Zo wil WhatsApp gaan werken met andere messaging apps

News
woensdag, 07 februari 2024 om 11:30
whatsappf1631522124
WhatsApp heeft plannen om compatibel te worden met andere messaging apps. Meta heeft nu duidelijk gemaakt hoe het die enorme verandering precies voor zich ziet.
Dit jaar wordt de Digital Market Acts (DMA) van kracht in de Europese Unie en dat zorgt voor grote veranderingen bij techgiganten. De wet is namelijk bedoeld om de monopolies van bedrijven als Google, Apple, Meta en Amazon open te breken. Daarom zal WhatsApp ervoor gaan zorgen dat de app ook werkt met andere messaging apps.
Er bestaan alleen wel grote vragen hoe dat precies in zijn werk gaat. Wordt het bijvoorbeeld alleen mogelijk om tekstberichten te versturen en hoe zit het met de beveiliging die WhatsApp hoog in het vaandel heeft staan? WhatsApp engineering director Dick Brouwer heeft daarom wat verduidelijking verschaft in een interview met Wired.
WhatsApp gaat zich eerst richten op het verkeer van tekstberichten, foto’s, video’s, spraakberichten en bestanden tussen twee personen. Het aanbieden van calls en groepsgesprekken met andere apps zal waarschijnlijk pas over een paar jaar worden aangeboden.

Zelf kiezen voor compatibiliteit

Volgens Brouwer is één van de grootste kenmerken van de nieuwe regels, dat gebruikers er zelfs voor moeten kiezen om de nieuwe feature te gebruiken. Gebruikers kunnen zelf in- of uitschakelen dat hun WhatsApp werkt met berichten van andere diensten. Volgens Brouwer is dat belangrijk, aangezien het een grote bron kan zijn ‘van spam en scams’.
Berichten van andere diensten verschijnen ook niet zomaar tussen de ‘normale’ berichten op WhatsApp. Er zal een apart tabje bovenaan komen voor third-party chats, waar nu bijvoorbeeld ook Updates en Calls te vinden zijn. Volgens Brouwer is dit gedaan, omdat WhatsApp niet dezelfde mate van veiligheid kan garanderen voor andere apps, zoals dat wel het geval is met normale berichten in de app.