Ziekenhuis gebruikt VR bij revalidatie na coronavirus

News
donderdag, 25 juni 2020 om 9:00
pexels photo 834949f1593064533
Het RadboudUMC heeft samen met SyncVR Medical hebben samen een revalidatieprogramma met gebruik van VR ontwikkeld. Hiermee helpt het ziekenhuis patiënten bij de fysieke en mentale revalidatie en herstel na besmetting met het coronavirus.
Zoals iedereen inmiddels weet is het coronavirus een heftige aandoening. Niet alleen overlijden er veel mensen, ook degenen die de ziekte gehad hebben, maar ervan genezen zijn kunnen langdurig last ondervinden van het longvirus. Vooral patiënten die op de IC-afdeling gelegen hebben moeten vaak een lang en intensief revalidatie-traject door. In verband met de beperkende maatregelen in ziekenhuizen, revalidatiecentra en eerstelijnspraktijken is het vele praktischer als dergelijke revalidatie activiteiten vanuit huis gedaan kunnen worden.

Revalideren in de virtuele wereld

Door het nu door het RadboudUMC ontwikkelde Virtual Revalidation programma krijgen patiënten de mogelijkheid om thuis te revalideren met gebruik van een VR kit. De revalidatie activiteiten worden op afstand gemonitord vanuit het UMC of door fysiopraktijken. Inmiddels is het programma al getest in de regio Nijmegen.

Het programma, volmondig COVID Virtual Revalidation genoemd, bestaat uit een aantal VR-toepassingen waaronder bewegings-, ademhalings-en ontspanningsoefeningen. Daarnaast worden er serious games aangeboden om het geheugen en de concentratie van de patiënten te verbeteren.

Parallellen met de Corona thuistest app van OLVG

Het thuisrevalidatie VR-programma heeft sterke parallellen met de Corona app die eerder door het Amsterdamse OLVG gebruikt werd. Ook deze app stelde mensen en potentiële patiënten in staat in de thuissituatie behandeld te worden onder monitoring op afstand door deskundigen. Beide passen in een steeds sterkere ontwikkeling van tele-health en e-health methodes, waarbij fysieke aanwezigheid in ziekenhuis of behandelpraktijk niet meer nodig is.

Het VR-programma is inmiddels getest in de regio Nijmegen, maar zal nu landelijk door meer ziekenhuizen en fysiopraktijken gebruikt gaan worden. Dus binnenkort kunnen we thuis met VR bril het huis door struinen. Maar: voorkomen is nog steeds beter dan genezen, dus houd voorlopig toch maar die 1,5 meter afstand aan.