ASUS ROG Strix Hero II Review - De meester van de RGB

  Een trend die steeds verder oplaait in de wereld van de gaming computers, is het gebruik van RGB-verlichting. Ook ASUS doet vrolijk mee en pimpt haar ROG-laptops met genoeg verlichting voor een mini-disco. De ASUS ROG Strix Hero II is daar een goed voorbeeld van, maar de review laat ook zien dat deze laptop prima meedraait met de rest.

  Laptops kunnen per doelgroep enorm veranderen. Waar de gemiddelde zakenman een compacte en strak ogende laptop meeneemt naar het werk, is een beetje gaming laptop helemaal uitgedost met allerlei toeters en bellen om zoveel mogelijk op te vallen. Opvallende kleuren, vormen of details, niets is te gek.

  In zekere zin kan de ASUS ROG Strix Hero II prima aan dit rijtje toegevoegd worden. Deze 15,6-inch laptop is gemaakt met gamers in het achterhoofd en dat is goed te zien als het apparaat uit de doos gehaald wordt. Naast de naam van de subbrand van ASUS, Republic of Gamers, is er namelijk een flinke hoeveelheid RGB-verlichting te vinden op de draagbare computer.

  ASUS ROG Strix Hero II Review

  Een lichtshow van formaat

  Want naast de gebruikelijke verlichting onder de toetsen van het toetsenbord heeft de Hero II ook een oplichtende strip aan de voorkant en is het logo op de achterkant van het scherm ook volledig opgelicht. Wie er zin in heeft kan tijdens het gamen dus een heuse plaatselijke disco halen. Gelukkig is het geven van een lichtshow niet het enige dat de Hero II goed voor elkaar kan krijgen.

  De vele RGB-lampjes zitten verwerkt in een solide behuizing die is gemaakt van een mix van plastic en aluminium. De laptop voelt degelijk en premium aan, wat binnen de prijsklasse natuurlijk niet geheel onbelangrijk is. De Hero II zit qua aanschafprijs namelijk al snel rond de 1200 euro. In die behuizing zit bovendien een ruime selectie aan poorten, waaronder USB 3.0, USB-C, een HDMI-poort en er is zelfs een mogelijkheid om gebruik te maken van een mini-DisplayPort kabel. Niets te klagen op dit front dus.

  ASUS ROG Strix Hero II Review

  Onder de motorkap prima in orde

  En in grote lijnen kan hetzelfde gezegd worden van de gebruikservaring met de Strix Hero II. Bij het opstarten van de laptop is het 15,6-inch scherm al snel te bewonderen, die dankzij de smalle schermranden aan de boven- en zijkanten zeer fraai oogt. We hebben hier te maken met een 1080p-scherm, mede doordat het gereviewde model van de Strix Hero II een instapmodel is. Het scherm oogt verder wel uitstekend met goede kleurwaarden en een prima helderheid om ook met wat meer zonlicht prima te kunnen werken.

  Dat we hier te maken hebben met een starter uitvoering is ook enigszins terug te zien aan de hardware die in de laptop gestoken zit. De i5-processor die in het apparaat zit is van de de achtste generatie (Coffee Lake) en weet in combinatie met 12GB aan RAM-geheugen flink wat werk te verrichten. Toch is het jammer om te zien dat er hier niet voor een i7 gekozen is, zodat de laptop ietwat meer future proof was geweest.

  Hetzelfde kan gezegd worden over de videokaart. Een GTX 1060 met 3GB videogeheugen is momenteel een solide optie voor de mobiele gamer, maar de vraag is hoe lang zo’n kaart relevant blijft. Games vragen steeds meer geheugen en dan is drie gigabyte toch op het randje. Ondanks dat presteert de Hero II zoals je verwacht van een gaming laptop en kun je alle recente games prima op ultra settings spelen.

  ASUS ROG Strix Hero II Review

  Verrassend goed geluid

  Die games kunnen opgeslagen worden op een van de twee opslagmogelijkheden van de laptop. De 128GB SSD biedt snelle opslag zodat games lekker rap geladen zijn, al had de capaciteit wel iets groter gemogen. 128 gigabyte is met een beetje game vandaag de dag binnen no-time volgegooid en dan moet je terugvallen op de veel tragere 1TB-harde schijf.

  Verpest dat de verdere ervaring tijdens het gamen? Nee, dat dan weer niet. De ervaring tijdens het gamen of andere mediaconsumptie is piekfijn in orde, mede dankzij de verrassend goede speakers die in de Strix Hero II zijn gestopt. Met een prima volume en aanwezige bass klinkt alle actie op je scherm goed en intens.

  Hou er wel rekening mee dat als je rechtshandig bent en een externe muis gebruikt, dat je last kunt gaan krijgen van de warmte-afvoer op de laptop. Alle overtollige warmte wordt namelijk via de rechterkant de laptop uitgeblazen, zo tegen je hand aan. In de winter is dat geen probleem met de lage temperaturen, maar op een warme zomerdag kan het op den duur toch wat storen. Het is een luxeprobleem, maar zeker eentje dat aangekaart mag worden.

  ASUS ROG Strix Hero II Review

  ASUS ROG Strix Hero II Review - Een laptop voor al je multimedia

  Onderaan de streep is de ASUS ROG Strix Hero II een solide gaming laptop die alle belangrijke hokjes zonder al te veel problemen aanvinkt. De gigantische lichtshow op het apparaat zet het schaamrood op de kaken van de concurrentie en dit is zonder twijfel een van de blikvangers van de Hero II. In combinatie met de aanwezige hardware kan de laptop alle games die je opstart zonder problemen draaien, al was er wellicht her en der ruimte voor ietwat indrukwekkendere specificaties.

  Gelukkig werkt alles in het dagelijks gebruik prima en is mediacomsumptie op het apparaat, dankzij de verrassend goede speakers, een genot. Elke game of film klinkt door het aanwezige geluidsprofiel uitstekend. Een paar luxeproblemen zoals een relatief kleine SSD en de ongemakkelijke warmte-afvoer moeten niet vergeten worden, maar het zorgt er niet voor dat je de Hero II met veel plezier kunt gebruiken voor al jouw computerwerk.

  8

  De plus- en minpunten

  • Prima (gaming)prestaties
  • Een uitgebreide selectie poorten
  • Verrassend goed geluid
  • Een RGB-hemel
  • Relatief kleine SSD
  • Warmte-afvoer kan voor ongemak zorgen
  • Webcam ongemakkelijk geplaatst

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.