Dit is waarom we een maand moeten wachten op de volgende F1 Grand Prix

Article
vrijdag, 07 april 2023 om 13:00
max verstappen gp australie 2023f1680517796
F1-fans moeten ineens veel geduld opbrengen. Na drie races ligt de sport namelijk nu bijna een hele maand stil. Dit is waarom we zo lang moeten wachten op de volgende F1 Grand Prix.
Liberty Media, de eigenaar van de Formule 1, en de FIA doen er zoveel mogelijk aan om de F1-kalender zo vol mogelijk te krijgen. Voor elke extra race komt er weer immers geld in het laatje en dat kan flink oplopen. Doordat de koningsklasse van de motorsport zo populair is op het moment, komen er steeds meer fans naar de Grands Prix toe.
In Melbourne werd bijvoorbeeld een nieuw record neergezet. De Grand Prix van Australië ontving over het weekend namelijk 444.631 bezoekers, nog nooit eerder kwamen er zoveel mensen af op de race in Albert Park. Helaas zorgde het ook voor de nodige chaos op het circuit.
Door die volle kalender hebben we de afgelopen jaren steeds meer double headers (een periode waarbij er twee raceweekenden achter elkaar plaatsvinden) voorbij zien komen en zelfs meerdere triple headers. Het seizoen van 2023 heeft ook de langste kalender in de geschiedenis van de Formule 1, met maar liefst 23 races.
f1 gp china 2019f1669191597

Een extra zomerstop?

Toch moeten fans nu enorm lang wachten op de volgende Grand Prix. Tussen de Grand Prix van Australië op 2 april en de Grand Prix van Azerbeidzjan op 30 april zit bijna een complete maand. Dat is een even lange periode als de coureurs en teams krijgen in de zomerstop in juli en augustus.
Die lange droogte in de koningsklasse van de motorsport is alleen niet gepland. Oorspronkelijk zou het seizoen van 2023 namelijk 24 races lang zijn en stond de Grand Prix van China op de kalender voor 16 april. Die race is nu alleen geschrapt door de FIA en Liberty Media.
Er is al geen Grand Prix meer georganiseerd in China sinds 2020, maar dit seizoen zou de sport eigenlijk terugkeren. De regering had namelijk de regels omtrent het coronavirus wat afgezwakt. Het virus slaat nu alleen weer om zich heen in het land, waardoor de regels opnieuw zijn aangescherpt. Te scherp wat betreft de Formule 1.
Het is voor de coureurs en alle personeelsleden van de teams namelijk niet praktisch om naar het land te reizen en in quarantaine te gaan, om vervolgens één race te rijden en weer moeite te hebben om het land te verlaten. De beslissing om de Grand Prix te annuleren is dan ook niet zo vreemd.
max verstappen fernando alonso gp australie 2023f1680517912

Geen vervanger voor de GP van China?

Zoals gezegd is het niet de eerste keer dat er een race van de kalender wordt geschrapt. Voor 2020 was het namelijk al helemaal een puzzel voor de organisatoren, toen het coronavirus wereldwijd voor enorm veel chaos zorgde.
Toch lukte de organisatie het nog om een racekalender in elkaar te schroeven van zestien races. Daarbij werd er wel een paar keer tweemaal op hetzelfde circuit geracet en werd er een beroep gedaan op een paar historische circuits, die al lang niet meer een F1 Grand Prix hadden georganiseerd.
Aangezien de GP van China al vroeg is geannuleerd in december 2022, leek er nog wel genoeg tijd om een vervanger te vinden. Er werden door de Formule 1 ook gesprekken gevoerd met andere circuits om weer een race te organiseren. Uiteindelijk is alleen toch besloten om een groot gat te laten vallen. Mogelijk zou het voor teveel problemen met de logistiek hebben gezorgd, aangezien teams wel al hun materiaal moeten vervoeren van Australië naar een ander land, om vervolgens weer alles te verschepen naar Azerbeidzjan.
Voor nu moeten we dus geduld hebben, voordat de actie losbarst in Baku. Wel staan er gelukkig nog veel races op de kalender, inclusief een nieuwkomer in de vorm van de Grand Prix van Las Vegas!