Asus ROG Zephyrus GM501 Review - Een beest van een laptop

  Ben je op zoek naar een laptop die jou kan voorzien in al jouw gamegerelateerde wensen? Dan kan deze gloednieuwe Asus laptop je wellicht verder helpen. In de Asus ROG Zephyrus GM501 review bespreken wat deze krachtpatser allemaal onder zijn spreekwoordelijke motorkap heeft zitten.

  Laptops heb je in alle soorten en maten. Waar het ene model uitblinkt in batterijduur en hoe licht het apparaatje is, focussen andere modellen zich juist weer op het bieden van zoveel mogelijk kracht in een zo klein mogelijk stukje techniek. Binnen die laatste categorie valt zonder twijfel ook een van de nieuwe laptops van Asus: de Asus ROG Zephyrus GM501.

  De ervaring begint al bij het uitpakken van de laptop. De body van het apparaat is namelijk compleet van aluminium, wat enorm premium aanvoelt. Bij het openklappen van het scherm valt meteen een tweede ding op: de achterkant van de laptop wordt licht opgetild. Dit heeft te maken met de warmte die wordt opgebouwd tijdens gebruik en natuurlijk ergens naartoe moet.

  Het uiterlijk van de Zephyrus oogt enorm futuristisch, iets wat wel vaker gezegd kan worden van gaminglaptops. Maar niet alleen dit hokje kan afgevinkt worden, want een gamingmachine kan natuurlijk niet zonder wat RGB-verlichting. Die kan bij de Asus ROG Zephyrus GM501 teruggevonden worden onder de toetsen van het toetsenbord.

  Asus ROG Zephyrus GM501 review

  Typen onder het genot van een lichtshow

  Deze kan op de laptop zelf ingesteld worden. Zo is het mogelijk om een vaste kleur te selecteren, maar kun je er ook voor kiezen om een heel spectrum van kleuren af te spelen voor wat meer variatie. Functioneel is het niet echt, maar tof is het natuurlijk wel. Zo kun je genieten van een mooie lichtshow tijdens het uittypen van je verslagen of tijdens het spelen van een game met vrienden.

  Dat toetsenbord tikt gelukkig lekker weg, dus ook voor langere studieavonden is de Zephyrus een geschikte werkmachine. Het lichte werk kan de laptop met alle gemak opknappen. Browsen over het internet, werken binnen Microsoft Office, het levert geen problemen op. Maar ook voor de intensievere taken kun je vertrouwen op de laptop van Asus.

  Want de specificaties die op het lijstje van deze krachtpatser staan, liegen er niet om. Zo herbergt de Zephyrus een i7-processor van de achtste en nieuwste generatie (i7-8750H). Dit is een processor met maar liefst acht kernen, wat erop neerkomt dat je werkelijk de moeilijkste taken zonder problemen op het apparaat kunt uitvoeren. Denk aan het spelen van de meest veeleisende games, maar ook het monteren en bewerken van bijvoorbeeld 4K-video’s.

  Asus ROG Zephyrus GM501 review

  Het paradepaardje van de Zephyrus

  Samen met de 16GB aan werkgeheugen is geen klus te moeilijk voor de Zephyrus. Al heb je voor het draaien van al die games natuurlijk ook een minstens net zo krachtige videokaart nodig. De ingebouwde GTX 1070-kaart neemt die klus op zich. Het is een van de topmodellen die NVIDIA momenteel op de markt aanbiedt en dat is terug te zien. Vrijwel alle games draaien zonder problemen op het 1080P-scherm dat is terug te vinden in de Asus ROG Zephyrus.

  Een full HD-scherm op een laptop van dit kaliber? Jazeker en wel met een goede reden. We hebben het hier namelijk over een LCD-scherm met een verversingssnelheid van 144 hertz. Dat houdt in dat het scherm per seconde tot wel 144 beelden kan verwerken, wat resulteert in een retestrakke visuele ervaring.

  En dat scherm komt het meest tot zijn recht bij het spelen het eerdergenoemde medium: games. Zeker bij shooters kan het gebruik van zo’n hoge verversingssnelheid de ervaring naar een hoger niveau tillen. Waar je op de console dikwijls vastzit op 30 frames per seconde met een maximum van 60, kun je op de Zephyrus dus met veel hogere framerates aan de gang.

  Asus ROG Zephyrus GM501 review

  Batterijduur om van te huilen

  Toch blijft het jammer dat de resolutie van het scherm niet wat hoger ligt. Zeker gezien de standaard vandaag de dag steeds meer verschuift naar 4K, loop je met een full HD-scherm op termijn toch een beetje achter de feiten aan. Daarbij is de achilleshiel van de Zephyrus een probleem dat vaker voorkomt bij laptops met dit vermogen: de batterijduur.

  Wanneer de laptop ook maar een beetje aan het werk gezet wordt, moet je blij zijn als je langer dan anderhalf uur kunt werken voordat de accu leeggezogen is. Dat maakt de laptop helaas minder geschikt voor mensen die veel onderweg zijn en mobiel willen werken. Het is bijna verplicht om de oplader te allen tijde bij je te dragen en dan wordt het toch wel wat sjouwwerk.

  Daarbij is een struikelblok voor veel mensen uiteindelijk toch de aanschafsprijs. In de Verenigde Staten ligt de adviesprijs op ongeveer 2100 dollar. Hoewel een Nederlandse prijs op het moment nog niet bekend is, zal die redelijk op een lijn liggen met de prijs die je in Amerika betaalt. Daarmee valt de Zephyrus ver buiten het budget van veel gamers de op zoek zijn naar een nieuwe laptop.

  Asus ROG Zephyrus GM501 review

  Asus ROG Zephyrus GM501 Review - Een dure krachtpatser

  De Asus ROG Zephyrus GM501 is dan ook een mobiele computer voor de echte enthousiastelingen en wellicht voor de professionele gamer die een krachtige PC nodig heeft die veel meegenomen moet worden. Het spelen op evenementen is daar een voorbeeld van. Met de Zephyrus haal je voor die doeleinden een meer dan geschikt apparaat in huis.

  De technische specificaties liegen er namelijk niet om. Een i7-processor van de nieuwste generatie, een GTX 1070-videokaart en 16GB werkgeheugen zorgen ervoor dat je elke klus kunt klaren. Blikvanger blijft toch het scherm op de Zephyrus, dat met een verversingssnelheid van 144 hertz indruk weet te maken. Helaas is de batterijduur van de laptop dramatisch en dat moet zeker meegenomen worden bij zo’n hoge aanschafsprijs. Maar als de aanschafsprijs geen probleem vormt, dan kun je met de Asus ROG Zephyrus GM501 weer flink wat jaren vooruit.

  8

  De plus- en minpunten

  • Solide bouwkwaliteit
  • Snelle processor
  • Krachtige videokaart
  • Een scherm met hoge verversingssnelheid
  • Batterijduur valt tegen
  • Stijl prijskaartje

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.