F1 2019 Preview - Met volle snelheid vooruit

  Het is geen verrassing dat ook dit jaar weer een game rondom de koningsklasse van de autosport uitkomt. Wij scheurden naar Hamburg om alvast met de nieuwe Formule 1 game aan de slag te gaan. Onze bevindingen lees je in deze F1 2019 preview!

  Dit jaar komt de jaarlijkse Formule 1 game van Codemasters een stuk eerder in het Formule 1 seizoen uit dan afgelopen jaren. Ter vergelijking: waar vorig jaar F1 2018 pas in augustus in de winkels lag, mikt Codemasters voor F1 2019 op een release in juni. Over de schijnbaar kortere ontwikkelingstijd hoeven we ons volgens Game Director Lee Mather geen zorgen te maken. Volgens hem heeft de studio namelijk een hoop meer mankracht ingezet dan afgelopen jaren.

  Tijdens onze hands-on sessie in Hamburg mochten wij racen op een select aantal circuits van de Formule 1 kalender, vooral in Europa. We konden uiteraard met alle Formule 1 teams van het huidige seizoen de baan onveilig maken. Daarnaast keren de klassieke wagens weer terug, met de McLaren MP4/5B van Ayrton Senna en de Ferrari F1-90 van Alain Prost die centraal staan. Toch is de grootste verrassing dat het Formule 2 seizoen van 2018 speelbaar is in de game.

  F1 2019 preview

  De opstapklasse naar de Formule 1

  De toevoeging van Formule 2 is absoluut de grootste troef die Codemasters dit jaar in handen heeft. In vergelijking met Formule 1 auto’s voelen de Formule 2 bolides namelijk anders aan op het circuit. De wagens in Formule 2 zijn gelijkwaardig en dat zorgt vaak voor spannende races waarin veel strijd is. Door dit verschil lijkt het bijna alsof je twee verschillende racegames aan het spelen bent en dat is goed voor de afwisseling.

  Formule 2 zal ook een grote rol krijgen in de carrièremodus van de game. Daar zal je namelijk je carrière starten bij een Formule 2 team in 2018 en je in de kijker moeten rijden bij een Formule 1 team. Met een beetje geluk zit jij dan het volgende seizoen in een Formule 1 wagen, net als Lando Norris, George Russell en Alexander Albon.

  Dit jaar moet de carrièremodus een duidelijkere verhaallijn krijgen met de focus op rivaliteit. Tijdens de Formule 2 carrière zal je namelijk twee nieuwe, fictieve personages tegenkomen: je teamgenoot en een coureur bij een rivaliserend team. Gedurende het seizoen zal je meerdere keren met hen in aanraking komen en een vriendschappelijke rivaliteit opbouwen met beiden, of juist een felle strijd krijgen, waarin jullie niets prijsgeven. Het leuke hieraan is dat beide coureurs ook de stap maken naar Formule 1 als jij dat ook doet. Door deze toevoeging maak je meer je eigen verhaal, in tegenstelling tot de vorige games waar je nooit echt een band met je rivalen kon opbouwen.

  F1 2019 preview

  Geen plek cadeau

  Wat gameplay betreft bouwt Codemasters verder op de basis die ze met F1 2018 neerlegde. Zeker met een Playseat komt de ervaring van snelheid dichter bij het echte werk. Door verbeterde graphics krijg je weer een meer realistische ervaring op het circuit. Neem bijvoorbeeld de belichting tijdens nachtraces die er een stuk beter uitziet dan de afgelopen jaren.

  Ook verdedigen tegenstanders nog agressiever, waardoor het vaak meer knokken wordt om iemand als Max Verstappen zomaar te passeren. Gevechten worden heviger en dat merkten wij ook. Zo reden wij op het circuit van Silverstone achter Sergio Perez die Romain Grosjean probeerde in te halen en dat resulteerde in meerdere mooie pogingen van Perez, die kundig werden afgeslagen door de Haas- coureur. Toen wij enkele rondes later zelf aan de staart van Grosjean waren aangekomen hield hij zich ook niet in, waardoor we bijna gedwongen waren om hem buiten langs te passeren.

  F1 2019 preview

  Racen als een legende

  Inhalen stond ook centraal tijdens het speelbare level van de speciale rivaliteitsuitdagingen tussen Senna en Prost. In dit level moesten we als Senna op Monza tien coureurs inhalen binnen de tijd. Van deze coureurs lag de eeuwige rivaal van Senna vooraan.

  De challenge speelde eigenlijk hetzelfde als de invitational events van de vorige F1-games en daardoor maakte dit gedeelte niet de indruk die we hadden gehoopt. Aangezien we slechts één level konden spelen, moeten we nog afwachten wat deze modus gaat brengen en we hopen dat Codemasters ons hierin alsnog kan verrassen.

  F1 2019 preview

  Meerdere online evenementen

  De multiplayer wordt in F1 2019 flink uitgebreid. Er komen meer wekelijke evenementen en verschillende speelbare scenario’s. Verder zijn er races die meerdere dagen duren. Dat houdt in dat in het begin van de week vrije trainingen zijn en kwalificatiesessies om je te plaatsen. Aan het eind van de week wordt dan op een vast tijdstip de race gehouden. Daarnaast komt er een speciale omgeving die zich richt op eSports, waar de races terug te zien zijn en je jezelf kunt proberen te kwalificeren voor evenementen.

  Ook nieuw aan de multiplayer in F1 2019 zijn leagues. In deze leagues kan iedereen zich bij een league voegen of er zelf een aanmaken om makkelijk een community te vinden waar je in kan racen. Op papier klinkt het tof dat dit vanuit de game te regelen is, maar ook hierbij geldt dat het afwachten is hoe het werkt in de uiteindelijke game.

  Aanpassen met punten

  Customisatie is de laatste, grote focus in de multiplayer. Door online te racen zal je Customisation points verdienen die je bijvoorbeeld kunt inruilen voor nieuwe helmen, race-overalls of liveries voor de exclusieve online bolide. Deze wagen is naar eigen smaak samen te stellen met verschillende patronen en kleurtjes voor online races. Het is alleen niet te hopen dat de Customisation points in F1 2019 een startschot zijn voor microtransacties in de game.

  F1 2019 preview

  F1 2019 Preview – F2 maakt indruk

  Het is een prima beslissing van Codemasters om Formule 2 te introduceren in deze game. Hierdoor is er meer afwisseling mogelijk en het opent mogelijkheden voor de carrièremodus. Verder lijkt F1 2019 weer een stuk dichter bij een realistische ervaring van de sport te komen. Over een kleine twee maanden weten we precies in hoeverre Codemasters hierin is geslaagd, maar de potentie is er zeker.

  F1 2019 komt 28 juni uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Spelers die de Legends edition hebben aangeschaft kunnen al vanaf 25 juni aan de slag met de game.

  F1 2019

  Verkijgbaar vanaf 28 june 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.