FIFA 18 Switch Review - Het debuut op een nieuwe console

  FIFA 18 is uit en wordt door miljoenen spelers omarmd. Nieuw binnen die groep zijn de Nintendo Switch-gebruikers, die dit jaar voor het eerst met de voetbalgame aan de slag kunnen gaan op de nieuwe console. Of ook deze versie van FIFA weet te overtuigen, lees je in de FIFA 18 Switch review.

  Vier hele jaren. Zo lang heeft het geduurd voordat Nintendo weer een FIFA-game heeft mogen omarmen op een van haar platformen. Na FIFA 13 op de Wii U bleef het een tijdje erg stil aan de kant van uitgever Electronic Arts, maar met FIFA 18 voor de Nintendo Switch is de serie terug van weggeweest.

  In die paar jaar is de serie natuurlijk enorm geëvolueerd en veranderd, mede met de concurrentie van Pro Evolution Soccer; de voetbalserie van ontwikkelaar en uitgever Konami. Jaar op jaar gaat de strijd onverminderd door, al gaat de overwinning steevast naar Electronic Arts toe met haar FIFA-games.

  Daaruit blijkt dat de gameplay van FIFA de voorkeur geniet boven de rivaal PES. FIFA heeft meer licenties, maar de keuze blijft persoonlijk voor welke footie mensen gaan.

  fifa 18 switch review

  Sleutelen aan de formule

  Voor gamers met een Switch is die keuze iets makkelijker, aangezien enkel FIFA 18 op de console van Nintendo verschijnt. Toch mogen deze mensen ook blij zijn met alles dat deze footie te bieden heeft, want FIFA 18 is op verschillende fronten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.

  Zo is er meer aandacht besteed aan de karakeristieken van spelers, zodat kleine, behendige spelers veel sneller hun bewegingne kunnen maken, terwijl grotere spelers sneller zijn op het veld en sterker in de duels. De skills van een speler hebben meer dan ooit invloed op de speelstijl, dus hou daar rekening mee!

  Maar ook het verdedigen is een stukje moeilijker gemaakt, zodat er in een wedstrijd meer goals vallen. Een bewuste keuze van EA om de gameplay wat actievoller te maken. Het zijn dit soort subtiele maar merkbare verschillen die laten zien dat FIFA 18 weer een verbetering is tegenover het vorige deel. Maar hoe zit het dan met de Switchverise tegenover bijvoorbeeld de PlayStation 4 en Xbox One? Ook hier zijn enkele verschillen op te merken.

  fifa 18 switch review

  Nodige concessies op grafisch gebied

  Want zowel op grafisch gebied als op het gebied van content zijn er offers gemaakt om de game naar de Switch te kunnen brengen. Om meteen met de deur in huis te vallen; nee, FIFA 18 voor de Switch ziet er niet zo mooi uit als op de krachtigere consoles. Enkele grafische elementen zijn wat versimpeld om het geheel speelbaar te krijgen op de hybride console.

  Zo mist de toevoeging van het dynamische publiek in zijn geheel in de Switchversie en zien ook spelers er minder gedetailleerd uit. Voor de versie met de meest realistische beeldbeleving moet je ergens anders zoeken. Maar om te zeggen dat FIFA 18 voor de Switch er niet goed uitziet, is ook weer iets teveel van het goede. De game balanceert perfect tussen de kwaliteit op de vorige generatie consoles en diens grotere broers.

  Hoewel dat op een groot televisiescherm een minder indrukwekkend beeld oplevert, ziet FIFA 18 er in handheld-modus prima uit en zal niemand zich storen aan de kleine sprong terug wat betreft graphics. En dat heeft waarschijnlijk deels te maken met de manier waarop de game verder draait, want dat is enorm soepel. Te allen tijde houdt de game een stabiele 60 frames per seconde aan, waardoor actie vloeiend in beeld wordt gebracht.

  fifa 18 switch review

  Een geschikte speelstijl voor iedere speler

  EA is hier duidelijk voor prestatie boven presentatie gegaan, iets dat het eindproduct zeker goed doet. In de kern voelt FIFA 18 voor de Switch als een waardig lid van de familie, waarbij het portable-gedeelte van de game nog wel zijn grootste verkooppunt is. Je kunt met de Switch onderweg rustig verder spelen, zowel in je eentje als met vrienden.

