luv een sterke vrouw die absoluut niet met zich laat sollen. Sylvia, je hebt jezelf overtroffen!

Blade Runner 2049 Review

Een kunstwerk

Waar Blade Runner 2049 ongetwijfeld zijn grootste kracht uithaalt zijn de visuele effecten en het camerawerk. Cameraman Roger Deakins (Skyfall, Prisoners) trakteert ons op beelden die een lust zijn voor het oog. Shots zoals het plaatje hierboven laten perfect zien hoe prachtig de wereld is vormgegeven. Sommige beelden zijn zo verbluffend dat je ze als kunstwerk aan je muur kunt hangen.

De visuele effecten zijn uiteraard van topkwaliteit, wat tegenwoordig ook de standaard hoort te zijn. De wereld van Blade Runner wordt uitgediept en hetzelfde sfeertje wordt neergezet als in het origineel. Hoge gebouwen en het welbekende Coca Cola reclamebord (gezien in de originele Blade Runner) keren allemaal terug om de wereld zo authentiek mogelijk te laten lijken.

Blade Runner 2049 Review

Blade Runner 2049 Review - Het wachten meer dan waard

Blade Runner 2049 doet het origineel dan ook eer aan. Een uitkomst waar we maar al te blij over zijn. Blade Runner 2049 bevat enkele actiescènes, maar legt hier nooit de focus op. Ga niet de bijna drie uur durende film in denkend dat je een actiespektakel krijgt voorgeschoteld, want dit is niet het geval!

Blade Runner 2049 gaat aan de haal met dezelfde diepzinnige thema's uit het origineel.
Wat maakt ons menselijk? Wat is ons doel in het leven? Blade Runner 2049 probeert deze vraagstukken op een filosofische manier te beantwoorden en zet daarmee een waardig vervolg neer op een geliefde cultklassieker.