Apple TV 4K Review - Media consumeren in 4K

  De Apple TV 4K is de vijfde generatie mediabox van Apple en biedt voor het eerst ondersteuning aan 4K-content. Of Apple met de Apple TV 4K de ervaring van het bingewatchen naar nieuwe hoogtes weet te brengen, lees je in de Apple TV 4K review!

  Voor de serie- en filmliefhebbers zijn er momenteel al videodiensten genoeg. HBO pronkt met de serie Game of Thrones, Netflix heeft verschillende Netflix Originals zoals Ozark en zelfs Videoland heeft meerdere eigen series. Genoeg redenen dus om voor een bepaalde dienst te kiezen. Uiteindelijk moet je natuurlijk wel nog over een apparaat beschikken om deze series en films op te bekijken.

  Apple TV 4K Review

  De nieuwste standaard

  Er zijn al een tijdje verschillende mediaboxen om je films en series te bekijken. Ook Apple heeft zo'n apparaat in haar assortiment zitten, maar ondertussen is het al twee jaar geleden dat het bedrijf de laatste variant van de Apple TV uitbracht Tijd voor een nieuwe Apple TV dus en dat doet Apple door de Apple TV 4K uit te brengen. Via de Apple TV 4K bekijk je films en series in 4K HDR-kwaliteit.

  Met 4K geniet je van vier keer meer pixels dan bij Full HD mogelijk is. In feite staat 4K voor de resolutie van het beeld. De meest voorkomende resolutie dat momenteel gebruikt wordt is Full HD (1920 x 1080 pixels). 4K daarentegen bevat 4096 x 2160 pixels, waardoor je op het zelfde oppervlakte meer kleinere pixels kunt tellen (of juist niet omdat ze te klein zijn om te tellen) wat uiteindelijk een fijnere pixelstructuur oplevert; en dus een scherper beeld.

  Een mooiere pixelstructuur vraagt dan natuurlijk ook om mooie kleuren die er zo natuurlijk mogelijk uit zien. En daar komt HDR (High Dynamic Range) goed van pas. HDR zorgt er namelijk voor dat de kleuren helderder en realistischer ogen, waardoor je meer details in jouw favoriete film of serie ziet.

  Apple TV 4K Review

  Wat heb je daarvoor nodig?

  Critici zijn het er al jaren over eens. 4K in combinatie met HDR moet de nieuwe standaard worden voor 2018, waarna de stap naar 8K (of iets anders) weer gemaakt kan worden. Echter heb je daar natuurlijk wel een 4K-tv voor nodig. Anders heb je een prachtige Apple TV 4K waarop je de beste en mooiste films in maximale kwaliteit kunt zien, maar ondersteunt jouw televisie al die pracht en praal niet.

  Er vanuit gaande dat je al over een 4K-tv beschikt, of er binnenkort een wilt aanschaffen, is de Apple TV een aanrader qua kwaliteit. De Apple TV 4K is zeker niet de eerste gadget op het gebied van 4K, maar doet zeker niet onder voor haar concurrentie. Maar wat krijg je eigenlijk als je een Apple TV 4K koopt?

  In de doos zit zoals verwacht de Apple TV 4K met afstandsbediening. Daarnaast krijg je een stroomkabel om je Apple TV 4K van stroom te voorzien, documentatie over hoe je de Apple TV 4K aansluit en een Lightning-naar-USB-kabel om je afstandsbediening op te laden. Toch ontbreekt er nog iets wat cruciaal is voor de Apple TV 4K om te werken, namelijk een HDMI-kabel (vergeet deze dus niet aan te schaffen).

  Apple TV 4K Review

  Appeltje-eitje

  Het installeren van de Apple TV 4K is erg simpel. Je krijgt documentatie erbij in verschillende talen om je verder te helpen, maar in feite werkt het installeren als volgt. Je sluit de Apple TV 4K aan via een HDMI-kabel (nogmaals, niet inbegrepen) op je 4K-tv en sluit vervolgens de stroomkabel aan. Uiteraard zet je je tv op het juiste kanaal (HDMI-invoer) en vervolgens krijg je het menu van de Apple TV 4K te zien.

