Gwent Card Game Preview - Uitdagender dan verwacht

Preview
vrijdag, 17 juni 2016 om 9:27
xgn google image
Gwent, het kaartspel uit The Witcher, krijgt een standalone versie. Na een flinke aanvraag van de fans. Wij gingen op de E3 aan de slag met het kaartspel en onze ervaringen lees je in de Gwent Card Game Preview!
De digitale kaartspellen vliegen je tegenwoordig om de oren. Hearthstone trok in 2014 een hoop aandacht, vervolgens The Elder Scrolls Legends en nu is het de beurt aan Gwent The Witcher Card Game. Van Gwent is door The Witcher wel duidelijk dat het kaartspel afwijkt van de standaard. Geen levenspunten die je weg moet blazen deze keer!

Hoe werkt het ook alweer?

Wie The Witcher 3 de afgelopen tijd heeft gespeeld, is zeker weten in aanraking gekomen met Gwent. Om je geheugen op te frissen leggen we toch even uit hoe het werkt. Beide spelers hebben drie rijen om kaart op te leggen: Infantry, Ranged en Siege. Elke kaart valt dus ook onder een van deze drie categorieën.
Elke speler begint met tien kaarten in de hand. Voor je begint mag je er hiervan nog maximaal drie wisselen met random kaarten uit je deck. Daarna speel je een best of 3-sessie. Wie het eerst twee rondes wint, is de winnaar van de hele pot. Winnen doe je door zoveel mogelijk aanvalspunten op het bord te hebben liggen.
Elke kaart heeft een bepaald aantal aanvalspunten en het totaal van alle lanes moet hoger zijn dan die van je tegenstander om een ronde te winnen. De tactiek komt kijken in het feit dat je maar tien kaarten hebt. Daarnaast hebben veel kaarten een extra effect waar je voor op moet passen.
Gwent Card Game Preview

Gwent gameplay weet te verrassen

In The Witcher wint meestal degene met de meeste kaarten die extra kaarten genereren. Meer kaarten betekent immers meer aanvalspunten. Al verschilt de tactiek per persoon en kom je met bluffen ook al een heel eind. Gelukkig is Gwent uitdagend. Dat komt met name door de vijf verschillende facties die allemaal hun eigen specialiteiten hebben: de Nilfgaardian Empire (niet vanaf release), Skellige, Monsters, Northern Realms en Scoia’Tael.
Monsterkaarten doen het bijvoorbeeld erg goed in bepaalde weersomstandigheden. Denk aan een kaart die dubbele aanvalspunten krijgt in Frost. Wat normaal gesproken je aanvalspunten terug brengt naar één. Dit maakt het leuk om te experimenteren met verschillende decks en kaarten.
Daarnaast zijn er ook Leader Cards. Deze hebben altijd een bijzonder bijeffect en zijn immuun voor alle negatieve en positieve effecten die kunnen voor komen in Gwent. In de meeste gevallen hebben deze ook een hoog aantal aanvalspunten. De kaart mechanics van Gwent weten op een positieve manier te verrassen.
Gwent Card Game Preview

Een geheel nieuwe stijl

De Gwent Card Game lijkt eigenlijk heel weinig op die uit The Witcher als we naar het uiterlijk kijken. Er is duidelijk een cartooneske weg ingeslagen en alles ziet er nog uitbundiger uit. Elke speler heeft ook een kroontje bestaande uit twee delen. Win je een ronde, dan krijg je een half kroontje en bij een hele win je.
Verder is het goed om te weten dat het kaartspel een singleplayer krijgt. Hier kun je in een semi open wereld rondlopen om dingen te onderzoeken, nieuwe kaarten te vinden of te vechten. Er zitten zelfs cutscenes en voice acting in de singleplayer. Een campaign duurt naar verwachting ongeveer tien uur.
Verder is er de online modus waarin je een vriendelijk match kunt spelen of voor een rank op de leaderbords kunt gaan. De Gwent Card Game is eigenlijk veel meer dan een simpel kaartspel. CD Projekt RED probeert niet iets simpels neer te zetten, maar stopt er de tijd en moeite in die we van de ontwikkelaar gewend zijn.
Gwent Card Game Preview

Geheel naar eigen smaak

Net als in elke card game is het mogelijk om in Gwent je eigen deck te maken, maar daarvoor heb je natuurlijk kaarten nodig. Naast het vinden van kaarten op avontuur kun je ze ook zelf maken. Vind je bijvoorbeeld een kaart die je nooit gaat gebruiken, dan kun je hem kapot maken om met de middelen ervan nieuwe kaarten te maken.
Het is een systeem dat sommigen wel zullen herkennen uit Hearthstone. Net als Hearthstone is Gwent overigens free to play met optionele in-game aankopen. CD Projekt RED heeft laten weten de game te blijven ondersteunen met downloadbare content in de vorm van nieuwe modi, facties en kaarten.

Gwent Card Game Preview – Veel toffer dan in The Witcher!

Waar Gwent in The Witcher soms behoorlijk saai kan overkomen, is dat in Gwent alles behalve het geval. De mechanics van alle verschillende kaarten en facties zorgen voor verrassende, toffe gameplay. Het nieuwe stijltje en alle extra’s zoals het exploreren maken het geheel nog beter. CD Projekt RED moet Gwent gewoon releasen!