Age of Empires 4 Review - Een glorieuze terugkeer voor de RTS reeks?

Review
maandag, 25 oktober 2021 om 9:30
age of empires ivf1633105703
Fans van Age of Empires hebben weer iets om naar uit te kijken. De RTS (real-time strategy) franchise die ooit in 1997 begon, is nu uitgegroeid tot een bekende serie. Met Age of Empires 4 wordt er eindelijk weer een nieuw deel aan de reeks toegevoegd, maar is de game jouw tijd en geld waard? Lees het nu in onze Age of Empire 4 review!
Wanneer je Age of Empires 4 opstart, wordt het meteen duielijk het een prachtig spel is. Qua graphics en animaties neemt het duidelijk de kroon in de RTS reeks, die nu is overgenomen door ontwikkelaar Relic Entertainment. Wat natuurlijk ook wel mag, want het is ondertussen alweer zestien jaar geleden dat Age of Empires 3 verscheen. De nieuwe titel in de franchise beschikt net als zijn voorgangers over drie verschillende gameplay mogelijkheden: een campaign modus om de mechanics onder de knie te krijgen, normale potjes tegen AI en online potjes. Deze laatste manier van spelen zal waarschijnlijk verreweg het populairst zijn voor Age of Empires 4, net zoals dat het geval was voor de vorige delen.. Je kunt 1v1 tot 4v4 spelen, maar uiteraard kun je ook iets creatiefs neerzetten als een 1v3. Met die laatste soort potjes moet je alleen wel heel erg zeker van je zaak zijn.

Winnen is makkelijker dan ooit

Winnen in Age of Empires 4 gaat alleen wel net wat anders dan in de vorige delen. Waarbij je voorheen net zo lang je tegenstander achterna zat totdat hij letterlijk niet anders kon dan opgeven, zijn er nu drie manier toegepast om te winnen. Je kunt je tegenstander dwingen om op te geven, alle landmarks van jouw tegenstander kapot maken of alle relic points op de map overnemen. Landmarks zijn gebouwen die je bouwt om op te schuiven naar de volgende age. Elk nieuw tijdperk ontgrendelt nieuwe mogelijkheden zoals upgrades, gebouwen en manschappen. Elke keer dat jij een age omhoog wil gaan, moet je een landmark bouwen, maar dat kost wel de nodige resources.
Bij het overnemen van de relics moet je aan een soort capture the point techniek denken. Er zijn of twee of drie relic points op de map te vinden. Wanneer je deze allemaal voor tien minuten lang overgenomen hebt, dan win je. Het is een totaal andere manier van winnen, maar biedt wel veel meer mogelijkheden dan de vorige Age of Empires.
Dan is er natuurlijk ook nog een campaign, die net iets anders start dan de campagnes van Age of Empires 2 en 3. Zonder teveel te verklappen begint de campaign met echte beelden, in plaats van geanimeerde scènes. Dit is niet zonder reden gedaan, de gevechten die plaatsvinden in de campaign zijn namelijk historisch allemaal correct. De campagne zal soms ook meer aanvoelen als een documentaire. Tijdens de video in de eerste campaign krijg je een grasveld te zien, waar een enorme tijd geleden een echt gevecht heeft plaatsgevonden tussen vikingen en Saxons. De campaign mag dan een leuke toevoeging zijn, helemaal voor liefhebbers van geschiedenis, maar erg uitdagend is deze helaas niet. Zelfs op hard mode was het nog met twee vingers in de neus vrij makkelijk om te winnen. Het is meer alsof je in een mobiele geschiedenisles bent neergezet. Dat hij niet uitdagend is maakt overigens niet heel veel uit, het is een goede optie om even af te koelen van de moeilijke online potjes tegen andere spelers en om iets afwisselends te spelen.
age of empires 4 trailer screen shotf1635146792

