YouTube wil meer duidelijkheid scheppen over video's met AI

News
woensdag, 15 november 2023 om 11:30
pexels freestocksorg 34407 1f1633386550
Nu AI steeds meer onopgemerkt gebruikt kan worden in video’s, is het soms onduidelijk wat nu echt is en wat niet. YouTube wil daarom nu meer duidelijkheid scheppen over het gebruik van AI op het platform.
De laatste tijd is er veel te doen rondom AI. Steeds meer mensen zien de mogelijkheden in van de technologie, maar het kan goedschiks en kwaadschiks gebruikt worden. Zo maken cybercriminelen er gebruik van om phishing e-mails realistischer te maken en er wordt al lang gevreesd voor het misbruiken van gezichten in video’s.
Het wordt door de technologie steeds lastiger om te zien wat nu echt is en wat niet. YouTube gaat daarom een nieuwe set aan regels introduceren, waarbij content creators duidelijk moeten zijn of ze AI gebruikt hebben in hun content. Via labels wordt dan duidelijk gemaakt aan de kijker of de inhoud is bewerkt door middel van kunstmatige intelligentie.
Die verandering is aangekondigd in een nieuwe blogpost door Jennifer Flannery O’Connor en Emily Moxley, de Vice Presidents van YouTube Product Management. De regels worden er ‘in de komende maanden’ geïntroduceerd op het videoplatform.

“Wanneer makers inhoud uploaden, zullen we nieuwe opties hebben die ze kunnen selecteren om aan te geven dat het realistisch gewijzigd of synthetisch materiaal bevat. Dit kan bijvoorbeeld een door AI gegenereerde video zijn die een gebeurtenis realistisch weergeeft die nooit heeft plaatsgevonden, of inhoud die iemand laat zien die iets zegt of doet wat hij in werkelijkheid niet heeft gedaan.”

Gevoelige onderwerpen

De regels zullen volgens het platform extra streng gehanteerd worden bij bepaalde onderwerpen. Daaronder vallen verkiezingen, gaande conflicten in de wereld, een gezondheidscrisis (zoals het coronavirus) en openbare figuren.
Creators die consistent niet eerlijk zijn over hun content kunnen op verschillende manieren worden gestraft. Zo kunnen video’s worden verwijderd en kunnen ze (tijdelijk) uit het YouTube Partner Program worden verwijderd. Voordat de nieuwe regels ingaan zal YouTube zorgen dat de nieuwe regels duidelijk zijn voor de content creators.