  Vervolgens komt hetgeen wat het installeren eenvoudig maakt. Je kan namelijk kiezen om je Apple TV te installeren door middel van een iPhone. Kies deze optie, hou je iPhone dicht bij de Apple TV en kijk vervolgens goed naar je iPhone en het beeld om de instructies te volgen. Simpel inloggen, een cijfercode overnemen en de Apple TV doet de rest (het WIFI wachtwoord overnemen indien nodig en, downloads uit je iTunes overnemen, enzovoort).

  Apple TV 4K Review

  WAUW!

  Vervolgens kan je genieten van je favoriete series en films, mits je een internetverbinding, een abonnement op een videodienst of als je series en films gekocht/gehuurd hebt via iTunes. En daar draait het ook allemaal om, het creëren van een bioscoop in je eigen woonkamer. Dankzij de sterke en snelle A10X Fusion-chip vlieg je door de vernieuwde interface, op zoek naar je favoriete series en films. En wanneer zelfs dat niet snel genoeg gaat, druk je op de Siri-knop van je afstandsbediening om een zoekopdracht in te spreken.

  Spreek je bijvoorbeeld The Walking Dead in, dan zoekt Siri via verschillende diensten naar de serie om jou vervolgens de keuze te geven via welke videodienst je de serie wilt bekijken. Dit allemaal gebeurt binnen enkele seconden, waardoor je niet eens meer tijd hebt om je popcorn te pakken. Voordat je het weet zit je aan je favoriete serie of film. En daar hebben wij simpelweg maar een woord voor: WAUW!

  Wat zien films en series er in 4K HDR er prachtig uit. Je gelooft pas echt wat een verschil in kwaliteit de Apple TV 4K ten opzichte van de vorige generatie Apple TV levert, wanneer je het met eigen ogen aanschouwt. Een kleine kanttekening: voor 4K series en films op Netflix moet je wel het juiste abonnement (Premium) hebben. Je wilt simpelweg niet meer van de bank afkomen en wanneer je genoeg hebt van je serie of film, start je toch gewoon een game op!

  Apple TV 4K Review

  Niet alleen series en films

  De Apple TV 4K is namelijk meer dan alleen een mediabox om je favoriete serie of film op te bekijken. Uiteraard kan je video’s op YouTube bekijken. Helaas zijn deze video’s “nog” niet in 4K te bewonderen, aangezien YouTube een andere videocodec ondersteunt dan Apple. Dit zorgt ervoor dat YouTube video's op de Apple TV 4K vooralsnog enkel in Full HD te bekijken zijn.

  Maar de Apple TV 4K draait niet alleen om video’s. Uiteraard kan je ook je foto’s bekijken en heeft Apple prachtige achtergrondvideo’s in 4K waar je uren naar kunt staren, maar het apparaat geeft tevens de mogelijkheid om spellen te spelen. Via de App Store kan je games downloaden, zoals Oddworld: Munch’s Oddysee, Hungry Shark World, Sky en nog veel meer. Hierbij kan de afstandsbediening of een controller gebruikt om de games te spelen. Sky is overigens een game die ontwikkelt wordt door Thatgamecompany (bekend van Journey), wat voor sommige gamers mogelijk een grote motivatie kan zijn om de Apple TV 4K te kopen.

  Het grootste knelpunt om de Apple TV 4K niet te kopen is toch echt de prijs. Uiteraard moet je al over een 4K-tv beschikken om het maximale qua kwaliteit te behalen en die zijn niet altijd goedkoop. De Apple TV 4K is verkrijgbaar in twee varianten, de variant met 32GB voor 199 euro en de 64GB-variant voor 219 euro. Er zijn goedkopere 4K mediaboxen, zoals de Chromecast Ultra voor 79 euro, maar of die evenveel kunnen is maar de vraag.

  Apple TV 4K Review

  Apple TV 4K review – De nieuwste standaard

  De Apple TV 4K is een prachtige mediabox die voor huishoudens met andere Apple producten een prachtige aanvulling is. Echter moet er wel een 4K-tv aanwezig zijn om het maximale uit de sterke en snelle Apple TV te halen. Films en series in 4K HDR zien er namelijk adembenemend uit en met de Apple TV 4K ben je klaar voor de toekomst. Of de prijs (in combinatie met een 4K-tv) het waard is, dat moet iedereen uiteindelijk natuurlijk voor zichzelf bepalen.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Gebruiksvriendelijk en snel te installeren
  • Krachtige processor
  • Adembenemend mooi beeld met 4K HDR...
  • Aan de prijzige kant
  • Nog geen 4K YouTube video's

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.