  Er is namelijk, net als in bijvoorbeeld Mario Kart 8 Deluxe en Pokkén Tournament DX, ondersteuning voor het spelen met een losse Joy-con per speler, waarbij je met maximaal vier spelers lokaal op een Switch kunt spelen. Het spel wordt hierdoor wel een stuk versimpeld, maar het blijft tof dat de Switch te allen tijde twee controllers beschikbaar heeft om met elkaar te kunnen gamen. Hoe tof is het gegeven dat er nu ook van FIFA 18 genoten kan worden tijdens een lange treinreis of op vakantie.

  En die multiplayer wordt goed ondersteund. Je kunt losse wedstrijden met of tegen elkaar spelen, je hebt de mogelijkheid om maximaal acht Switches lokaal aan elkaar te verbinden en ook toernooien zijn beschikbaar in de Switchversie. Doordat de game op zoveel manieren gespeeld kan worden met anderen wordt FIFA 18 voor de Switch door EA de “meest sociale versie van FIFA 18 op de markt” genoemd.

  fifa 18 switch review

  Niet zo compleet als op andere platformen

  Samen gamen is met FIFA 18 voor de Switch dus geen probleem, maar ook voor de singleplayerfanaten is er genoeg materiaal waar zij mee aan de slag kunnen. Zo is de carrièremodus aanwezig, waarin je met een gekozen speler in de competitie aan de slag kunt gaan, maar kun je ook als manager aan de slag om kampioen te worden.

  Toch is het totaalplaatje niet helemaal compleet en dat komt door een paar factoren. Eentje daarvan is dat de game simpelweg enkele modi mist die wel in andere versies terug te vinden zijn. Allereerst moeten Switcheigenaren het doen zonder de vorig jaar geïntroduceerd Journey-modus; een verhalend singleplayeravontuur waarin je als Alex Hunter naam probeert te maken in het betaalde voetbal.

  Waarom je het precies zonder The Journey moet doen is niet duidelijk, maar waarschijnlijk ligt de reden bij het feit dat FIFA 18 voor de Switch niet is ontwikkeld op de Frostbite-engine; de engine waar de PlayStation 4 en Xbox One-versies wel op draaien.

  fifa 18 switch review

  Enkele online limitaties

  Daarnaast is FIFA Ultimate Team, ondanks het debuut van de modus op een Nintendo apparaat, lang niet zo uitgebreid op de Nintendo Switch. Zo mist er de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de nieuw geïntroduceerde Squad Battles, alsmede de Weekend League. Zeker zonde, gezien FIFA 18 voor de Switch moet laten zien dat ook Nintendo-gebruikers een volwaardige voetbalsim tot hun beschikking hebben.

  Daarbij is er nog een struikelblok te noemen en dat is de online ondersteuning voor de game. Die is namelijk, zeker als je kijkt naar de mogelijkheden bij de concurrentie, erg gelimiteerd. Of storend kan er beter gezegd worden. Zo dien je te allen tijde online te zijn om Ultimate Team te spelen, ook al speel je een singleplayerseizoen met jouw eigen gevormde team.

  Verder is het niet mogelijk om online met een vriend te verbinden en samen een potje FIFA te spelen. Online spelen is mogelijk, maar dan enkel tegen vreemden. De reden hiervan ligt hoogstwaarschijnlijk aan het gebrek aan mogelijkheden binnen het ecosysteem van de Switch, gezien online-party’s ook enkel werken in combinatie met een smartphone applicatie.

  fifa 18 switch review

  FIFA 18 Switch Review - Niet geheel perfect

  Hoewel FIFA 18 voor de Switch in grote lijnen dus een leuke voetbalervaring weet te bieden voor eigenaren van de hybride console, weet de game niet te imponeren tegenover de versies op andere consoles. Het geheel ontbreken van sommige modi en de gebrekkige online-ondersteuning laten toch een rare nasmaak achter.

  Ben je een speler die vooral lokaal met vrienden aan de slag wil gaan met vrienden, dan is FIFA 18 welllicht een goede optie op aan te schaffen. En ook voor gamers die enkel een Switch thuis hebben staan, zal FIFA 18 zeker plezier gaan opleveren. Maar onder de streep blijft FIFA 18 voor de Switch toch achter op alle pracht en praal die de andere versies weten voor te schotelen.

  7.0

  De plus- en minpunten

  • Meest complete portable FIFA ooit
  • Voor het eerst Ultimate Team op een Nintendo console
  • De game draait uiterst soepel
  • Grafisch niet indrukwekkend
  • Niet zo uitgebreid als andere versies
  • Online mogelijkheden beperkt

  FIFA 18

  Verkijgbaar vanaf 29 september 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.