5. Donnie Darko (2001)

We trappen de lijst van filmklassiekers die het niet goed deden af met Donnie Darko. Een film die één maand na de 11 september aanslagen op de Twin Towers uitkwam. Er wordt hierdoor veel gespeculeerd of de film beter had gescoord met een andere releasedatum.

Uiteindelijk kreeg Donnie Darko een gelimiteerde release in Amerika op 26 oktober 2001. Een internationale release voor elkaar krijgen bleek echter een hele klus, en Donnie Darko kwam bijna alleen uit op tv. Het was regisseur Christopher Nolan (The Dark Knight trilogie, Dunkirk) die met zijn invloed de studio wist over te halen om Donnie Darko toch op het grote scherm te laten verschijnen.

Tegenwoordig wordt Donnie Darko gezien als een cultklassieker en de film heeft een grote fanbase. Donnie Darko kreeg in 2005 een speciale Director's Cut op DVD en later ook op Blu-ray. Vanwege de populariteit die de film door de jaren heen wist te ontvangen, kwam in 2009 het vervolg, S. Donnie Darko uit. Dit vervolg focust zich op het zusje van Donnie, genaamd Samantha.

Donnie Darko was geen hit op het grote scherm, maar wist wel zijn impact achter te laten bij de mensen thuis.

4. The Wizard of Oz (1939)

Misschien wel één van de meest bekende filmklassiekers die er bestaat. The Wizard of Oz wordt geprezen door jong en oud en vertoond van generatie op generatie. Het is daarom moeilijk te bedenken dat, ondanks de hoeveelheid lof die de film kreeg, The Wizard of Oz geen succes was in 1939.

The Wizard of Oz werd uitgegeven door MGM Studios (Metro-Goldwyn-Mayer) met een budget van ongeveer 2.8 miljoen dollar. Dit maakte de film de duurste productie die MGM tot die tijd had gefinancierd. The Wizard of Oz zorgde er uiteindelijk voor dat MGM meer dan 1 miljoen dollar in het rood kwam te staan! Pas jaren later, toen de film meerdere malen opnieuw werd vertoond in de bioscopen, wist MGM winst te maken met The Wizard of Oz.

Vanwege het 75-jarige bestaan van de film werd The Wizard of Oz in 2013 opnieuw in de bioscopen gedraaid, ditmaal in 3D. Deze 3D versie is nu ook verkrijgbaar voor thuis op de bank. The Wizard of Oz mocht het tijdens de originele release niet goed hebben gedaan, maar tegenwoordig is de film een definitieve klassieker!

3. Fight Club (1999)

We beginnen deze top drie met een filmklassieker die zijn bekendheid over de jaren moest verdienen, namelijk Fight Club. De film werd tijdens de release niet enorm goed ontvangen en wist ook geen grote indruk achter te laten bij de studio.

Fight Club wist meer geld op te halen dan zijn budget, maar de studio die verantwoordelijk was voor de financiën (20th Century Fox) waren niet tevreden met het uiteindelijke resultaat. Er was ook een hoop frictie tussen de regisseur van de film, David Fincher, en de studio. Zo zou de studio de trailers van Fight Club zo hebben gemonteerd dat de context van de film verloren gaat, aldus regisseur Fincher.

Fight Club bracht ook enige controverse met zich mee, met betrekking tot de grote hoeveelheid geweld. Dit zorgde ervoor dat de recensies van de film enorm variërend waren. Alles bij elkaar maakte Fight Club één van de meest besproken films van het jaar.

Vandaag de dag is Fight Club een cultklassieker en is veel negativiteit omgeslagen naar positiviteit. Zo wordt de film nu geprezen om de diepe thema's en het acteerwerk van Brad Pitt & Edward Norton.

2. The Shawshank Redemption (1994)

Een filmklassieker die door velen wordt gezien als één van de beste films ooit gemaakt. The Shawshank Redemption is op dit moment met een 9.3 de best beoordeelde film op IMDb. Hoe kan het zijn dat The Shawshank Redemption het tijdens de release in 1994 niet zo goed deed?

Dit komt voornamelijk door hevige competitie van andere sterke films (die ook worden gezien als klassiekers). Denk aan Forrest Gump en Pulp Fiction. Het was Forrest Gump die er met de Oscar voor beste film vandoor ging, wat veel discussie losmaakte onder filmfanaten. Want ook Pulp Fiction & The Shawshank Redemption waren genomineerd voor beste film, wat de vraag met zich meebrengt: was Forrest Gump wel de rechtvaardige winnaar van de Oscar voor beste film?

Dat The Shawshank Redemption het niet goed deed tijdens de release is nu niet meer te zien. De film is (bijna) elk jaar te aanschouwen op tv en wordt tevens gezien als één van de beste Stephen King adaptaties.

1. Blade Runner (1982)

We sluiten de lijst van filmklassiekers die het niet goed deden af met Blade Runner. Deze sci-fi film, geregisseerd door Ridley Scott, was enorm invloedrijk binnen het genre. Blade Runner is een inspiratie geweest voor velen, waaronder bekende series als Battlestar Galactica & Ghost in the Shell. Toch wist de film tijdens de release niet enorm goed te scoren.

Blade Runner wist geen blockbuster te worden zoals andere bekende titels als Star Wars. Hiernaast werd de film tijdens de release bekritiseerd voor de trage opbouw en de complexe thema's. Deze minpunten zijn nu omgetoverd naar pluspunten en de diepe thema's, zoals wat maakt iemand menselijk en wat is het doel van het leven, worden nu geprezen.

Blade Runner wordt gezien als één van de beste science fiction films ooit gemaakt. Regisseur Ridley Scott heeft keer op keer geprobeerd om aanpassingen te maken aan Blade Runner. Zo bestaan er ongeveer zeven verschillende versies van de film, waaronder een Amerikaanse Cut, Internationale Cut & een Director's Cut.

In 2007 kwam Ridley Scott met de versie waar hij complete vrijheid in had en honderd procent achterstaat: Blade Runner - The Final Cut. Deze Final Cut is de definitieve versie om te zien, aldus Ridley Scott. Na de release wist Blade Runner door de jaren heen wel succes te maken, genoeg om een vervolg werkelijkheid te zien worden. Dit vervolg, genaamd Blade Runner 2049, draait vanaf 5 oktober in de bioscoop!

Welke filmklassiekers missen jullie?

Dit waren vijf klassieke films die het niet zo goed deden, maar nu wel in onze gedachten blijven hangen. Zijn jullie tevreden met deze top vijf of zijn wij films vergeten in dit rijtje? Laat het ons weten in de reacties!