Mario en Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 Wii U Preview

  Van het ijskoude Rusland naar het zonovergoten Brazilië: Mario en Sonic vliegen voor hun derde olympische sportavontuur naar de andere kant van de wereld. De egel en de loodgieter hebben nog een maand de tijd om zich voor te bereiden, maar in deze Mario en Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 Wii U preview blikken we vooruit.

  Wie twintig jaar geleden had gezegd dat Mario en Sonic het op sportieve wijze zouden uitvechten in een game, hadden we linea recta naar het gekkenhuis gestuurd. Maar de held van SEGA en het icoon van Nintendo maken alweer voor de derde keer hun opwachting op de Olympische Spelen. Op de 3DS laten ze al zien wat ze voor de komende Zomerspelen in hun mars hebben, de Wii U-versie laat nog een maandje op zich wachten.

  Wij van XGN.nl mochten voor deze preview alvast een flink aantal olympische onderdelen aan de sportieve tand voelen. De werelden van Mario en Sonic komen hier samen in meer dan zeventien uiteenlopende sporten: van paardrijden en voetbal tot aan speerwerpen en hardlopen. Nieuw daarbij zijn de dueldisciplines, waarin drie bekende olympische sporten de kenmerkende Mario & Sonic-touch krijgen, met chaos als onoverkomelijk gevolg.

  Mario en Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 Wii U preview

  Wat een puinhoop!

  In de dueldisciplines draait het niet zozeer om het maken van zoveel mogelijk doelpunten of treffers, maar om het creëren van een zo groot mogelijke puinhoop. Zo bouw je duelpunten op door tegenstanders bewust onderuit te halen, voorwerpen te gebruiken en door zo vaak als maar kan te smashen en te schieten. Wanneer je veel duelpunten hebt opgebouwd en vervolgens een goal of een punt maakt, worden deze aan de totaalscore toegevoegd.

  Hierdoor krijgen sporten als rugby, voetbal en strandvolleybal een totaal andere wending. Het zorgt voor de nodige afwisseling, zeker aangezien veel sporten nogal droog zijn en uitdaging missen. Nintendo doet zelfs schaamteloos aan kopiëren-plakken. Disciplines als boogschieten, speerwerpen en hardlopen zijn gewoon klakkeloos overgenomen uit het vorige deel van ruim drie jaar geleden. Deze minigames doen weliswaar wat ze moeten doen, maar zijn ook niet bijzonder genoeg om echt te boeien.

  Mario en Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 Wii U preview

  Niet meer hersenloos button-bashen

  Op sommige punten heeft Nintendo wel naar haar fans geluisterd. Zo is het, door iedereen bekritiseerde, boksen flink op de schop gegaan. Spelers hoeven niet meer als een doldwaze gek op de controller te rammen, maar moeten rekening houden met meerdere facetten, zoals timing, de kracht van de slag, het uitdelen van superstoten en het ontwijken van punches. De boksdiscipline biedt veel meer diepgang en benadert zo veel meer de realiteit van het echte boksen dan de hersenloze buttonbash-minigame uit het vorige deel.

  Karakteristiek aan de Mario & Sonic-reeks is dat alle sportevenementen plaatsvinden in omgevingen die gebaseerd zijn op de echte locaties van de Olympische Spelen. In deze editie is dat niet anders: de game straalt onophoudelijk dat heerlijke Rio-gevoel uit. De kleuren spatten bovendien van het scherm en de Braziliaanse liederen op de achtergrond geven de game dat lekkere zomerse tintje. Voor de audiovisuele presentatie dus niets meer dan lof.

  Mario en Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 Wii U preview

  Mario en Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 Wii U preview - Nog een maand wachten

  Nog een maand wachten en dan kunnen de meer dan dertig personages uit de series van Mario en Sonic de sportschoenen aantrekken en ten strijde trekken in Mario en Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 op de Wii U. We hebben nog niet alle onderdelen kunnen testen, maar vast staat dat spelplezier voorop staat en dat deze editie de authentieke sfeer van Rio en de Olympische Spelen uitstraalt. Gecombineerd met de kwaliteit van de minigames maakt dit een Mario-game om in de gaten te houden.

  Mario & Sonic At The Rio 2016 Olympic Games

  Verkijgbaar vanaf 8 april 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.