Zo ziet het speciale tijdschema voor de GP van Azerbeidzjan eruit

News
maandag, 24 april 2023 om 12:00
max verstappen gp azerbeidzjan 2022f1682330062
Na lang wachten is het aankomend weekend eindelijk weer tijd voor de Formule 1 met de GP van Azerbeidzjan. Het is meteen een raceweekend met een wel heel speciaal tijdschema!
Maar liefst een maand lang hebben we moeten wachten op de volgende Grand Prix, allemaal omdat de GP van China is geannuleerd. Aankomend weekend gaat de Formule 1 gelukkig weer verder en met niet zomaar een race. Het is tijd voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, een race waarbij er altijd wel iets chaotisch gebeurd. Herinner je je bijvoorbeeld nog de race uit 2021? Toen een band van Max Verstappen explodeerde en Lewis Hamilton bij de herstart rechtdoor ging bij de eerste bocht, omdat zijn brake magic per ongeluk was geactiveerd.

Een nieuw sprintformat

Maar de GP van Azerbeidzjan is al voordat de eerste meters gereden zijn al een speciale Grand Prix. Het is namelijk de eerste race waarbij een compleet nieuw sprintformat wordt getest. De sprintraces zijn voor het eerst geïntroduceerd in 2021 en zijn vorig jaar ook al onder handen genomen, door meer punten te introduceren voor meer coureurs.
Het format is alleen nog steeds geen succes en zorgt juist voor meer voorspelbare uitslagen op zondag, in plaats van een grote verrassing. Als een coureur van een topteam namelijk een fout maakt tijdens de kwalificatie, dan heeft hij tijdens de sprintrace al veel tijd om zich te herpakken, om vervolgens zondag vanaf een hoge positie te starten.
De sprintrace wordt voor dit weekend daarom helemaal losgekoppeld van de race op zondag. Op vrijdag is de normale kwalificatie, gevolgd door een speciale kwalificatie voor de sprintrace op zaterdag en een paar uur daarna de sprintrace zelf. Zo ziet het speciale tijdschema voor de GP van Azerbeidzjan eruit.