Ieder zijn eigen speelstijl

Het spel heeft verschillende cultren waar je uit kunt kiezen om mee te spelen, met elk zijn eigen sterke en zwakke punten. Tijdens het spelen werd duidelijk dat er een serieuze skill gap tussen de landen zit. Mongolië is bijvoorbeeld een erg pittig land om onder de knie te krijgen, maar Frankrijk is juist een doodeenvoudige cultuur om onder de knie te krijgen. Het is totaal niet moeilijk om met de Fransen te spelen en winnen is bovendien ook een eitje. Relic mag dus zeker nog wel even werken aan de balans tussen de negen verschillende landen.
Over de economische verschillen van elk land is overigens ontzettend goed nagedacht, het bepaald enorm veel op wat voor manier je moet gaan spelen. Vroegtijdig in het spel zijn de Engelsen bijvoorbeeld erg sterk, zij krijgen een bonus wanneer zij in de buurt van een molen vlees verzamelen. De Rus daarentegen moet het erg van haar verdediging hebben, en zal later in het spel uitblinken. Om van de Russen te winnen moet je een goed getimede aanval klaar hebben staan.
Die aanval gebeurt niet zomaar, je moet zelf namelijk jouw eigen troepen trainen. En op het gebied van militaire macht kleeft er wel een flink minpunt aan Age of Empires 4. De variatie in troepen is namelijk mondjesmaat en voor fanatieke Age of Empires 3-spelers zal dat een tegenvaller zijn. Gelukkig wordt dit goedgemaakt door de grootte van elk leger. De legers zijn in vergelijking met de vorige game gigantisch. En als we iets van The Lord of The Rings geleerd hebben, is het dat grote gevechten enorm leuk zijn om naar te kijken. Dan is er ook een nieuwe optie in Age of Empires 4 die het militaire aspect van de game goed maakt: de siege workshop. Hier kan je, net zoals in de voorgangers, machines bouwen die gespecialiseerd zijn in het slopen van gebouwen, maar er zitten ook machines tussen die juist beter zijn tegen militaire troepen. Al vrij snel werd duidelijk dat je eigenlijk maar één machine nodig hebt, namelijk de katapult.

Eersteklas animaties en soundeffects

Terwijl je troepen vechten op de frontline, kunnen deze gigantische gevaartes gebouwen op een oneerlijke afstand slopen. Natuurlijk, de katapulten zijn langzaam en totaal niet sterk tegen manschappen, maar tegen gebouwen daarentegen zijn het hongerige monsters. De animaties van de katapult zijn erg goed, de sound effects zijn subliem en zien hoe vijf katapulten een gebouwen in één klap verwijderen geeft een heerlijk gevoel. De sound effects zijn overigens niet alleen bij de katapult goed. Ook tijdens het bouwen en vechten is het duidelijk te merken dat Relic Entertainment hier veel aandacht aan heeft besteed.
Allemaal leuk en aardig, maar de prijs van het spel is misschien wel even schrikken: 60 euro. Het spel voelt alleen niet aan als een full priced game. Gelukkig kan je de game wel via de Xbox Game Pass vanaf dag één spelen, wat een stuk voordeliger is dan de volle pond neerleggen voor de game.
age of empires 4 backgroundf1635146694

Age of Empires 4 Review - Jouw geld waard?

Al met al is Age of Empires 4 de perfecte, echte opvolger van Age of Empires 2. Fans van dat deel kunnen het kopen van dit spel dus echt wel overwegen, of een abonnement nemen op de Xbox Game Pass. Voor liefhebbers van de Age of Empires 3 is het nieuwe deel niet meteen een aanrader. Age of Empires 4 is trager als het aankomt op gameplay en na een tijdje hadden wij het wel gezien met de historische gevechten. Vooral het uitgebreide militaire aspect van Age of Empires 3 voelt als een gemis. Maar als je weer een klassieke RTS wil spelen, dat ook nog eens oog heeft voor de geschiedenis, dan ben je met Age of Empires 4 aan het juiste adres.
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws