Endless Space Preview

Preview
door Wouter
donderdag, 28 juni 2012 om 19:00
xgn google image
Onlangs gingen wij aan de slag met de bèta van de strategiegame Endless Space. Een spel waarin je jouw rijk moet uitbreiden tot aan de verste uithoeken van het heelal, zonder al te bedreigend over te komen tegenover de rassen waar je het heelal mee deelt. Onze ervaringen met dit spel om macht lees je in deze impressie.
Turn-based strategiegames zijn er in allerlei soorten en maten, maar ze komen vrijwel altijd op hetzelfde neer. Je plaatst een paar nieuwe bouwopdrachten, je stuurt een aantal troepen erop uit en je eindigt jouw beurt. Vervolgens is het wachten op de tegenstander die net als jij zoveel mogelijk hoopt te halen uit zijn beurt. In dat opzicht doet Endless Space niet veel anders, maar het zijn hier dan ook een hoop andere aspecten die de gameplay maken. Diplomatiek, humeur van de bevolking, het veroveren van planeten en natuurlijk het verkennen van het heelal.
Klein begin
Zoals te verwachten is van een strategiegame begin je klein. Wanneer je een nieuw spel start krijg je slechts één planeet en twee schepen. Een om een nieuwe planeet te koloniseren en de ander om te verkennen. Jouw planeet bevindt zich binnen een sterrenstelsel en vanuit dat sterrenstelsel leiden er weer wegen naar andere stelsel met planeten. Over die wegen kun je schepen verplaatsen. Hoewel je niet direct in het begin andere planeten kunt veroveren is het al wel slim om alvast een beetje te verkennen in de omgeving. Een planeet geeft namelijk grondstoffen af en de hoeveelheid verschilt per planeet. Ook bieden sommige stelsels bonussen voor bepaalde grondstoffen. Zo kun je je alvast oriënteren op welke planeten je het eerst moet koloniseren. Het is dus raadzaam om direct aan de slag te gaan met verkennen terwijl je begint aan het opbouwen van je rijk.
Dat opbouwen gaat echter niet zomaar. Zoals te verwachten is, heb je grondstoffen nodig voor het produceren van schepen en voor het koloniseren van nieuwe planeten. Daarnaast zul je ook flink onderzoek moeten doen. Je hebt een groot web aan upgrades tot je beschikking dat je vanuit het midden steeds verder naar buiten afwerkt. Deze upgrades geven je nieuwe functies en opties die je nodig hebt om te groeien.
Hierbij moet je tactisch nadenken over welke richting je op wilt. Werk je bijvoorbeeld de militaire kant verder uit of vind je koloniseren belangrijker? Nieuwe schepen moeten namelijk eerst onderzocht worden net als de technieken om bijvoorbeeld een planeet met een vuur- of ijslandschap te bevolken. Dit web aan upgrades is echt heel uitgebreid en zul je zelfs aan het einde van een spel nog niet vol hebben. Op die manier blijft een potje tot aan het eind leuk omdat je steeds weer nieuwe dingen kunt doen en bouwen.
Het eerste contact
Heb je eenmaal een paar planeten bevolkt en krijg je een redelijk inkomen aan grondstoffen, dan is het tijd om je grenzen te verleggen. Aan het begin van een spel kies jij net als je tegenstander(s) een ras uit om mee te spelen. Wanneer je erop uit gaat kan het dus zijn dat je een andere speler tegenkomt. Gebeurt dit dan krijg je een nieuwe kant te zien van Endless Space, namelijk diplomatie. Wil je deze speler de grond in boren, er een samenwerking mee aangaan of is een simpel vredesverdrag voldoende. Dit is een heel tof aspect van Endless Space.
Door middel van een apart scherm kun je zien hoe andere volken tegen jou aan kijken en kun je ook gaan onderhandelen. Je kunt simpel grondstoffen ruilen, maar het kan ook naar een hoger niveau gebracht worden. Bijvoorbeeld door een verdrag op te stellen waarin je elkaar toestaat om elkaars rijk te betreden. Je kunt hier heel lang mee stoeien en dit werkt niet alleen goed in de multiplayer modus. Ook de A.I. gaat hier bijzonder goed mee om door bijvoorbeeld zelf met voorstellen te komen, maar ook door voorstellen af te wijzen die niet gunstig zijn voor hen.
En als je een speler niet mag kun je het desbetreffende ras ook de oorlog verklaren in dit scherm. Het vechtsysteem is echter niet om over naar huis te schrijven. Je hebt hier als speler zijnde vrijwel geen controle over. Je krijgt een tussenfilmpje te zien (wat er dan wel weer tof uit ziet) waarin jouw schepen het opnemen tegen die van de tegenstander. Op de tactiek die je kiest na komt dit eigenlijk gewoon neer op een krachtmeting. De sterkste schepen overwinnen. Het is jammer dat je hier verder zo weinig controle over hebt mede doordat de tussenfilmpjes nu heel repetitief overkomen.
Je hoofd erbij houden
Zoals we het nu uitleggen lijkt het allemaal heel erg simpel, maar dit is nog maar het topje van de ijsberg in Endless Space. Meerdere functies zijn namelijk erg diep uitgewerkt en je bent heel veel tijd kwijt aan het doornemen van hoe alles werkt. De tutorial helpt hier ook niet bepaald mee. Deze legt wel heel leuk uit hoe bijvoorbeeld het humeur van de bevolking precies werkt, maar hoe je jouw mensen weer kunt opvrolijken mag je lekker zelf uitzoeken. Deze tutorial mag naar onze mening dus wel een stuk uitgebreider. Het is nog maar de bètafase dus voor de release zal hier vast nog wel wat aan gesleuteld worden. Met de rest van het spel zat het allemaal wel goed wat betreft fouten. We kwamen vrijwel geen bugs tegen, alleen paar schoonheidsfoutjes hier en daar. Heel veel problemen zal ontwikkelaar Amplitude Studios daardoor niet tegenkomen tot de release op 24 augustus.
Eindeloos genieten
Endless Space is echt een spel waar je van moet houden. Het vergt veel tijd voor je eenmaal alles doorhebt en zelfs dan hoef je geen spectaculaire actie te verwachten. Het is een turn-based game die om strategie, tactiek en diplomatiek draait en wat dat betreft doet Endless Space het tot nu toe vrij goed. Het diplomatieke aspect is aardig ver uitgewerkt, net als alle upgrades die je kunt onderzoeken. Het vechten is dan wel weer gelimiteerd en zelf een beetje eentonig, maar een echte fan van het genre kan daar wel mee leven. Kortom Endless Space laat zeker zijn goede kanten zien in de bèta, en belooft een waardevolle aanvulling voor het genre te worden.